Gebelikte balık yiyin çocuğunuz zeki olsun

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kroner kalp rahatsızlığı ve kolesterolü olanların sağlıklı yaşamak için mutlaka balık yemeleri gerektiğini söyledi.

Gebelikte balık yiyin çocuğunuz zeki olsun
  Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız , Tü ; rkiye ' nin 3 tarafının denizlerle ç ; evrili olmasına rağmen birç ; ok ü ; lkeden daha az balık tü ; ketildiğini sö ; yledi . Balığın tü ; ketim sıklığı haftada en az 1 , mü ; mkü ; nse balık mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tü ; ketilmesi gerektiğini sö ; yleyen Yıldız , ' Balık , iç ; indeki bağ dokusu fazla olmadığı iç ; in ç ; abuk pişen bir besindir . En sağlıklı balık pişirme yö ; ntemleri ızgara , yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama yö ; ntemleridir .

Eğer 0-5 yaşında ç ; ocuğunuz varsa , hamililiğinizin ö ; zellikle son 3 ayında iseniz , guatr hastalığından korunmak istiyorsanız , Koroner kalp rahatsızlığı riskiniz varsa , Kolesterolü ; nü ; z yü ; ksekse ve yaşınız ne olursa olsun sağlıklı yaşamak istiyorsanız balık tü ; ketmelisiniz ' şeklinde konuştu . Yediğimiz hayvansal besinlerde en iyi protein kaynağının balıkta olduğunun altını ç ; izen Yıldız , ' Gü ; nlü ; k protein ihtiyacımızın karşılanmasında , yara iyileşmesinde , yanıklar sonrası doku onarımında , bebek ve ç ; ocuklarda bü ; yü ; me-gelişmede , protein ihtiyacının arttığı hamilelik dö ; neminde balık ç ; ok ideal bir protein kaynağıdır . Balık yine A ve D vitaminleri yö ; nü ; nden zengindir . Bu vitaminler ö ; zellikle kemik gelişiminde , ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gö ; zlerimizin daha iyi gö ; rmesinde etkili olan vitaminlerdir ' dedi .

GEBELİK DÖ ; NEMİNDE BALIK YİYİN

Balık ç ; ok iyi bir mineral kaynağı olduğunu iç ; inde bol miktarda fosfor , ç ; inko , iyotun bulunduğunu ifade eden Yıldız , ' Bu mineraller ise yine kemik gelişiminde , saç ; sağlığında , insü ; lin hormonu yapımında , yaygın olarak gö ; rü ; len guatr hastalığının engellemesinde , kanın normal yoğunlukta olmasında fonksiyonu olan minerallerdir . Ayrıca hamsi gibi kü ; ç ; ü ; k balıklar da kılç ; ıkları ile yenilirse kalsiyum minerali aç ; ısından da iyi bir kaynak olurlar ' diye konuştu .

Balığın ö ; zellikle gebeler iç ; in son 3 aylık dö ; nemde bebeğin beyin gelişimi ve gö ; z gelişimi iç ; in ç ; ok ö ; nemli olduğunun altını ç ; izen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız , ' Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik dö ; neminde her hafta 1-2 defa dü ; zenli balık tü ; ketmek uygun olur . Bebeklerin ek besine başlama dö ; neminde de 8 . ay itibariyle balık tü ; ketimine başlanmalıdır . Ç ; ü ; nkü ; beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder . Bu dö ; nemde bebek ve ç ; ocuğun beslenmesi ç ; ok ö ; nemlidir ' ifadesini kullandı .

BALIK DOĞAL ASPİRİNDİR

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız , doymamış yağ iç ; eriği yü ; ksek , ö ; zelliklede Omega 3 denilen yağ asitlerini bol miktarda iç ; ermesi balığın ö ; zelikle kanın normal yoğunlukta olmasını sağladığını sö ; yledi . Balık bu ö ; zelliğiyle doğal aspirin olduğunun altını ç ; izen Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız , ' Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler iç ; in koruyucu , kö ; tü ; huylu kolesterol yü ; ksekliği ve iyi huylu kolesterol dü ; şü ; klü ; ğü ; olan kişiler iç ; in de iyi bir ilaç ; tır .

Balık iç ; inde bulunan Omega 3 yağ asitleri kö ; tü ; huylu kolesterolü ; dü ; şü ; rü ; r , karaciğeri koruyan iyi huylu kolesterolü ; yü ; kseltir . Omega 3 yağ asitleri ö ; zellikle bü ; yü ; k balıklarda daha ç ; ok bulunmaktadır ' dedi . Hem sağlığımıza bü ; yü ; k katkıda bulunan , hem de ç ; ok lezzetli olan balığı satın alırken taze olup olmamasına ç ; ok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldız , iç ; inde bol miktarda protein bulunduğu iç ; in ç ; abuk bozulma riski taşıdığını sö ; yledi . Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız , bir besin ne kadar yü ; ksek proteinli ise o kadar ç ; abuk bozulduğunu ve hastalık yapan mikroorganizmaların o kadar ç ; ok ç ; abuk ü ; rediğini ifade etti .

Balığın tazeliği , gö ; zlerinin parlak ve lekesiz oluşundan , solungaç ; larının kırmızı ve pembe oluşundan , pul ve yü ; zgeç ; lerinin diri oluşundan , kaslarının sert ve esnek oluşundan , balığın ü ; zerine parmağınızla bastırdığınızda ç ; ukurluğunun hemen dü ; zelmesinden , kokusunun nahş olmamasından anlaşılır .

Haber 7