Türkiye ve Endonezya, karşılıklı yatırımları artırmakta kararlı

Kuzeybatı Asya'da Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Türkiye ile Güneydoğu Asya'da Asya ve Avustralya'yı birbirine bağlayan Endonezya, karşılık yatırımları artırmakta kararlı.<...



Kuzeybatı Asya'da Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Türkiye ile Güneydoğu Asya'da Asya ve Avustralya'yı birbirine bağlayan Endonezya, karşılık yatırımları artırmakta kararlı.

İki ülkenin cumhurbaşkanları, bulundukları bölgelerde en hızlı ekonomik büyüme kaydeden ülkeler olan Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacmini en kısa sürede önce 5 milyar ardından da 10 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. TUSKON tarafından organize edilen iş forumunda iki ülke iş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, iki ülkenin ortak yanlarına dikkat çekti. Cumhurbaşkanları, iki ülkenin de yükselmekte olan pazarlar olduğuna, kendi bölgelerinde bölgesel güç olduklarına, G20'nin ve İslam Konferansı Teşkilatı'nın aktif üyeleri olduklarına, çok kültürlülüğü savunduklarına ve Birleşmiş Milletler'de barış ve güvenliği gündeme getirdiklerine dikkat çekti.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından İstanbul Conrad Otel'de gerçekleştirilen Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu sona erdi. Forumun sn gününde iki ülkenin cumhurbaşkanları, Endonezyalı ve Türk iş adamlarına hitap etti. İki liderin hitaplarının ardından ise Türk şirketleri ile Endonezyalı şirketler arasında havaalanı inşaatı, enerji, sanayi, madencilik, multimedya, jeotermal, buğday unu alanlarında iki cumhurbaşkanının huzurunda anlaşmalar imzaladı.
Endonezyalı bakanların ve İstanbul Valisi'nin de katıldığı toplantının başında TUSKON'un çalışmaları ile ilgili bir klip gösterildi. Ardından TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral kısa bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Endonezya'nın dünyanın en büyük nüfusa sahip 4'üncü büyük ülkesi ve 16'ncı büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken TUSKON Başkanı, Endonezya'nın ayrıca G20 üyesi olduğunu ve tahminlere göre 10 yıl gibi bir süre içerisinde Türkiye ile birlikte ilk on içerisinde yer alacağına dikkat çekti. 4 bin dolarlık kişi başına gelirle Türk ürünleri için son derece yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Meral, Endonezya'nın Asya-Pasifik bölgesine yatırım yapmak isteyenler için güvenli bir yer olduğunu düşündüklerini aktardı.
TUSKON olarak Endonezya'ya büyük önem verdiklerini belirten Meral, daha önce 40 iş adamıyla burada bir iş forumu düzenlemiş olduklarını hatırlattı. Meral, konuşmasının sonunda da Türkiye'den umre ziyaretine gidecek olan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun ziyaretinin makbul olmasını diledi ve "Türk kardeşleri için" dua istedi.
Ardından kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya'nın kişisel olarak da kendisinin büyük önem verdiği bir yer olduğunu söyledi. Endonezya'nın 240 milyon nüfusa sahip geniş bir coğrafya olduğunu ve dünyanın en büyük Müslüman demokrasisine sahip olduğunu belirten Gül, "Böyle önemli bir ülkenin cumhurbaşkanını ağırlamak bizim için onurdur." dedi.
Endonezya Cumhurbaşkanı'nın da Türkiye'ye çok önem verdiğini söyleyen Abdullah Gül, ilişkileri güçlendirmek için iradeleri olduğunu vurguladı. 25 yıl sonra cumhurbaşkanı seviyesinde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirilmiş olduklarını ifade eden Abdullah Gül, "İki ülke arsında ilişkilerin bundan sonra daha farklı olacağını şimdiden söyleyebilirim; iki ülke halkı da bunu hak etmektedir." ifadelerini kullandı.
Endonezya ile Osmanlı döneminde kurulan ilişkilerin bugün de devam etmekte olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte Endonezya'ya bir çok kez gittiğini belirterek, "Türkiye'yi gerçekten kalpten seven büyük bir ülke." diye konuştu.
İki ülke arasında ekonomik alanda büyük bir potansiyel olduğunun altını çizen Gül, bu potansiyelin harekete geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Abdullah Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile bu konuda görüştüklerini, iki ülkenin ilgili bakanlarının karşılıklı görüşmeler yaptığını ve 8 tane anlaşma imzalandığını kaydetti.
İş adamlarına yatırım çağrısı yapan Gül, "Biz siz iş adamları için yolları açıyoruz. Yolları döşüyoruz, raylar döşüyoruz. Siyasi anlamda mükemmel ilişkilerimiz var. Ekonomik olarak da ilişkilerimiz iyi; ama potansiyelin çok gerisinde." diye seslendi.
ENDONEZYA, ABD'DEN YA DA ÇİN'DEN DAHA UZAK DEĞİL
İki ülkenin GSMH'lerini harcama paritelerine göre hesapladıklarında 1,8 trilyon dolar gibi müthiş bir potansiyel çıktığını dile getiren Gül, "Endonezya, ABD'den ya da Çin'den daha uzak değil. Mesafe önemli değil. Önemli olan kalplerimizde mesafe olmasın. Kalplerimizde ise büyük bir sevgi ve muhabbet var." dedi. Gül'ün bu sözleri salonda büyük alkış aldı.
Endonezya'nın büyük kaynakları olan bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, şunları ekledi: "Çok sayıda dinamik bir nüfusu var. Son 10 senede köklü reformlar yaptı, transformasyon geçirdi ve istikrarı var. Demokrasi ve istikrarın beraber olması çok önemli. Ekonomik göstergelerin gözleri kamaştırdığı bir ülke. Üstelik G20 üyesi bir ülke."
Gül, Endonezyalı iş adamlarına hitaben ise "Biz Kuzeybatı Asya'da siz Güneydoğu Asya'dasınız. Biz Avrupa ve Asya'yı siz Asya ve Avustralya'yı birleştiriyorsunuz." ifadesini kullandı. Gül, "Türkiye'ye yatırım yaptığınızda Avrupa'ya yatırım yapıyor olacaksınız. Avrupa Gümrük Birliği içerisinde olduğumuz için ve çevre ülkelerle imzaladığımız serbest ticaret anlaşmaları sayesinde Avrupa ve bütün bu ülkeler sizin pazarınız içinde olacak." diye ekledi.
Ardından Türkiye'de yatırım yapılabilecek alanları ve işbirliği yapılabilecek alanları anlatan Cumhurbaşkanı Gül, müteahhitlik alanında Çin'den sonra ikinci sırada Türk şirketlerinin gelmekte olduğuna dikkat çekti. "Endonezya ile ticaret hacmimizi ilk etapta 5 milyar ardından 10 milyar dolara çıkarmamız gerekir."diyen Gül, gemicilik, silah sanayi ve turizm alanında yapılabilecek bir çok işbirliği fırsatı olduğunu kaydetti.
Avrupa'dan Endonezya'ya 3 havayolu şirketinin uçak seferi yapmakta olduğunu dile getiren Gül, bunlardan biri olan THY'nin de 12 yıl aradan sonra Endonezya'ya sefer başlatmasının da çok güzel bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.
Eğitim alanındaki ilişkilere ve işbirliğine de önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteler arasındaki işbirliğine önem verdiklerini ve iki ülkenin üniversiteleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalanacağı haberini verdi.
Cumhurbaşkanı Gül son olarak "Şimdiye kadar ilişkiler rölantide gitti. Şimdi ise bu ilişkilere bir ivme vereceğiz. Biz sizin için iklimi ve zemini hazırlıyoruz. Sizin başarınızla hepimiz gurur duyacağız." dedi.
Ardından kürsüye gelen Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, iş forumundan çok sayıda katılımcıyı görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Endonezya'nın Türkiye'de bu kadar çok dostu olduğunu bilmiyordum." diyerek konuşmasına başladı. Endonezya Cumhurbaşkanı "Beni gerçekten evimde hissettirdiniz. Eşim ve ben çok etkilendik. Nefes kesen bir coğrafyanız var. Türk halkının sıcaklığı da bizi etkileyen bir unsur." diyerek Türkiye'yi övdü. Türkiye ve Endonezya'nın ilişkileri muhakkak geliştirmesi gerektiğine ikna olduğunu söyleyen Susilo Bambang Yudhoyono, "Türkiye ve Endonezya yükselmekte olan pazarlar, kendi bölgelerimizde bölgesel güç oluşturuyoruz. G20'nin ve İKT'nin aktif üyesiyiz. Çok kültürlülüğü savunuyoruz. BM'de barış ve güvenliği gündeme getiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Susilo Bambang Yudhoyono, Türkiye'nin, Endonezya'nın Ortadoğu ve Avrupa'ya açılan bir kapısı olabileceği gibi Endonezya'nın da Türkiye'nin Güneydoğu Asya'ya açılan kapısı olabileceğini vurguladı. Endonezya Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin bütün ASEAN anlaşmalarına dahil olmasını da desteklediklerini bildirdi.
İki ülkeyi birbirine yakınlaştıran birçok etken bulunduğunu söyleyen Endonezya Cumhurbaşkanı, iki ülkenin nüfusunun yaklaşık 310 milyon olduğunu ve bunun gelecek vaat eden bir pazar olduğunu vurguladı. Orta sınıfın satın alma gücünün artmakta olduğu bir döneme girdiklerini belirten Endonezya Cumhurbaşkanı, "İki halkın da nüfusunun yüzde ellisi 29 yaşın altında. Ekonomik krize rağmen ekonomilerimiz büyüdü. Çin ve Hindistan'ın ardından büyüme hızında üçüncü olduk." dedi.
YUDHOYONO'NUN KEBAP İLGİSİ
Endonezya'nın satın alma gücünün 8 trilyon doları bulduğunu belirten Endonezya Cumhurbaşkanı "Bu da çok fazla kebap anlamına geliyor."diye konuştu. Ardından Endonezya'ya yapılabilecek yatırımlardan bahseden Yudyohono ülkesinde doğal kaynaklar, deniz ve tarım kaynakları olduğunu, çok zengin kauçuk ve kahve alanları olduğunu belirterek, her iki ülkede de girişimcilik ruhunun gittikçe gelişmekte olduğun dikkat çekti. Yudhoyono, "Endonezya ve Türkiye ekonomik ilişkilerini geliştirebilir ve 5 milyar dolar doları seviyesine ulaştırabilir." diye kaydetti.
Türk iş adamlarına hitaben "Endonezya'nın fırsatlar denizi olduğunu keşfetmenizi isterim." diyen Endonezya Cumhurbaşkanı, hükümetinin de büyüme yanlısı bir politika gütmekte olduğunu aktardı.
TÜRK OKULLARI'NA TEŞEKKÜR
Konuşmasında Endonezya'daki Türk Okulları'na da değinen Endonezya Cumhurbaşkanı,
Başarısından dolayı bu okulları tebrik etti. Verdikleri hizmetten dolayı da emeği geçenlere teşekkür etti
Cumhurbaşkanı Gül'ü Endonezya'ya davet ettiğini ve kendisinin de kabul ettiğini belirten Endonezya Cumhurbaşkanı "O ziyarete kadar sizinki kadar lezzetli kebap yapmayı öğrenmeyi umuyorum." diye konuştu.
(CİHAN)

Zaman