Bakan Ergün: Sigara yasağının Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini düşünmezdim

Danıştay'ın sigara yasağını Anayasa Mahkemesi'ne taşımasına bir tepki de Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'den geldi. "Düşünürdüm de düşünürdüm de

  Danıştay ' ın sigara yasağını Anayasa Mahkemesi ' ne taşımasına bir tepki de Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ' den geldi . " Düşünürdüm de düşünürdüm de sigara yasağının Anayasa Mahkemesi ' ne gideceğini düşünmezdim . Sonunda o da oldu memleketimde . " diyen Ergün , konunun mahkemeye taşınacak bir durum olmadığını söyledi .

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanları ile bir tanışma toplantısı düzenleyen Bakan Ergün , gazetecilerin sigara yasağının Yüksek Mahkemeye taşınmasına ilişkin bir soruyu cevapladı . Konunun Anayasa Mahkemesi ' ne taşınmasının farklı bir durumu ortaya çıkardığını dile getiren Ergün , yasağın Anayasaya aykırı olmadığını , aksine ruhuna uygun bir düzenleme olduğunu vurguladı .

Yasağın uygulamadaki eksiklikleri üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Ergün , Danıştay ' ın yasağı mahkemeye taşımasının talihsiz bir durumu ortaya çıkardığını belirtti . Meselenin uygulama meselesi olduğuna dikkat çeken Ergün , iddia edildiği gibi kahvehane ve kıraathanelerin açılış ve kapanmalarında sigara yasağından dolayı herhangi bir değişimin olmadığını ifade etti .

Sağlığın devlet tarafından güvence altına alınması gerektiğini dile getiren Ergün , sorunların uygulamada çözüleceğini kaydetti . Eskiden otobüslerde dahi sigara içildiğini hatırlatan Ergün , Danıştay ' ın girişiminin doğru bir teşebbüs olmadığını belirterek başından geçen bir hatırasını anlattı : " Otobüsle eşim ve çocuğumla birlikte yolculuk ederken önümüzde oturan bir kişi sigara içiyordu . Ben de ona ' içtiğiniz sigara çocuğa geliyor . Mola yerinde içiniz ' dedim . Adam bana dönüp ' bu ülkede demokrasi var ' karşılığını verdi . " Bu hatıra salonda bulunanlarda gülüşmelere yol açtı .

81 İLDE KOSGEB ŞUBESİ AÇILACAK

Toplantıda esnaf ve sanatkarların sorunlarını konuşacaklarını ifade eden Bakan Ergün , yapılması gereken doğruların birlikte hayata geçirileceğini söyledi . Değişim karşısında üç tavrın gösterilebileceğini dile getiren Ergün , bunları ' direnmek , teslim olmak ve değişimi yönetmek ' şeklinde sıraladı .

Esnafın değişime ayak uyduramamasının sorunları azaltmayacağını aksine katlanarak artacağını savunan Ergün , esnaf ve sanatkarların doğru şekilde eğitilmesi gerektiğini belirtti . Yeni eğitim modellerinin oluşturulması gerektiğini anlatan Ergün , bir esnafın müşteriye karşı olumsuz tavrının sadece o kişiye zarar vermeyeceğini , müşterinin esnaftan uzaklaşmasına neden olacağını kaydetti .

Verilecek eğitimi alanların tespitinin önemli olduğunu ve bunun istihdama da yardımcı olacağını ifade eden Ergün , esnafın 2002 yılında 154 milyon kredi kullanırken bu rakamın 2009 yılında 3 . 3 milyara ulaştığını açıkladı . Ödenen faiz oranının da yüzde 47 ' den yüzde 6 . 5 ' a indiğini anlatan Ergün , bazı bankaların çıkarılan sicil affı konusunda direndiğini ancak Merkez Bankası ' nda negatif sicillerin silindiğini söyledi .

Paranın her şeyin çözümü olmadığını vurgulayan Bakan Ergün , asıl amaçlarının değişim ve dönüşümü sağlamak olduğunu belirtti . ' Esnaf ve Sanatkarlar Değişim Dönüşüm Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı ' konusunda iki yıl içinde mevzuatı değiştirmeyi hedeflediklerini anlatan Ergün , KOSGEB ' in esnafa kredi vermeye başladığını ve KOSGEB şubelerinin 81 ilde açılacağını vurguladı . Etrafa şirin gözükmek için çalışmadıklarını ifade eden Ergün , esnafın ekonominin kılcal damarı olduğunu belirterek sanayici kadar önemli olduğunu kaydetti .