Bakan Eroğlu: 'Biz 5 Milyar Dolarlık Teklifi, Çarşamba Ovası'nı Kurtarmak İçin Reddettik'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "13 milyon nüfuslu bir şehri riske sokamayız. Paydaşların alternatif çözümlere yönelmesi çok daha faydalı olacaktır'' dedi.

  ' ' Tanker ile Petrol Taşımacılığının Marmara ve Boğazlar Açısından Çevresel Riskleri ve bu Risklerin Önlenmesi " konulu toplantının ardından düzenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu , mutabakat konusunda ayrıntıların belli olup olmadığının sorulması üzerine , artık boru ile taşıma teknolojisinin geliştiğini ,
boruların çok kolay şekilde inşa edildiğini söyledi . Alternatif çözümler olduğunu ifade eden Eroğlu , " 13 milyon nüfuslu bir şehri riske sokamayız . Paydaşların alternatif çözümlere yönelmesi çok daha faydalı olacaktır . Montrö ' den kaynaklanan geçiş hakkını kullanmak istiyorlarsa riskleri her bakımdan paylaşmaları gerekir . Sigorta , gemilerin tonajının düşürülmesi , ileri teknoloji ile donatılan yeni gemilerin kullanılması gibi tedbirler düşünülebilir . Bunlar gündeme getirilecektir . Bu da bizim en tabii
hakkımızdır . İstanbul ' u korumamız lazım , başka İstanbul yok , dünyanın incisi . Bu şehri korumak da bize düşer " dedi .
" Boru hattı gibi alternatiflerin maliyetinin , gemilerle taşımadan daha fazla olduğu biliniyor . Paydaşlar bu konuya nasıl yaklaşıyor? " şeklindeki soruya ise Eroğlu şu yanıtı verdi :
" İstanbul ' daki bir felaketin maliyetini nasıl hesap edeceğiz? Dolmabahçe veya Beylerbeyi Sarayı ' na yakın bir kaza olduğu zaman veya yüzlerce insan öldüğünde maliyeti nasıl hesap edeceğiz? Bunların maliyeti mukayese edilemez .
Risk maliyetini koyarsanız , boru hattı ile taşıma daha ekonomik olur , risk faktörünü düşünmezseniz deniz taşımacılığı daha ekonomik olur . Dünyada artık çevre faktörleri öne çıkıyor . Burada insanların hayatı söz konusu . Ucu açık sigortalar talep edilecektir . Bunlar tam olarak ortaya konmadı , ama gündeme gelecektir . Katılan paydaşlar , burada büyük risk olduğunu , birtakım tedbirler alınması gerektiğini ve alternatifler üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etmişlerdir . "
Sigortasız ve kılavuz kaptansız gemi geçişlerini önlemek bir çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine de Eroğlu , Bakanlık olarak sınırlandırılmış değil , ucu açık bir sigorta talep ettiklerini belirterek , " Ancak buna karar verecek olan Ulaştırma Bakanlığıdır . Bu konuda çalışmalar devam ediyor . Sınırlı sigorta ya da sigorta olmaması gibi bir durum söz konusu değil . Bazen fotokopi ile sahte sigorta poliçeleri ile geçiş yapıldığına da şahit olduk . Denetlenmesi gerektiğine inanıyoruz , kastımız odur "
dedi .
Türkiye karasularında petrol aranması durumunda gerekli birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini düşündüklerini belirten Eroğlu , " Özellikle Meksika Körfezi ' ndeki petrol yayılması bütün dünyanın dikkatini çekmiştir . Çevre ve Orman Bakanlığı olarak bizim de dikkatimizi çekmiştir . Şu anda petrol aramasıyla ilgili bir rapor talep edilmiyor . Ama arkadaşlar inceleme yapıyor . Bunlardan Çevre Etki Değerlendirmesi Raporu isteyeceğiz . Bu konudaki çalışmalar devam ediyor . Bu çalışmalar tamamlanınca yönetmelik
çıkarılacak " diye konuştu .
" Burada bir sürü tedbirler alınması için çalışılıyor . Ama İskenderun ' da petrol boru hattı var , enerji santralleri kuruluyor . İskenderun gözden mi çıkarılıyor? ' ' şeklindeki soru üzerine ise Bakan Eroğlu , hükümetleri döneminde Türkiye ' nin 1/100000 ' lik planlarını yapmaya başladıklarını , bunun yüzde 65 ' ini tamamladıklarını ve 2012 sonuna kadar da yüzde 100 ' ünü tamamlayacaklarını söyledi .
Böylece neyin nerede yapılacağının ortaya konacağını ifade eden Eroğlu , " Nerede turizm , nerede tarım , nerede sanayi yapılacak . O planlanıyor . Sanayiye de turizme de tarıma da ormancılığa da ihtiyaç var . Ama neyin nerede yapılmasının uygun olacağını belirlemek , aslolan budur . Pek çok projeyi de uygun olmadığı için reddettik . Geçenlerde Çarşamba Ovası ' nda 5 milyar dolarlık yatırım teklifi geldi . Biz 5 milyar dolarlık teklifi , Çarşamba Ovası ' nı kurtarmak için reddettik . Bunu biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz
tabii . Bu konularda çok hassasız " dedi .
Eroğlu , Marmara Denizi ' ne 1 , 5 milyon ton balast suyu döküldüğünü ifade ettiğini anımsatarak , Türkiye ' nin Balast Suyu Sözleşmesi ' ne taraf olmadığı için bu gemilere bir yaptırım uygulanmadığını söyledi . Eroğlu , olayın vahametinin bu kadar büyük olduğunu görünce ' Bir yaptırım uygulayabilir miyiz ' araştırması yaptıklarını belirtti .
Veysel Eroğlu , pitbull köpeklerinin toplanmasıyla ilgili bir soru üzerine de kimsenin evinden pitbull köpeğinin toplanmasının söz konusu olmadığını , dışarıda tasmasız dolaşan köpeklerin alınarak , kısırlaştırıldığını ifade etti .
TBMM Dilekçe Komisyonuna , pitbull köpekleriyle alakalı şikayet yağdığını belirten Bakan Eroğlu , " Geçenlerde bir genç , parkta pitbull köpeğinden korkup kaçarken düşüp kafasını betona çarptı ve vefat etti . Daha önce bir çocuğu parçaladı . İşin vahameti büyük . Bazı mafya ve çetelerin de çeşitli sebeplerle bu pitbull köpeklerini kullandığını biliyorsunuz . Bunları engellemek açısından ' dışarıda tasmasız dolaşmasın , kısırlaştırılsın ' diye , ilgili veteriner merkezlerine gittiğinde kaydı tutulsun diye yapılan
işlemdir . Yok etme diye bir şey yok " dedi .
" Ankara ' da yaptığınız toplantıda , mikrofonlar kapatıldığında diğer bakanların sizin hakkınızda konuşmasını nasıl karşıladınız? ' ' şeklindeki soruya ise Eroğlu , " Sayın bakanlar dedikodumu yapmışlar . Bizim kendi aramızda sıkı bir dostluk var . Zaman zaman böyle espriler yaparız . Bakanlar arasında tatlı bir espri konusu olur , bunları biz çok hoş karşılarız " yanıtını verdi .
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise , " Ulaştırma Bakanı ' mız bana bir cümle söylemişti , ben de onu cevaplamıştım . Sağ olsun , sayın Hoca ' mızın , Bakan ' ımızın her zaman bu tür hoşgörüsü vardır " dedi .