"Gemi saldırısı Livni'yi israil hükümetine ortak edebilir"
Mavi Marmara gemisine yönelik saldırı sonrası Türkiye ve dünya kamuoyunda yükselen seslerin İsrail'de kabine değişikliğine sebep olabileceği ve Tzipi
İsrail ' in sağcı gazetelerinden Jerusalem Post ' ta Herb Keinon imzasıyla yayınlanan analizde saldırı sonrası Başbakan Benyamin Netanyahu ' yu sert bir dille eleştiren ve onunla aynı masa etrafında bulunmayacağını belirten Livni ' nin , İsrail-Hizbullah savaşı sonrası başbakanlık koltuğuna oturduğuna işaret ediliyor .
Gemi saldırısı sonrası dünya kamuoyundan yükselen seslerin kısa sürede dineceği öne sürülen analizde şu ifadelere yer veriliyor : " 2000 yılında başlayan 2 . intifada sırasında 12 yaşındaki Muhammed Durra ' nın İsrail askerleri tarafından öldürülmesi , 2002 yılındaki Cenin katliamı , 2006 ' daki 2 . Lübnan Savaşı sonrasında da dünya kamuoyu günümüzdekine benzer tepkiler göstermişti . Ancak tüm o baskıları savuşturmuştuk . Yine savuşturmamız gerek . "
' Türkiye ' nin problematik başbakanı ' nın sorunu daha da tehlikeli hale getirdiği belirtilen analizde , Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ' ın " İran da bir zamanlar stratejik ortağımızdı . " şeklindeki sözlerine atıfta bulunularak , gerekirse Türkiye ' nin gözden çıkarılabileceği vurgulanıyor .
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ' ın " Gemi saldırısı Ortadoğu ' da bir dönüm noktasıdır . " sözlerinin ancak Netanyahu hükümeti için geçerli olduğu belirtilen analizde , hükümetin yeniden şekillendirilebileceği ifade ediliyor .
2 . Lübnan Savaşı ' nın Ehud Olmert hükümeti için sonun başlangıcı olduğu , aynı şekilde Mavi Marmara saldırısının da hükümette değişikliğe yol açabileceği öne sürülen analizde şu görüşlere yer veriliyor : " Önümüzdeki birkaç hafta içinde hükümette yer alması hem kamuoyunda ve hem de kendi partisi içinde Livni ' ye yönelik baskılar artacaktır . Livni ' nin , Barak ' ın yardımıyla bile olsa hükümeti devirme ihtimali yoktur . Dolayısıyla da hükümette yer almak için bir yol bulacaktır . "
Olmert-Livni hükümetinin , Lübnan ve Gazze savaşlarını yapsalar da Batı ' da barış yanlısı olarak adlandırıldıkları belirtilen analizde , sabık hükümetin barışçıl olarak algılanmasında , Livni ' nin haftada bir kez Filistin Başbakanı Ahmet Kurey ' le ; Olmert ' in de ayda bir kez Filistin Lideri Mahmut Abbas ' la buluşmasının önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor .
Analizde Filistinlilerle buluşmayan ya da buluşmak istemeyen Netanyahu ' nun hükümete Livni ' yi alarak algıları toptan değiştireceğinin altı çiziliyor .