Serbest ticaret anlaşmaları ihracatı yüzde 11 artırdı

Dış ticareti büyük ölçüde yönlendiren serbest ticaret anlaşmalarında, 16 ülke ile işbirliği yapan Türkiye, ihracatta yüzde 11 artış yakaladı. Serbest

Dış ticareti büyük ölçüde yönlendiren serbest ticaret anlaşmalarında, 16 ülke ile işbirliği yapan Türkiye, ihracatta yüzde 11 artış yakaladı. Serbest ticaret anlaşmalarının faydasının, ihracata olumlu etkisinin, özellikle kriz yılı olan 2009'da görüldüğü belirtildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, Serbest Ticaret Anlaşmaları masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı, dış ticaret işlemleri açısından serbest ticaret anlaşmalarının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Kolbaşı, "Gümrük Birliği sonrası Avrupa Birliği ile olan dış ticarette yapısal değişiklikler oldu. Yaşanan bu değişiklikler serbest ticaret anlaşmaları ile uyumlaştırılmaktadır ve ihracatçılarımızı yakından ilgilendirmektedir. UİB olarak düzenlediğimiz bu toplantı, üyelerimizi bilgilendirmek yönüyle önem taşımaktadır." dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü'nden Dış Ticaret Uzmanı Onur Bülbül ise Türkiye'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları ve bu anlaşmaların hukuki temelleri ile menşe konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

AB ile 1996'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği'nden sonra serbest ticaret anlaşmalarının, Türkiye'nin dış ticaretini büyük ölçüde yönlendirdiğini belirten Dış Ticaret Uzmanı Onur Bülbül, şunları söyledi: "Türkiye, 16 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış ve bunların 13'ü yürürlükte olup, 3'ü yürürlüğe girmeyi beklemektedir. Serbest Ticaret Anlaşmalarının faydası, ihracatımıza olumlu etkisi özellikle kriz yılı olarak adlandırılan 2009'da görülmüştür. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin ihracatında genel olarak yüzde 28 oranında düşüş görülürken, Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığımız ülkelere yapılan ihracatta yüzde 11 oranında artış meydana gelmiştir. Dolayısıyla ihracatçılarımız için Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeleri tanımak, o ülke pazarına girişte dikkat edilmesi gereken konuları bilmek önemli avantajlar sağlamaktadır."

Serbest ticaret anlaşmalarının, ihracatçı firmalara büyük kolaylıklar sağladığını dile getiren Onur Bülbül, "Serbest Ticaret Anlaşmaları ihracatçı firmalara öngörülebilirliği sağlıyor. İki ülke arasındaki hukuki zeminin tanımlanması yapılıyor. İhracatçı firmalarımız gireceği pazardaki hukuki haklarını koruyabiliyor. Kendisine uygulanacak gümrük vergileri de belli bir oranda sabitlenip o oran üzerinden öngörülebilir şekilde indiriliyor ve nihai olarak sıfırlanıyor. Dolayısıyla ihracatçı firmalar açısından önemli bir maliyet olan Gümrük Vergilerinin tamamen ortadan kaldırılması, serbest ticaret anlaşması imzaladığımız ülkelerde ihracatçı firmalarımıza büyük avantajlar sağlıyor." şeklinde konuştu.

'HİZMET TİCARETİ DE STA'LAR KAPSAMINDA'

Bugüne kadar serbest ticaret anlaşmalarında ürün ticaretine ilişkin hükümlerin geçerli olduğunu belirten Bülbül, Şili ile imzalanan serbest ticaret anlaşması kapsamında mal ve ürün ticaretinin yanı sıra hizmet ticaretinin de gündeme geldiğini belirtti.

Bülbül, konuşmasının sonunda, otomotiv ana ve yan sanayi, tekstil, konfeksiyon, yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri açısından serbest ticaret anlaşmalarının sağladığı imkanlardan örnekler verdi.