Ekonomik krizin kazananları Viyana'da toplanıyor

Dünya finans sektörünün önde gelen kurumlarının üst düzey yöneticileri Deutsche Bank Şefi Josef Ackermann'ın davetiyle bugün Viyana'da toplanıyor.

D

Dünya finans sektörünün önde gelen kurumlarının üst düzey yöneticileri Deutsche Bank Şefi Josef Ackermann'ın davetiyle bugün Viyana'da toplanıyor.

Dünyada 'krizin kazananları' olarak adlandırılan ve ekonomik kriz sürecinde karlılıklarını katlayarak artıran bankalar ve finans kurumlarının yöneticileri Uluslararası Bankalar Birliği'nin bahar toplantısı için Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya geliyor.Toplantının ana gündemini bankacılık sektöründe getirilmeye çalışılan yeni kuralları engellemek oluşturuyor.

Uluslararası Bankalar Birliği Başkanı Josef Ackermann'ın ev sahipliği yaptığı programa Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve ünlü yatırımcı George Soros gibi ünlü isimler de dahil olmak üzere bütün önemli finans kurumlarının yöneticileri katılıyor.

SERMAYE ARTIRIM DÜZENLEMESİNE TEPKİ VAR

Toplantının ana gündemini Basel III olarak da adlandırılan bankaların sermaye düzenlemesi oluşturuyor. Gözlemciler ve merkez bankası uzmanları finans kurumlarının gelecekteki olası iflaslarının önüne geçme adına bankaların daha dazla sermaye bulundurmasında hemfikir. Bu kararın uygulamaya konulması durumunda sadece Avrupa bankalarında 300 milyar Euro ek sermaye ihtiyacı ortaya çıkacak.

Bu yıl sonuna kadar yeni önlemlerin içeriğinin hazırlanması öngörülüyor. Bu noktada banka sektöründen çok fazla tepki var. Avusturyalı Erste Bank'ın Yöneticisi Andreas Treichl, Basel III olarak adlandırılan bu çalışmanın durgunluğa yol açacağını, son krizin yaşanacak olası bir krizin yanında bir masal ülkesi kadar güzel kalacağını ifade etti.

Basel Komisyonu Başkanı Nout Wellink'e göre ise durum hiç de öyle değil. Wellink basına yaptığı açıklamada, bu önlemin dünya genelindeki büyümeye yüzde 0,5 ile 1 puan arasında negatif etki yapacağını ve bununda dirençli bir bankacılık sistemi için ödenmesi gereken bir bedel olduğunu ifade etti.

Toplantıya Türkiye'den birçok bankanın üst yönetimi de katılıyor.