Van Valisi Karaloğlu, Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda İran'la hudut görüşmeleri de yaptı

Van Valisi Münir Karaloğlu, Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda İran'lı yetkililerle Van-Salmas arasında hudut görüşmelerini de yapacaklarını söyledi. Van

  Van Valisi Münir Karaloğlu , Güvenlik Konseyi Toplantısı ' nda İran ' lı yetkililerle Van-Salmas arasında hudut görüşmelerini de yapacaklarını söyledi . Van ' ın İran ' ın 4 vilayetiyle sınırı olduğunu ifade eden Karaloğlu , " Bizim Salmas ' la sınırdaki ilişkilerimiz şu anda gayet iyi . Hem kaçakçılığın önlenmesi hem de iki ülkenin ortak problemi olan terörle ilgili ilişkilerimiz , hem de yasa dışı geçişler ile ilgili ciddi bir işbirliğimiz var . " diye konuştu .

Van Valiliğinde yapılan Güvenlik Konseyi Toplantısı ' na Vali Münir Karaloğlu , İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert , 6 . Hudut Alay Komutanlığı Temsilcisi Kurmay Albay Menduh Hakbilen , Başkale Kaymakamı Yunus Kalaycı ve İran ' dan Salmas 1 . Derece Hudut Komiseri Albay Kasım Ali Dost , Askeri Müşavir Yüzbaşı Feramerz Niknefs , hudut işleri uzmanı yarbay Hudadad Mucereb , Sinci 2 . Derece Hudut Komiseri Binbaşı Sadık Yezdani , Heştrak 2 . Derece Hudut Komiseri yüzbaşı Bayram Ali Şekuri katıldı . İran Heyetini kapıda karşılayan Vali Münir Karaloğlu , daha sonra heyetle birlikte makam odasında misafirleriyle bir süre sohbet etti . Karaloğlu , misafirleriyle sohbet ettikten sonra toplantının konusuyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklama yaptı .

Vali Karaloğlu , " Bugün Tahran anlaşması çerçevesinde Van - Salmas arasında hudut görüşmelerini yapacağız . Her şeyden önce Albay Kasım Ali Dost ve ekibine hoş geldin diyorum . Onları şehrimizde görmekten mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum . Bizim Van olarak İran ' ın 4 vilayetiyle sınırımız var , onlardan bir tanesi Salmas Fermandarı . Bizim Salmasla sınırdaki ilişkilerimiz şu anda gayet iyi . Hem kaçakçılığın önlenmesi hem de iki ülkenin ortak problemi olan terörle ilgili ilişkilerimiz , hem de yasa dışı geçişler ile ilgili ciddi bir işbirliğimiz var . Bugünkü yapacağımız toplantıda iyi ilişkilerimizi daha da iyiye taşıyabilmek için ortak tedbirlerimizi konuşacağız " dedi .

Salmas 1 . Derece Hudut Komiseri Albay Kasım Ali Dost ise , " Vali beyin göstermiş olduğu ilgiye karşı kendisine teşekkür ederiz . Şuanda iki ülke arasındaki stratejik işbirliği bugün öyle bir safhaya geldi ki Allah ' ın izniyle tarihte bir örneğine az rastlanır . Bugün iki ülke şu noktaya varmış ki , iki ülkenin menfaatleri de aynı noktada birleşiyor .

Bu noktada şuan dış siyasette , ister iç siyasette bugün iki ülke büyük bir iş birliği içerisinde hareket ediyor . Biz bugün 1937 Tahran antlaşması hükümlerine göre sayın Van valimizle bir kez daha bir araya gelmiş bulunuyoruz .

Bu antlaşma hükümleri doğrultusunda sınırdaki güvenliği sağlamak ve ayriyeten sınır sakinlerimizin refahını arttırabilmek için çaba göstereceğiz . Yine burada şunu ifade edeyim , her iki ülkenin güvenliği için canlarını ortaya koyan , canlarını feda eden şehitleri de burada yad etmeyi bir borç biliyoruz . "

Yapılan konuşmalardan sonra toplantı basına kapalı olarak devam etti .