"Türkiye, CICA başkanlığı döneminde siyasi ve askeri alanda çalışma başlatacak"

Dışişleri Bakanlığı Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Görev Gücü Başkanı Büyükelçi Bülent Tulun, Türkiye'nin CICA dönem b

  Dışişleri Bakanlığı Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( CICA ) Görev Gücü Başkanı Büyükelçi Bülent Tulun , Türkiye ' nin CICA dönem başkanlığı döneminde siyasi ve askeri alanlarda bir çalışma başlatmayı hedeflediğini söyledi .

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ' nin ( TASAM ) bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği Uluslararası Türk-Asya Kongresi ' nde Asyalı düşünce kuruluşları " Asya ' da Güvenliğin İnşası ve CICA " gündemiyle bir araya geldi . İstanbul ' daki Cevahir Kongre Merkezi ' nde 5 . Uluslararası Türk-Asya Kongresi çerçevesinde çeşitli ülkelerden gelen uzmanlar , diplomatlar ve akademisyenler Asya ' da güvenlik ve istikrar konuları üzerinden görüş alış verişinde bulunuyor .

Toplantı çerçevesindeki oturumda konuşan CICA Görev Gücü Başkanı Büyükelçi Bülent Tulun , Türkiye ' nin önümüzdeki hafta yapılacak CICA zirvesi ile organizasyonun dönem başkanlığını iki yıllığına devralacağını ifade etti . 2004 yılında CICA ' da siyasi ve askeri alanda kabul edilen güven artırıcı önlemler katalogunun 2007 ' de bir kenara bırakıldığını söyleyen Tulun , " 2004 yılında CICA ' da siyasi ve askeri alanlarda güven artırıcı önlemler katalogu ortaya çıktı . 2007 ' de yılında yeni bir belge kabul edilmiş ve bu çalışma bir kenara bırakılmıştı . Türkiye , önümdeki CICA başkanlığı döneminde siyasi ve askeri güven artırıcı önlemler üzerinde tüm ülkelerin mutabakatı ile çalışma yapmayı öngörüyor . " dedi .

5 . Uluslararası Türk-Asya Kongresi çerçevesinde yapılan oturumda bir konuşma yapan Afganistan Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr . Davood Moradian ise Asya ve özellikle Afganistan ' daki sorunları anlattı . Afganistan ' ın bölge ülkeleri ile bir araya gelerek güvenlik sorunlarını tartışabilecek bir platformun eksikliğine vurgu yapan Dr . Moradian , " Afganistan ' ın güvenlik sorunlarını komşu ülkeler Pakistan ve Hindistan ile bir araya gelerek tartışabilecek ortak bir platformu yok . Bu açıdan CICA ' nın ülkeleri bir araya getirerek , güvenlik ve diğer sorunlara çözüm yolları bulabileceği bir ortak olma potansiyeli mevcut . " İfadelerini kullandı .

" GÜVENLİK SADECE ASKERİ ALANLA İLGİLİ DEĞİL "

Türk-Asya kongresinde konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi öğretim üyesi ve emekli büyükelçi Prof . Dr . Valeriy Nikolaenko , güvenliğin sadece askeri alanla bağlı olduğunun söylemenin yanlış olduğunu belirtti . Asya ' nın kaynakları ile dünyanın en zengin ülkesi olmaya aday bir bölge olduğunu ifade eden Nikolaenko , " Asya ' daki güvenliğin önemini en son Kırgızistan ' daki olaylarla anladık . Güvenlik sadece askeri alanlar ilgili değil . Güvenliğin ekonomik , enerji , iletişim , siyasi ve ekoloji yönleri de var . Sorunların çözümü için askeri yollar yetersiz kalıyor ve kalıcı olmuyor . Bunu için böyle toplantılarda sorunların bütün yönleri ile ele alınarak incelenmesi ve çözüm yollarını sunulması önem kazanyor . " Dedi .

07-09 Haziran 2010 tarihinde İstanbul ' daki Çırağan Sarayı ' nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 3 . Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( CICA ) öncesinde Asyalı düşünce kuruluşlarını bir araya getiren 5 . Uluslararası Türk-Asya Kongresi üç gün sürecek ve Kongre sonunda resmi zirveye çeşitli öneriler içeren bir " belge " sunulacak .

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 1992 yılında kurulan CICA ' nın şu anda 20 ' si tam üye ve 10 gözlemci üyesi bulunuyor . İlk zirvesini 2002 ' de ikinci zirvesini de 2006 ' da Almatı ' da yapan CICA ' nın dönem başkanlığı Haziran ayında İstanbul ' da yapılacak zirve ile iki yıllığına Türkiye ' ye geçecek .