Ödemişli Emlakçılar Dertli

Ödemiş'te emlak piyasasında durgun günler yaşanıyor

Ödemişli Emlakçılar Dertli
Ödemiş'te emlak piyasasında durgun günler yaşanıyor. Okulların kapanması ve üniversite öğrencilerinin ilçeden ayrılmasıyla iyice sessizleşen emlak piyasasını konut kredisi faizlerindeki düşüşün de canlandırmadığı belirtildi.
10 yıldan bu yana Yuvam Emlak olarak ilçedeki emlak piyasasında yer aldığını belirten Mehmet Günebakan, "Bundan 5-6 yıl önce haftada 2-3 ev satışı gerçekleşirken, şimdi ayda 2-3 ev satarsak seviniyoruz. 10 yıllık konut kredilerinde faiz %0,95'e indi. Ama buna rağmen ilçede yaprak kıpırdamıyor. Bu sessizliği ziraata dayalı ekonomiye bağlıyoruz. Son yıllarda üreticinin eline bir şey geçmemesi bizi de vuruyor. Genelde talep 55-60 bin TL değerindeki 3+1 konutlara geliyor. Bu talebi karşılayamıyoruz" dedi.
"ÜNİVERSİTE ÖDEMİŞ'E HAYAT VERİR"
Kiralık konut piyasasında da cansızlığın aynen sürdüğünü Kaydeden Günebakan, "Ödemiş'te kiralar aylık ortalama 300-350 TL şeklinde. Yüksekokullar açıkken piyasada bir hareketlilik var. Ama okulların kapanması sessizliğe yol açtı. Ödemiş'e kurulabilecek bir üniversite ya da birkaç fakülte buradaki hareketliliği üst düzeye çıkarır. Yoksa kendi yağımızda kavruluruz. Eskişehir örnek alınabilir" dedi.
Ödemiş'in yeni yapılanan bölümlerinde satılık konut sayısında bir artış olduğunu ifade eden Günebakan, "Zafer, Anafartalar ve Atatürk Mahallelerinde satılık konut her zaman daha fazla. Ama konut kredisi çekebilecek bordrolu vatandaş sayısı az olduğun konut kredilerine ilgi az. Zaten kredi alabilecek kesim aldı. Bu nedenle düşüş devam ediyor" dedi.
"KAYIT DIŞI ÇOK, DENETLENMELİ"
Emlak ofislerinin yanı sıra bu işi ayaküstü olarak yapanların da olduğunu sözlerine ekleyen Günebakan son olarak şunları söyledi: "Biz bu işi ruhsatlı olarak, vergi levhamızla yapıyoruz. Ama ayaküstü, köşe başında emlakçılık yapanlar var. Bakkal, manav veya yufkacı emlak işi yapıyor. Bu işten ekmek yiyenler olarak kayıt dışı işlerden rahatsızız. Böyle çalışanların denetlenmesini istiyoruz. Ödemiş'te zaten potansiyelin üzerinde emlakçı var. Ben dükkanı açtığımda 14-15 ofis varken şimdi ilçemizde 50-55 emlak ofisi var. Bu rakam piyasaya göre bir hayli fazla. Bu nedenle ekmeğimizi daha ufak parçalara böle hale geldik. 3-5 emlak ofisi koalisyon yaparak kazanmaya çalışıyoruz. Ev sahiplerinin de emlakçılardan uzak, kendilerinin bu işi yapması sektörümüze zarar veriyor. Benim önerim emlakçı arkadaşların sözleşmesiz yer göstermemeleri"