Celal Baba Türbesi'ne Ziyaretçi Akını

Kars Kalesi'nde bulunan Celal Baba Türbesi ziyaretçi akınına uğruyor

Celal Baba Türbesi'ne Ziyaretçi Akını
  Kars Kalesi ' nde bulunan Celal Baba Türbesi ziyaretçi akınına uğruyor . Kars ' a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biriside Kars Kalesi oluyor . Özellikle dışardan yerli turistler kale içerisinde bulunan Celal Baba Türbesini ziyaret ederek dua ediyorlar .
Kalede görevli yetkililerden Celal Baba hakkında bilgi alan ziyaretçiler , daha sonra dua ederek dilekten bulunuyorlar . Celal Baba ziyaretinden sonra kaleyi gezen ziyaretçiler , bol bol resim çekiliyor . Çoğunluğunu il dışından gelen yerli turistlerin olduğu gözleniyor .
Kars Belediyesi tarafından kalede görevlendirilen Barış Kaman , son zamanlarda kaleye gelen ziyaretçilerin sayısında artış olduğunu söyledi . Kaman ; " Kaleye gelen yerli yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer Celal Baba türbesi oluyor . Yabancı turistlerin tercümanlarının türbe hakkında bilgi vermesiyle başlarını bağlayan turistler dua ediyor . Bu bizleri son derece sevindiriyor . Kale haftanın her günü açık . Havalarında iyi gitmesiyle beraber genelde çok kalabalık oluyor . Kale ve Celal Baba hakkında ziyaretçilere bilgi vermeye çalışıyoruz . Yardımcı oluyoruz " dedi .
Kars Kalesi ' nde bulunan Celal Baba Türbesi ' ni son olarak ünlü sanatçı Hülya Avşar ' da ziyaret etmişti .
CELAL BABA TÜRBESİ
Celal Baba Türbesi , Kars Merkez Kaleiçi Mahallesi ' nde bulunan Kars Kalesi ' nin içerisinde kalesinin güneyindeki giriş kapısının arka kısmında bulunuyor . 12 . Yüzyılda Kıpçak-Gürcü istilasında şehit düştüğü söylenen ve kalenin manevi sahibi sayılan Celal Baba ' nın mezarı çini kubbeli iken , 1878 yılından sonra Rus istilacıları tarafından tahrip edilmiştir . ( 1579 yılından sonra Lala Mustafa Paşa tarafından onarılmıştır . ) söz konusu yapı tek katlı , güneydoğuya meyilli ve ahşap üzeri çinko yapılıdır . Duvarları taştandır . Güneydoğu duvarı kale sur duvarıdır . Bu yapı sonradan hayırseverler tarafından yapılmıştır . Zemini beton , lahit kısmı 62 santim yüksekliğinde , tahta sanduka 106x200 boyutunda yapılmıştır . Yapı ( Mescit ) ve " Lahit Odası " olarak paravana ile ikiye bölünmüştür . Önünde şu anda var olan , podyum kısmı 135 santim önceki kubbeli binanın temeli olsa gerekir . Üzerindeki levhasında " Kahraman Celal Baba burada yatar M . 1239 " yazıları sonradan yazılarak asılmıştır .