Şentaş Madencilik sahibi Ortaköylü: Başka madenciler bu acıyı kaldıramazdı

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy mevkisinde bulunan Şentaş Madencilik'e ait kömür ocağı, 23 Şubat 2010 tarihinde meydana gelen grizu patla

  Balıkesir ' in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy mevkisinde bulunan Şentaş Madencilik ' e ait kömür ocağı , 23 Şubat 2010 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında 17 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından tekrar üretime başladı . Yaklaşık dört aydır kapalı bulunanan maden , 20 Haziran ' da tekrar faaliyete geçti . Balıkesir Ticaret Odası ( BTO ) Meclis Başkanı ve Şentaş Madencilik ' in sahibi Erhan Ortaköylü , üzücü kazanın ardından ocağın 10 gün önce tekrar üretime geçtiğini belirterek , " Ben bu yöreye aşk ve sevgiyle bağlıyım . Çok sıkıntılı günler geçirdim . Bu sıkıntıları başka madencilerin taşıyacağını zannetmiyorum . " dedi .

Ailesinin 60 yıldan beri bu yörede kömür madenciliği yaptığını belirten Ortaköylü , bunun son 30 yılında kendisinin de fiilen çalıştığını ifade etti . Ortaköylü , " Burada hiçbir şekilde ekonomik düşünceye sahip olmadım . Çok sıkıntılı günlerimiz geçti , çok üzüntülü günler yaşadık . Başka bir madenci olsaydı , bunları taşıyacağını zannetmiyorum . Dursunbey ' in havasına âşık olduğum için herkesin isteğiyle tekrar çalışmaya başladık . Kazadan önce de işletmemize güveniyorduk . Bütün emniyet tedbirleri alındı diye düşünmüştük , demek ki eksiğimiz varmış , bunları tamamladık . Çalışma ve Güvenlik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarının kontrollerinden sonra tekrar çalışmaya başladık . " dedi . Zonguldak Türkiye Kömür İşletmeleri ( TKİ ) ' nden üç üst düzey yönetici transfer ettiklerini de belirten Ortaköylü , örnek bir işletme kurduklarını vurguladı .

' GERİDE KALANLARİÇİN VAKIF KURUYORUZ '

Ocaklarda hayatını kaybeden madencilerin yakınları için bir vakıf kurma çalışması içinde olduklarını kaydeden Ertan Ortaköylü , şunları söyledi : " Geride kalmış kardeşlerimiz , bizim evlatlarımızdır . Bizden sonra gelecek arkadaşlarımız veya evlatlarımız devamını sağlamayabilir . Bunun önüne geçmek için geçen hafta Şen Madencilik olarak kuracağımız vakıf için hisse verdik . Bunlar özellikli hisselerden , yani satılması ve devredilmesi mümkün değil . Mali problemlerini hallettik , adaletle ilgili kısmında çalışmalarımız devam ediyor . İnşallah geride kalan gençler , Şen Madencilik ' in evladı gibi okuyacak . Gerekli bütün şartları sağladık ve sağlamaya da devam ediyoruz . İnşallah bu eğitim öğretim yılına yetişir . "

Şen Madencilik olarak 25 yüksekokul öğrencisine burs verdiklerini aktaran Ortaköylü , çocukların bundan sonraki yaşamları süresince şirketin bir ferdi olacağını söyledi . Eğitim ve çalışan bulmada sıkıntılar yaşadıklarına değinen Ortaköylü , " Yasalar çıkıyor ama uygulamada sıkıntılar var . İşçileri işçiyi eğittikten sonra madene alıyoruz fakat eğitim veren yok . Eğitim konusunda ilgililerden ve Dursunbeylilerden yardım istiyoruz . Sonuçta yasalar bizi sıkıştırdığı takdirde Dursunbey ' den işçi alamayabiliriz . Şu anda 40 kilometre uzaklıktan işçi getiriyoruz . Atanmış ve seçilmişlerin bu konu üzerinde iyice düşünmeleri gerekiyor . İşletmemizde kaza yaşanmasaydı , şu anda bin 200 kişi çalışacaktı , ne yazık ki 800 kişi var . Eğitim alacakları Balıkesir ' e yollamak istedik ama orada madencilik üzerine eğitim verilmiyor . " diye konuştu .

Dört yıl arayla meydana gelen iki grizu patlamasında 34 kişinin yaşamını yitirdiği kömür ocağındaki ilk olay 1 Haziran 2006 ' da olmuş , 17 işçi ölmüştü . Dört yıl sonra , 23 Şubat 2010 günü bir felaket daha yaşandı . Bu defa 13 işçi maden ocağında , 4 işçisi kaldırıldıkları hastanelerde yaşamını yitirdi . Üst üste iki faciadan sonra Şentaş Madencilik ' e ait kömür ocağı kapatılmıştı .