Bakan Ergün'le Başkan Posbıyık arasında 'söz sırası' tartışması

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Zonguldak programının ardından Ereğli ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi'ni inceledi. Ardından Ereğli Ticaret ve

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Zonguldak programının ardından Ereğli ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi'ni inceledi. Ardından Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş adamları ve yerel yöneticilerle bir araya gelen Ergün'ün katıldığı toplantıda Ereğli'nin CHP'li Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kendisine konuşma sırası verilmediği gerekçesiyle tepki gösterdi. Bu sırada kısa süreli tartışma yaşandı.

Bakan Ergün, Zonguldak ziyaretinin ardından Ereğli'ye geldi. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Tat Metal, Çınar Boru ve İttifak Metal'i gezen Bakan Ergün, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Ergün, daha sonra Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'na geçerek sanayici ve iş adamları ile bir araya geldi.

TSO Konferans Salonu'ndaki toplantının açılış konuşmasını TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç yaptı. Ardından Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak hakkında bilgiler verdi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise, konuşma için adı okunmayınca duruma tepki gösterdi. Bakan Ergün, salonu terk etmek isteyen Posbıyık'a; "Ben de belediye başkanlığı yaptım ama böyle değil." dedi.

Posbıyık da, "Ben yerel yöneticiyim. Ben konuşurum. Siz konuşmayabilirsiniz. Burada bir protokol toplantısı var. Ben de konuşmalıyım. Ben sanki Ereğli'de yaşamıyor gibiyim. Ben her yerde konuşurum. Ereğli'nin sorunları var, iş adamlarının sorunu var." diye cevap verdi.

Zonguldak Valisi Ata'nın konuşması sırasında Bakan Ergün'ün yanına giden Posbıyık, Ereğli'nin sorunlarını en iyi kendisinin bildiğini belirterek, bu konuda kendisine söz hakkı verilmesini istedi.

Bakan Ergün ile konuşması esnasında Ergün'ün kendisini yerine davet etmesi üzerine Posbıyık, "Benim dinlemeyecekseniz, ben toplantı başlamadan ayrılmak istiyorum." dedi.

Posbıyık'ın bu sözleri üzerine Vali Ata, "Seni de dinleyeceğiz. Acele etme!" diyerek sakinleştirmeye çalıştı.

Araya tekrar giren Ergün, "Sayın Başkan bir şeyler söylüyorsun ama dinlemiyorsun. Söylediğin kadar dinleyeceksin de..." diyerek uyardı.

Ancak kendisine söz hakkı verilmemesine tepki gösteren Posbıyık, "Burada ben el kaldırarak konuşmam. Ben yerel yönetimim. Benim burada ilk önce konuşmam lazım. Burada Ereğli'nin sorunlarını konuşamayacaksam benim de durmama gerek yok." diyerek salondan çıkmak istedi.

Bu sırada Vali Ata bir kez daha araya girerek, toplantının sanayici ve iş adamlarının sorunlarının dinleneceği bir toplantı olduğuna dikkat çekmeye çalıştı.

Bakan Ergün de, "Yapılan konuşmaların sonrasında herkese söz verilecek. Ben de belediye başkanı olarak görev yaptım. Ama sizin gibi yapmadım." dedi.

Bu sözler üzerine salondan çıkacağı sırada yeniden geri dönen Posbıyık, "Ben belediye başkanlığını çok iyi bilirim. Dört dönemdir belediye başkanlığı yapıyorum. Kuralları da iyi bilirim. Sizlerden özür diledim. Saygılarımı sundum. Ama bir yerel yöneticinin sesi kısılmaz. Ben sanki Ereğli'de yaşamıyormuşum gibi davranıyorsunuz." dedi.

Bu sözlerin ardından Posbıyık ile Ergün arasında ikili atışma başladı. Ergün'ün, "Siz her yerde konuşuyorsunuz. Her yerde sizin sesiniz duyuluyor." demesi üzerine ise Posbıyık, "Ben demokrat bir adamım. Her yerde istediğim gibi konuşurum. Allah'tan başka kimseden de korkum yok. Buyurun oturdum. Hadi sorunları konuşalım." diyerek yeniden yerine oturdu.

Ergün, Posbıyık'ın yerine oturmasının ardından, "Burada herkesin sıkıntısı ve sorunu dinlenecek. Ama sen böyle yaparsan seni kimse dinlemez." demesi üzerine ise Posbıyık, "Siz merak etmeyin Sayın Bakanım, beni herkes dinler." diyerek yanıt verdi.

VALİ ATA: HER YERDE AYNI ŞEYİ YAPIYORSUN

Araya giren Vali Ata da, "Her yerde böyle yapıyorsunuz" deyince salonda gülüşmeler yaşanırken, Bakan Ergün, Posbıyık'a konuşacağını söyledi.

Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir de, Posbıyık'a, salonda bulunan iş adamlarının sorunlarını aktaracağını hatırlattı. Posbıyık ise, "Bizim de sorunlarımız var. O iş adamlarının sorunları benim sorunlarım. Onların sorunlarını da aktaracağım." derken, Ergün'ün konuşmaya başlamasıyla salondaki gerginlik sona erdi.

POSBIYIK, KONUŞMAYARAK PROTESTO ETTİ

Toplantının ilerleyen bölümlerinde soru-cevap kısmına geçildi.

Konuşmak isteyenler isimlerini tek tek Bakan'a yazdırdı. Posbıyık, konuşma yapmak istemeyerek ismini yazdırmadı ve toplantının sonuna kadar konuşulanları takip etti.

Toplantıda; ülke genelinde yaşanan kriz ve krizin iş adamları ve sanayicilere olan etkileri konuşuldu.

ETSO Başkan Mehmet Genç ve Bakan Ergün'e soru soran iş adamları; krizden en çok etkilenen ilçenin Ereğli olduğunu savunurken, Vali Erdal Ata tablonun bu kadar karamsar olmadığını vurguladı.

Ereli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem de, krizden en çok tersanecilik sektörünün etkilendiği ifade etti. Erdem, Ergün'den, düzenlenecek ilk Bakanlar Kurulu'nda bu durumun diğer bakanlara iletmesini istedi.

BAKAN, SORUNLARI DİNLEDİ

Yaşanan tartışma sonrasında salona gelen sanayici ve iş adamları söz aldı.

Sorunların aktarılmasının ardından konuşan Ergün, şunları söyledi:

"On arkadaşımız söz aldı. Önemli konulara temas ettiler. Tapu ile alakalı normalde üretime geçmiş olan tesislerin tapusu veriliyor. Ancak teminat verilmesi halinde tapuya şerh konularak veriliyordu. Bu şerhin kredi kullanılmasında engel teşkil ediyorsa ona başka bir formül bulalım. Türkiye'nin her yerinde tersaneler bölgelerinde önemli sorunlarımız oldu. Diğer sektörler daha hızlı toparlanıyorlar ama gemi inşa sektöründe toparlama daha yavaş oluyor.

Son Bakanlar Kurulu'nda gemi inşa konusunda Ziraat Bank ile kredilendirme konusu görüşüldü. Girişimcilik eğitimi almış projesi olan arkadaşlarımıza ilk etapta 27 bin liraya kadar kredi veriyoruz. Bankalarda kusur oldu. İnşallah bundan sonra ki dönemde daha az etkilenecek.

OYAK'ın ücretleri düşürmesi bir dönem için makul karşılanabilir; ama bu uygulamadan vazgeçmesi lazımdır. Yeniden devletleştirilmesi lafına katılamayacağım. İçine girsek de içinden çıkamayacağımız tartışmalardır. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum."