TBMM Başkanı Şahin: İsrail'in beklentileri karşılaması durumunda kendisiyle kavga etmemiz düşünülemez

Suriye'de İslam Konferansı Teşkilatı Parlamento Başkanları (İKÖPAB) toplantısına katılan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye olarak bölgedeki dra

  Suriye ' de İslam Konferansı Teşkilatı Parlamento Başkanları ( İKÖPAB ) toplantısına katılan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin , Türkiye olarak bölgedeki dramların sona ermesini istediklerini istedi . Şahin , " Ambargo altında gerçekten büyük sıkıntı yaşayan Gazze halkının refaha kavuşmasını istiyoruz . Bunlar sağlandıktan sonra bizim bölge ülkeleri ile bir problemimiz olmaz . " dedi .

Meclis Başkanı Şahin , Şam ' da basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı . İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusundaki bir soru üzerine Şahin , İsrail ' in beklentileri karşılaması durumunda kimseyle kavga etme lükslerinin olamayacağını söyledi .

Bu konuda adım atacak ülke olarak İsrail ' i işaret eden Meclis Başkanı Şahin " Bu ambargoları kaldıracak olan bu insanlara reva görülen sıkıntıların bertaraf edecek olan İsrail ' dir . Çünkü bunlar İsrail ' in yanlış politikaları sonucunda olan şeylerdir . " dedi . Şahin , İsrail ' in politikalarını düzeltmesi , bağımsız Filistin devletinin kurulması konusunda adım atması , görüşmeleri yeniden başlatması , bu görüşmelerin önyargısız olarak yürütmesi ve bir Filistin devleti olması gerektiğini söyledi . TBMM Başkanı , " İki devlet olsun istiyoruz . Bir İsrail devleti var bir de Filistin devleti kurulsun istiyoruz . Bunlar olursa beklentiler gerçekleşirse bizim İsrail ile kavga etmemiz , İsrail ile düşman kamplarda yer almamız düşünülemez . " dedi .

Diğer ülkeler için de aynı şeylerin geçerli olduğunu ifade eden Şahin , " Burada yaşanan insanlık dramı sona ersin , Filistin sorunu çözülsün istiyoruz . Bunun çözülmesinin yolu da İsrail ' den geçmektedir . İsrail orada bunu çözümsüz hale getirmiştir . " diye konuştu .

Şahin , taleplerinin gerçekleşmesi durumunda sorunun büyük ölçüde çözülmüş olacağını vurgulayarak , " Sorun çözüldükten sonra da bizim kimseyle kavga etme lüksümüz yok olmaz . " değerlendirmesinde bulundu .

Filistinli gruplar arasındaki ayrılıklara da değinen Meclis Başkanı Şahin , Filistin adına konuşan Filistin Parlamento Başkanı ' nın tüm sorulara cevap veren güzel bir konuşma yaptığını söyledi . Filistin Parlamento Başkanı ' nın konuşmasından alıntı yapan Şahin , " Filistin Parlamento Başkanı ' sorununun çözülememesinin nedeni Filistinliler arasındaki gruplaşma değildir . Bu mücadele 60 yıldır sürüyor . Filistinliler arasındaki görüş ayrılıkları 60 yıl önce başlamadı yeni başladı . Ayrılık değildir bu sorunun nedeni . Biz kendi aramızda uzlaşmayı sağlarız ve bir araya geliriz . Bu sorun çözülemiyor çünkü ; Filistinliler ikiye ayrıldı . Derseniz biz bundan alınırız ' diyerek bir değerlendirme yaptı . Bana göre mantıklı bir değerlendirmeydi . " diyerek destek verdi . Şahin , " Tabiki Filistinliler bir arada olmalılar , birlikte politika oluşturmalılar . Biz de Türkiye olarak bu düşünceyi paylaşıyoruz . Görüşmelerimizde bunu dile getiriyoruz . " diye konuştu .

TOPLANTILARIN AMACI İSRAİL ' E MESAJ VERMEKTİR

Gerçekleştirilen toplantıların önemine de işaret eden Şahin , " Bu toplantılar Gazze ' de ve Filistin ' de yapılan haksızlıkları , İsrail ' in ortaya koyduğu haksızlıkları insanlığın gündemine taşımaya yardımcı oldu . Akdeniz ' de bir yardım gemisine yapılan saldırı ve insanların ölmesi , insanlığın dikkatini Filistin ' e ve Gazze ' ye çevirdi . Bu tür toplantılar orada olanları unutturmaması ve sürekli gündemde tutması açısından son derece yararlı . Buraya gelmek konuşmak bildiri yayınlamak acaba ne sonuç çıkaracak düşüncesi olabilir . Buraya İKÖPAB üyesi meclis başkanları ve başkan yardımcılarının gelmiş olması burada birlikte toplantıyı yapıyor olması bana göre bir tavırdır . Bir mesajdır . Bu mesaj bu bildiri ile en iyi şekilde verilmiştir diye düşünüyorum . " değerlendirmesinde bulundu .

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin , bildirinin beklentileri karşılayıp karşılamadığı yönündeki soru üzerine ise " Bizler meclis başkanlarıyız . Yani yasama organının başkanlarıyız . Ülkelerde ayrıca bir de hükümetler vardır . Asıl işleri icra makamı olarak hükümetler yürütür . Biz icra makamları değiliz . Biz meclis başkanları olarak bu konuyla ilgili değerlendirme yapar hükümetlere ışık tutan ve onlara yol gösteren mesajlar veririz . Bizi hükümetler gibi görmeyin lütfen . Ne çıktı diye bir soru gelirse işte bir takım tavsiyeler çıktı . Bu tavsiyeleri hükümetler yerine getirecektir . " şeklinde cevap verdi .

KKTC ' ye uygulanan ambargo ile ilgili olarak da konuşan Meclis Başkanı Şahin , " Bir ambargo BM tarafından KKTC ' ye uygulanıyor , tüm dünya tarafından . Gazze ' ye uygulanan ambargodan bahsederken KKTC ' deki ambargodan bahsetmemek olmazdı . Tabi o ambargo da haksızdır . Bunu dile getirmek benim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Meclis Başkanı olarak görevim . Dolayısıyla mesajını alan almıştır . " diye ekledi .