Kahvaltı, okul öncesi çocukların enerji ihtiyacı için çok önemli

Kahvaltı, diğer mevsimlerde olduğu gibi yaz aylarının da vazgeçilmez öğünü. Uzmanlar, kahvaltıda alınan besinlerin özellikle okul öncesi çocukların en

  Kahvaltı , diğer mevsimlerde olduğu gibi yaz aylarının da vazgeçilmez öğünü . Uzmanlar , kahvaltıda alınan besinlerin özellikle okul öncesi çocukların enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığını belirtiyor .

Okul öncesi çocuklar için kahvaltının önemli olduğunu belirten beslenme ve diyetetik uzmanı Suna Doğankaya , anne babaların bu konuda duyarlı davranmasını tavsiye etti . Akşam yemeği ile sabah arasında geçen yaklaşık 12 saatlik sürede vücuttaki besinlerin tümünün sindirildiğini ifade eden Doğankaya , " Okul öncesi çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra fiziksel aktiviteleri için gerekli enerji ihtiyaçlarının büyük bölümü kahvaltı öğününde karşılanıyor . " dedi .

Kahvaltıda karbonhidrat , posa , sıvı bakımından zengin ; demir içeriği yüksek , yağ ve kolesterolden düşük besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Doğankaya , söz konusu öğünde bulunması gerekenleri anlattı . Buna göre kas ve beyine enerji sağlaması için ekmek , meyve , meyve suyu , tahıl gevrekleri tüketilmeli . Kahvaltıda bulunan demir yönünden zengin yumurta ve pekmez kansızlığı önlüyor . Kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt , peynir , pekmez de kemik gelişimini sağlıyor .

İleride oluşabilecek kalp-damar hastalıkları ve obezite riskini azaltmak için kahvaltının yağ ve kolesterolden düşük olması gerektiğini hatırlatan Doğankaya yazın sosis , salam gibi et ürünleri yerine peynir tüketilmesini tavsiye etti .

Yaz aylarında çocuklarda ishal vakalarının sık görüldüğünü de belirten Doğankaya , posa açısından zengin meyve , sebze , kepekli tahılların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı . İyi bir kahvaltının yanı sıra çocukların diğer iki öğününün de enerji ve besin öğeleri açısından dengeli olması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doğankaya , " Öğünlerde yaz aylarında artan sıvı ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte ve aynı öğünde dört temel besin grubundan yiyecekler bulunmalı . Çocuğunuz ıspanak yemek istemiyorsa , ıspanaklı börek yapabilir , süt içmiyorsa yoğurt veya dondurma yedirebilirsiniz . " diye konuştu .