Cumhurbaşkanı Gül: Uluslararası hukuk çiğnenerek ve kaba kuvvetle meseleler çözüme kavuşmaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Çırağan Sayı'nda gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Üçüncü Devlet v

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , İstanbul Çırağan Sayı ' nda gerçekleştirilen Asya ' da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı ( CICA ) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ' nde bir konuşma yaptı . AİGK Başkanlığı ' nın Kazakistan ' dan Türkiye ' ye devredildiği toplantıda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ' den sonra söz alan Abdullah Gül , İsrail ' i ismen anmadı ; ancak göndermede bulundu . Dünyanın birçok yerinde sıcak çatışmaların halen sürdüğünü ve bunlardan birinin de Türkiye ' ye çok yakın bir bölgede cereyan etmekte olduğunu belirten Gül , " Bunlardan ise en çok sivil halk zarar görmektedir . " dedi . Cumhurbaşkanı Gül , " Uluslararası hukuku hiçe sayarak , sivillerin hayatını tehlikeye atarak , kaba kuvvet kullanarak meseleleri çözüme kavuşturmak mümkün değildir . Eski düşmanlıkları sürdürmemiz , müşterek bir anlayış oluşturmamız gerektiğine samimiyetle inanıyorum . " ifadelerini kullandı .

CICA BAŞKANLIĞINI İLK KEZ KAZAKİSTAN DIŞINDA BİR ÜLKE YÜRÜTECEK

Konuşmasında 1992 senesinde Nazarbayev ' in AGİT ' e benzer bir yapılanmayı Asya ' da hayata geçirmeyi Birleşmiş Milletler ' de dile getirdiğini anımsatan Gül , " Bu tarihi önerisiyle başlayan AİGK süreci zaman içinde uluslararası bir örgüte dönüşmüştür ve 18 yıl geçmiştir üzerinden . Bu kadar zaman içerisinde başarılı adımların atılması , bölge için ümit vericidir . Vietnam ve Irak ' la CICA artık 22 üyeli bir örgüt haline gelmiştir . Vietnam ve Irak ' a hoş geldiniz diyorum . " dedi .

Kazakistan ' ın ev sahipliğinde 2002 ve 2006 yıllarında düzenlenen devlet başkanları zirvesinin ardından 3 ' üncü kez büyük toplantının burada düzenlenmiş olduğuna dikkat çeken Gül , " Liderlik ilk kez Kazakistan ' dan başka ülkeye geçiyor . Bu bayrak yarışıdır , biz de başkasına devredeceğiz . Bu vesileyle dönem başkanlığıma verilen destek için teşekkür ediyorum . " dedi .

2006 ' daki zirveye başbakan yardımcısı olarak katıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül , " Burada güvenlik kavramını karmaşıklaşmasına değinmiştim . Dünyanın bir yerinde güvenliğe tehdidin diğer bölgelere de doğrudan etkide bulunduğunu , terör , kaçakçılığın sınır tanımadığını söylemiştim . Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ve devletler arasında yakın işbirliğine ve diyaloga ihtiyaç olduğunu söylemiştim . İşbirliğine dayalı güvenliğin , uluslararası ilişkilerin yol gösterici öğesi olarak gördüğümü vurgulamıştım . " ifadelerini kullandı . Gül , o zamandan bugüne yaşananların " bunun ne kadar elzem olduğunu ispatlamış " olduğunu belirtti .

Güvenliğin olmadığı yerde ekonomi ve ticaretin yapılmadığını vurgulayan Gül , " Karşılıklı güvenlerin olmadığı yerlerde yanlış anlaşılmaların ortaya çıkması , yanlış anlaşılmaların sorunlara ve çatışmalara yol açması karşılaştığımız durumlar olmuştur . Bunu önlemenin en etkili yolu diyalogdur . Bunun için çaba sarf etmeyi öngördük . Hep birlikte bu konuda istikamet göstermemiz gerektiğine samimiyetle inanıyorum . " şeklinde devam etti .

CICA faaliyetlerinin bütün üyelerin görüş birliği temelinde yürütüleceğini belirten Gül , " Sizlerin vereceği destek başarının anahtarı olacaktır . " vurgusunu yaptı . Gül ardından şöyle devam etti : " Güvenlik tesisi için yürüttüğümüz çalışmalarda dar tanımlara bağlı kalmamalıyız . İnsan unsurunu da göz önünde bulunduran kapsamlı bir tanımı benimsemeliyiz . İnsan hakları ve demokrasi sorunları göz ardı edilmemelidir . "

" İHTİLAFLARIN OLUŞMASINA İMKAN VERMEYECEK İSTİKRARLI BİR ORTAMIN TESİS EDİLMELİ "

Türkiye olarak enerjilerini mevcut anlaşmazlıkları çözüme kavuşturma , barış ve istikrar için harcayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül , " Asıl yapmamız gereken , ihtilafların oluşmasına imkan vermeyecek istikrarlı bir ortamın tesis edilmesidir . Bunu ancak demokrasi ve işbirliği ve diyalogla tesis edebiliriz . " dedi . Küresel ekonomik krizin ortaya çıkardığı sorunların tüm dengeleri olumsuz şekilde etkilediğine dikkat çeken Gül , olumsuz etkilerin azaltılması için kapsamlı bir küresel girişime ihtiyaç olduğunun altını çizdi .

" Dünyamız siyasi ekonomik , kültürel ve teknolojik alanlarda hızlı bir dönüşümün içinden geçiyor . Soğuk Savaş düşünce kalıpları geçerliliğini yitirmiş bulunmaktadır . " diyen Abdullah Gül , bundan 20 yıl önce Rusya ve Türkiye ' nin aynı sınırlara sahip olmasına rağmen farklı bloklarda olduğuna , şimdi ise sınır olmamasına rağmen köklü komşuluk ilişkileriyle işbirliği içinde çalışıldığına dikkat çekti . Gül , " Avrupa bölünmüş durumdaydı ama hepsi geride kaldı . " dedi .

İnsanlık tarihinin " önyargıların , hoşgörüsüzlüğün yol açtığı acılarla " dolu olduğunu ifade eden gül , sözlerine şöyle devam etti : " Tarih bireysel ve toplu trajedilerle doludur . Soğuk Savaş ' ın sona ermesine , küreselleşmenin insanları yakınlaştırmasına ve teknolojinin bunları görmemizi sağlamasına rağmen dünyanın birçok yerinde sıcak çatışmalar halen sürmektedir . Bunlardan biri de Türkiye ' ye çok yakın bir bölgede cereyan etmektedir . Bunlardan ise en çok sivil halk zarar görmektedir . " dedi .

Bu acıların tekerrür etmemesinin uluslararası topluluğun sorumluluğunda olduğunu ifade eden Gül , " Uluslararası barış ve güvenlik açısından fevkalade kaygı verici olan eğilime son verilmelidir . Uluslararası hukuku hiçe sayarak , sivillerin hayatını tehlikeye atarak , kaba kuvvet kullanarak meseleleri çözüme kavuşturmak mümkün değildir . Eski düşmanlıkları sürdürmemiz , müşterek bir anlayış oluşturmamız gerektiğine samimiyetle inanıyorum . " diyerek sözlerini noktaladı .