Asya'nın güvenliğini masaya yatıran sivil zirve başladı (2)

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM) bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği Uluslararası Türk-Asya Kongresi'nde Asyalı düşünce kuruluşlar

  Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ' nin ( TASAM ) bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği Uluslararası Türk-Asya Kongresi ' nde Asyalı düşünce kuruluşları " Asya ' da Güvenliğin İnşası ve CICA " gündemiyle bir araya geldi .

TASAM , 3-5 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul ' daki Cevahir Kongre Merkezi ' nde 5 . Uluslararası Türk-Asya Kongresi ' ne ev sahipliği yapıyor . Toplantıya Türkiye ve Asya ülkelerinden çok sayıda davetli katılıyor . Toplantının açılış konuşmasını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy , Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( CICA ) İcra Direktörü Büyükelçi Dulat Bakishev ve Kazakistan ' ın Ankara Büyükelçisi Bagdat Amreyev yaptı .

TASAM Başkanı Şensoy , toplantında CICA üyesi olan ve olmayan bir çok ülkeden sivil toplum örgütü temsilcisi , diplomatlar ve akademisyenleri ağırladıklarını ifade etti . Şensoy , " Burada Türk düşünce kuruluşlarının , diğer ülkeden gelen düşünce kuruluşlarını , akademisyenlerin , uzmanları ve diplomatların görüşleri ile CICA için hem bugün hem de gelecekte nasıl bir vizyon ortaya koyması gerektiği konusunda kongre sonunda ortaya bir belge konulması hedefleniyor . " Dedi . TASAM Başkanı , kongrede kabul edilecek belgenin CICA devlet başkanları zirvesine sunacaklarını sözlerine ekledi .

Kazakistan ' ın Ankara Büyükelçisi Amreyev ise Kazak lider Nursultan Nazarbayev ' in girişimi ile başlatılan CICA ' nın Orta Asya ' da önleyici diplomasi adına atılan ilk adım olduğunu ifade etti . Amreyev , bir çok sorunun çok uluslu organizasyonlar ve diyalog ile çözülebileceğini belirterek , CICA ' nın Orta Asya ' da güvenlik ve gelişim için örnek alınabilecek bir girişim olduğunu kaydetti .

5 . Uluslararası Türk-Asya Kongresi ' nde bir çok ülkeden alanında uzman kişilerin toplandığını ifade eden CICA İcra Direktörü Büyükelçi Bakishev , " Burada güvenlik ve istikrara alanlarında uzman ve akademisyenlerin yapacağı çalışma , CICA zirvesi için büyük katkı sağlayacağına inanıyorum . " İfadelerini kullandı .

Kongrede " Uluslararası Güvenlik ve Asya Jeopolitiği " , " Asya ' da Güvenlik Kurumları ve Bölgesel Güvenlik Politikaları " , " Asya Güvenliği Üzerinde Asimetrik Tehditlerin Etkileri " , " Enerji İş Birliği ve Enerji Arz Güvenliği Politikaları " , " Asya ' da Güven Artırıcı Önlemler ve İş Birliği İmkanları " ile " Yeni Güvenlik Yaklaşımları ve Demokrasi , İnsan Hakları Arasında Denge " konuları adı altında altı oturum yapılacak .

07-09 Haziran 2010 tarihinde İstanbul ' daki Çırağan Sarayı ' nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 3 . Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( CICA ) öncesinde Asyalı düşünce kuruluşlarını bir araya getirecek olan 5 . Uluslararası Türk-Asya Kongresi üç gün sürecek ve Kongre sonunda resmi zirveye çeşitli öneriler içeren bir " belge " sunulacak .

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 1992 yılında kurulan CICA ' nın şu anda 20 ' si tam üye ve 10 gözlemci üyesi bulunuyor . İlk zirvesini 2002 ' de ikinci zirvesini de 2006 ' da Almatı ' da yapan CICA ' nın dönem başkanlığı Haziran ayında İstanbul ' da yapılacak zirve ile iki yıllığına Türkiye ' ye geçecek .