Tarım sektörüne 2013 yılına kadar 1 milyar 165 milyon Euro'luk destek

Avrupa Birliği (AB) fonlarından, Türkiye'de tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilere, özel sektör ve potansiyel yatırımcılara, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2013 yılı...

 

Avrupa Birliği ( AB ) fonlarından , Türkiye ' de tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilere , özel sektör ve potansiyel yatırımcılara , Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2013 yılına kadar 1 milyar 165 milyon Euro destek sağlanacağı bildirildi .

Bu rakama faydalanıcı katkısı da ilave edildiğinde 7 yılda kırsal alanda proje üreten illere yaklaşık 2 , 5 milyar Euro ' luk bir yatırım gerçekleştirilecek .
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) ' nun Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü tanıtım toplantısı Korel Termal Otel ' de yapıldı . Toplantıda konuşan TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu , dünya ile entegre olmuş ve yükselen ekonomiler arasında yer alan Türkiye ' de , her alanda olduğu gibi tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını ve büyük adımlar atıldığını söyledi .
TARIM KALKINMA SÜRECİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR
Şehitoğlu , son yıllarda ortaya konulan uzun soluklu politikaların , sektörün gelişmesi için sağlanan destekler ve benimsenen stratejik yaklaşımlarla , tarımın ; gayrisafi yurtiçi hasıldanan dış ticarete , istihdamdan milli gelire kadar Türkiye ' nin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline geldiğini bildirdi .
Şehitoğlu , yatırımların öneminin arttığı günümüzde , tarım ve kırsal alanda büyük ölçekli , dünya standartlarına ulaşmış , rekabetçi ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması ile kaliteli üretimin özendirilmesi noktasında AB ' ye üyelik sürecinin Türkiye ' ye önemli kazanımlar sağladığını kaydetti . Şehitoğlu , şöyle dedi :
" Program kapsamında , belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu , 18 Mayıs 2007 tarih ve 26526 sayılı Resmi Gazete ' de yayımlanarak yürürlüğe giren 5648 sayılı kanunla kurulmuştur . Kurumumuz tarafından , ilk etapta 20 ilde ve 2011-2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber , toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir . Afyonkarahisar ilimizin ilk etap illerimiz arasında olması ilimiz açısından önemli bir kazançtır . "
ET VE SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERİNE DESTEK
Şehitoğlu , 2007-2010 yıllarını kapsayan birinci fazda , süt üreten tarımsal işletmelere , et üreten tarımsal işletmelere , et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına , et ve et ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına , kültür balıkçılığının gelişimine ve üretici gruplarının kurulmasına destek verileceğini bildirdi . Şehitoğlu , " 2011-2013 yıllarını kapsayan ikinci fazda da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine , yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine , kırsal turizmin gelişimine destek verilecek . " diye konuştu .
Şehitoğlu , bu kapsamda , et ve süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında , et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50 , kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara yüzde 50 destek verileceğine dikkat çekti . Üretici gruplarının kurulmasına yönelik yatırımlara yüzde 100 hibe desteği sağlanacağını ve kuruluş masraflarının da karşılanacağına işaret eden TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu , " Ayrıca , ikinci fazda uygulanacak , çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine destek tedbiri kapsamında , arıcılık , seracılık , tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi , yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine destek tedbiri kapsamında yerel ürünler , el sanatları ile kırsal turizmin gelişimine destek tedbirlerinde yüzde 50 hibe deste sağlanacak . Bütün bu desteklere ilaveten , tarım kesiminde finansman olanaklarının artırılması ve finansman kaynaklarının zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı bakımından TKDK , hiç kuşkusuz tarımın finansmanında da önemli bir aktör olacaktır . " şeklinde konuştu .
TARIM SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİK VE REKABET GÜCÜ ARTACAK
Şehitoğlu , bütün bu destek , faaliyet ve çalışmalar sonucu ortaya çıkacak fotoğrafın , Afyonkarahisar içinde oldukça önemli olduğunu söyledi . Bu sayede , AB kırsal kalkınma destekleri ile Afyon ' da tarım sektörünün verimlilik ve rekabet gücünün artacağını aktaran Şehitoğlu , şöyle devam etti :
" Yeni iş imkânları gelişecek ve gizli işsizliğin önüne geçilecek . Tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyi yükselecek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlanacak . Tarım sektöründeki yatırımlar artacak , tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanacak . Bölgesel dengesizliklerin en aza indirilmesi ile kırsal nüfusun azalmasını ve göçün önlenmesine katkıda bulunulacaktır . AB standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısı artacak ve tarımsal ürünlerin Avrupa pazarına erişimi kolaylaşacak . Çiftçi , üretici örgütleri , sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşlarının proje yapma kapasiteleri gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacak . "
Toplantıya Vali Yardımcısı Niyazi Ergut , Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser , Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı ( ATB ) Mehmet Mühsürler , sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı .
( CİHAN )

Zaman