Osmanlı ordusuna at yetiştiren tarihi binalar sahipsizlikten çürüyor

Osmanlı'ya ait son yapılardan olan Hara Aygır Depoları, kaderine terk edildi. Sivas Özel İdaresi tarafından 5 yıldır Atçılık ve Binicilik Merkezi ve

  Osmanlı ' ya ait son yapılardan olan Hara Aygır Depoları , kaderine terk edildi . Sivas Özel İdaresi tarafından 5 yıldır Atçılık ve Binicilik Merkezi ve Kangal Köpeği Showrumu yapılması için Özelleştirme İdaresi ' nden istenen Aygır Depoları için bugüne kadar herhangi bir sonuç alınamadı .

Ankara kara yolu üzerinde şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan tarihi Aygır Depoları her geçen gün yok oluyor . Osmanlı ' nın sayılı eyaletlerinden birisi olan Sivas ' ta orduya at yetiştirmek üzere kurularak gerek orduya gerekse Sivas çiftçisine uzun süre hizmet eden haralar , Cumhuriyetin ilanından sonra da yine uzun yıllar çeşitli alanlarda kullanıldı . Sümerbank AŞ ' nin mülkiyetine geçen haralar misyonunu tamamladıktan sonra Sivas ' a yapılacak şeker fabrikasının gündeme gelmesiyle Şeker AŞ ' ye devredildi .

Devletin ekonomiden elini çekmesi ve şeker fabrikası yatırımının vazgeçilmesi üzerine arazi ve üzerindeki yapılar tekrar Sümerbank ' a verildi . Sümerbank ' ın özelleştirilmesinin ardından bu kez arsa Özelleştirme İdaresinin uhdesine geçti .

Alan içindeki yapılar 2007 yılında ise Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tarihi eser olarak tescillendi . Son 5 yıldır da İl Özel İdaresi alanı ve tarihi binaları tekrar Sivas ekonomisine kazandırmak için Özelleştirme İdaresi ile yoğun bir mücadele veriyor . Bölgede Atçılık ve Binicilik Merkezi ve Kangal Köpeği Showrumu kurmak isteyen Özel İdarenin talebi her dönem tekrar edilmesine rağmen Özelleştirme İdaresi ' nden beklenen karar çıkmıyor . Buna karşılık Özelleştirme İdaresi , arsa üzerindeki tarihi yapıların bakım ve onarımını da yapmıyor .

Osmanlı ordusuna at yetiştirilen ve padişah Abdülhamit Han ' a bile at gönderilen tarihi haralar , her geçen yok oluyor . Sahipsizlik nedeniyle tek katlı tarihi binaların bazı duvarları yıkılırken çatılardaki kiremitler de kırılmış durumda . Mekan sarhoşların ve uyuşturucu kullanan insanların da uğrak yeri haline gelmiş . Ayrıca Hara Aygır Depolarının duvarları da adeta yazı tahtasına dönmüş durumda . Binaların içinde yakılan ateş tarihi dokuya zarar vermiş .

Her vali döneminde tekrar edilen talebe Özelleştirme İdaresi ' nin olumsuz cevap vermesine bir anlam verilemiyor . Yetkililer , bir an önce bir çözüm bulunması ve tarihi eserlerin kültür hayatına kazandırılması için çalışmanın sonuçlandırılması gerektiğini belirtiyor .

HARA AYGIR DEPOLARININ TARİHİ

Sivas-Yıldızeli yolu üzerindeki Yapı Mahallesi ' nde bulunan Hara Aygır Depoları 1889 yılında yapıldı . Taş ve tuğla ile almaşık düzende yapılan 7 ayrı bina horasan harçla sıvalı . Bina köşeleri ve pencere letonlarında kesme taş kullanılmış . Osmanlı Devleti ' nin son yapılarından olan Hara Aygır Depoları ' nda damızlık at besleniyordu . Hara Aygır Depoları , Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2007 yılında tarihi eser olarak tescillendi .