Bakan Eroğlu: 23.59'dan sonra eğlenceyi değil, gürültüyü kesmelerini istiyoruz
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, katıldığı bir televizyon programında gürültü kirliliğine dair kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Bakan
Gürültü kirliliğiyle ilgili vatandaşlardan binlerce mail ve faks aldığını söyleyen Bakan Eroğlu , vatandaşların da yüksek sesle müzik dinlenmesinden rahatsız olduğunu kaydetti . Eroğlu ayrıca , Boğaz kenarında yapılan ses kontrollerinde yüksek desibelli müzik tespit ettiklerini , başkalarının kimseyi rahatsız etmeye hakkının olmadığını , Avrupa ' da insanların kapalı mekânlarda eğlenerek gürültüyü dışarı yansıtmadıklarını aktardı .
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu , kendilerinin 23 . 59 ' dan sonra eğlenceyi değil gürültüyü kesmelerini istediğini , dolayısıyla ifadelerinin çarpıtılmaması gerektiğini vurguladı . Müziği ve eğlenceyi kesmek gibi bir niyetinin olmadığı kaydeden Eroğlu , " Biz eğlenceye musikiye karşı değiliz , ben de kendim musikiyi zevkle dinliyorum . Elbette musikiyi dinleyeceklerdir , eğleneceklerdir . Gençlerin buna hakkı vardır . Ancak başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde düzenleme yapacaklar , talebimiz budur " dedi .
" Sadece müzik çalan mekânlara yönelik bir tedbir alınıyor , bunun yanında şehrin ortasında geçen Tem gibi E5 gibi otoyollar da gürültü çıkarıyor , şimdilik bu gürültü kirliliği konusunda sadece müziğe mi konsantresiniz? " sorusuna Veysel Eroğlu , sadece müzikle ilgili değil bütün gürültüyle ilgili ne konu varsa bunların tamamıyla mücadele ettiklerini , bunların içinde sanayi ve sokak eğlencelerinin de yer aldığını belirtti .
Cezaların sadece eğlence yerlerine kesilmediği söyleyen Eroğlu ; " Geçen sene kendim boğazdaki motorların , teknelerin gürültüsü dolayısıyla ölçüm yaptırdım , bir tekneye de 15 bin TL cezayı da bizzat ben kendim tespit ederek bu cezayı yazdırdım " diye konuştu . Kesilen cezalara karşı cezasını ödeyip eğlenceye devam eden mekânlara cezaların az mı geldiği sorusuna karşılık Eroğlu , büyük eğlence mekânlarının gelirleri yüksek olduğu için bu cezaları ödeyerek gürültüye devam ettiğini , bunu önlemek için sadece para değil kapatma cezalarının da uygulanacağını vurguladı . Eroğlu , " Bizim vazifemiz kanun ve yönetmelikleri harfiyen uygulamaktır . Ben sadece görevimi yapıyorum " şeklinde konuştu .
Eğlence merkezlerinin pek çoğunun sadece lokanta ruhsatı aldığını , sesli yayın yapmaları için Çevre ve Orman Bakanlığından , Çevre İl Müdürlüğünden izin almalarının gerektiğini ifade eden Eroğlu , " Bu konuda bütün herkesin hassas olması lazım , duyarlı olması lazım . Vatandaşlarımızdan hasta olan var , ertesi gün işe gidecek olan var , ameliyat yapacak olan doktor var " sözlerini sarf etti .
Bazı vatandaşların , camilerin hoparlöründen çıkan makamsız ezan seslerinden rahatsız oldukları şeklindeki soruya Eroğlu , " Ezanın da makamıyla okunması lazım . Gerçekten bazen kulağı tırmalayacak şekilde yüksek volümle okuyanlar oluyor . Bunlar için Diyanet İşleri Başkanlığına yazı yazdık . Gerekli işlemlerde bulunduk . Hakikaten ezanın çok güzel okunması lazım . Ben de bunun kanaatindeyim . Gürültü yapacak şekilde ezan okunmasını doğru bulmuyorum . Bize başvurduklarında tabiî ki biz buna da müdahale ederiz . Her türlü sokak gürültüsü , sanayi , fabrika gürültüsü , konutlardan gelen gürültüler bunlara da mutlaka imkânlar ölçüsünde bunları önlemek için gerekli mücadeleyi yapacağız " yanıtını verdi .
