Rüzgar tribünleri ziyaretçi akınına uğruyor
Gaziantep'in İslahiye ilçesi sınırlarında elektrik enerjisi elde etmek amacıyla kurulan rüzgar tribünleri öğrencilerin ve vatandaşların ziyaretçi akın
İslahiye Nurdağı, Osmaniye, Bahçe ve Hasanbeyli ilçeleri sınırına kurulan 54 adet rüzgar tribünü hem elektrik üretiyor, hem de yerli turistlerin ziyaretçi çekiyor. Yaklaşık 10 km alana kurulan 54 adet rüzgar tribünü, inşaat halinde iken merak konusu oldu. Bölgede bulunan okullardan öğrenciler ve vatandaşlar tribünleri görmek için bölgeye geliyor. Yüksekliği 85 metre ve kanat uzunluğu 50 metre olan rüzgar tribünleri kara yolu ile yaklaşık 40 km uzaklıkta dahi görülebiliyor. Tribünün 2 tanesinin ürettiği elektrik enerjisinin 15 bin nüfuslu bir ilçeye yettiği belirtildi.
Zorlu Holding'e ait toplam ağırlığı 300 ton olan ve 4 ilçenin sınırında 54 tane bulunan tribünün ziyaretçilerini ağırlayan mühendis Oktay Ertuğrul, "Türkiye ve dünya enerji sektörünün en büyük projesi bölgeye kurulan ve hepsi bir arada olan rüzgar tribünleri olmuştur." dedi.
Bölgeye gezmeye gelen Özel Gülbempe İlköğretim Okulu öğrencilerine rüzgar tribünü hakkında bilgi veren Ertuğrul, "Rüzgar tribünü rüzgardaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir. Bir rüzgar tribünü genel olarak kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgarın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörlerden elde edilen elektrik enerjisi bataryalar aracılığıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır. Dikey eksenli rüzgar tribünleri şebeke bağlantılı ve şebeke bağlantısız olarak kullanılabilir. Şebeke bağlantılı rüzgar tribünleri genelde yüksek güçteki kullanımlar içindir. Son gelişmelerle birlikte tek bir tribün ile elde edilen güç saatte 5 MW'a kadar çıkabilmektedir." açıklamasını yaptı.
Toplam üretilecek enerjinin 135 MW kapasiteye sahip ilk etabın 2009 yılının ikinci yarısında faaliyete geçtiğini belirten Ertuğrul, "Yılda 850-900 milyon kilowatt saat elektrik üretilebilecektir." dedi.
Tribünün içini gezen öğrenciler devasa boyuttaki pervanelere hayran kaldı. Pervanelerin önünde hatıra fotoğrafı çektiren öğrenciler ilk defa gördükleri pervanelere ziyaretçi getireceklerini belirtti.