Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yeniden yazılıyor

Gizli Anayasa diye adlandırılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yeniden yazılıyor.

  * Kamuoyunda tanınan cemaatler , &ldquo ; irticai faaliyet&rdquo ; kapsamından ç ; ıkarılacak . Sü ; leymancılık , Nurculuk , Fethullah Gü ; len hareketi gibi cemaatler , iç ; tehdit kapsamından ç ; ıkarılarak yeni belgenin eklerinde ismen zikredilmiyor

* Dış tehditler &ldquo ; komşularla sıfır sorun&rdquo ; ç ; erç ; evesinde dü ; zenleniyor . İran , Yunanistan ö ; ncelikli tehdit olmayacak

Kamuoyunda &ldquo ; Kırmızı kitap&rdquo ; ve &ldquo ; Gizli Anayasa&rdquo ; gibi ifadelerle adeta bir efsaneye dö ; nü ; şen Milli Gü ; venlik Siyaset Belgesi , kö ; klü ; değişikliklerle yeniden kaleme alınıyor .

Varlığı kabul edilen ancak iç ; eriği aç ; ıklanmayan belge , iç ; eride kamuoyunda yakın tanınan cemaatlerin &ldquo ; iç ; tehdit&rdquo ; tanımından ç ; ıkarılması , dışarıda ise Ak Parti hü ; kü ; metinin &ldquo ; komşularla sıfır sorun&rdquo ; politikasının Ortadoğu ' dan gelebilecek tehditleri yeniden tanımlaması şeklinde gü ; ncelleniyor .

Bakanlar Kurulu , hü ; kü ; met ve kolluk gü ; ç ; leri iç ; in rehber niteliği taşıyan belge , geç ; mişte askeri bü ; rokrasinin egemen olduğu bir sü ; reç ; le hazırlanırdı . En son 2005 yılında yazıldığında , &ldquo ; irtica&rdquo ; ve &ldquo ; bö ; lü ; cü ; lü ; k&rdquo ; ö ; ncelikli iç ; tehdit sayılmış , İran ' ın hem nü ; kleer hem de konvansiyonel fü ; ze programı ise dış tehdit algısının tepesine yerleşmişti .

Bu kez sivil bü ; rokrasinin ağırlığını hissettirdiği yeniden yazılım sü ; reci , Başbakanlık ' a bağlı Milli Gü ; venlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından koordine ediliyor .

İŞARET FİŞEĞİ ERDOĞAN ' DAN


Belge , aslında 5 yılda bir yazılıyor ancak ekleriyle her yıl gü ; ncelleniyor . 2010 yılında kaleme alınan belgenin tamamen farklı bir siyasi vizyon sergileyeceğinin ipuç ; larını , Şubat ayında TRT ' de bir programa katılan Başbakan Erdoğan , &ldquo ; Siyaset belgesi ile ilgili eksiklikler ü ; zerinde ç ; alıştık .

Demokratik sü ; recin gereğini yapacağız . Bundan sonra asla iç ; tehdit olmayacak&rdquo ; sö ; zleriyle vermişti .
Erdoğan aynı hafta Ankara ' da bir konferansta &ldquo ; dış tehdit&rdquo ; bö ; lü ; mü ; nde de kö ; klü ; revizyon yapılacağının işaretlerini &ldquo ; yapay kaygı ve korkuların uzun sü ; re Tü ; rkiye dış politikasına hâ ; kim olduğu&rdquo ; , &ldquo ; iç ; tehdit gibi dış tehdit algılamasının da sanal bir zemin ü ; zerine kurulduğu&rdquo ; sö ; zleriyle ifade etmişti .

İRTİCA YENİDEN TANIMLANACAK

Bu ç ; erç ; evede hazırlanan taslaklarda , &ldquo ; irtica&rdquo ; yeniden tanımlanarak Erdoğan ' ın &ldquo ; vatandaşı iç ; tehdit olarak gö ; ren zihniyet&rdquo ; diye tanımladığı dini yapılar , metinlerden ç ; ıkarılıyor .

Başbakanlık ve MGK Genel Sekreterliği tarafından İç ; işleri Bakanlığı , MİT ve Genelkurmay ' a da gö ; nderilen taslaklarda , geç ; mişten farklı olarak kamuoyunda yakından tanınan cemaatler yok .
Ana metinde &ldquo ; irtica&rdquo ; ve &ldquo ; bö ; lü ; cü ; lü ; k&rdquo ; sö ; zleri kalıyor . Ancak &ldquo ; irticai faaliyetler&rdquo ; somuta indirgenerek El Kaide , Hizbullah gibi aşırı dinci terö ; r ö ; rgü ; tleri olarak tanımlanıyor .

Buna karşın geç ; mişte Kırmızı Kitap ' ın eklerinde aç ; ıkç ; a ismiyle telaffuz edilen Sü ; leymancılık , Nurculuk , Fethullah Gü ; len hareketi gibi cemaatler , yeni belgede ismen zikredilmiyor .

Yeni metinler , ö ; zellikle Gü ; len cemaati aç ; ısından Milli Siyaset Belgesi ve hü ; kü ; met işleyişi arasında ç ; arpıcı bir &ldquo ; ç ; elişki&rdquo ; nin giderilmesi anlamına geliyor . Gü ; len hareketi , belgenin her yıl gü ; ncellenen eklerinde 2009 yılında yokken 2010 ' da konmuş .

Ç ; elişki şuydu : İrtica nedeniyle devlet zirvesinde &ldquo ; izlenemeye alınan&rdquo ; bu cemaat , fiiliyatta TUSKON gibi lobi kuruluşları , Zaman gazetesi ve yurtdışındaki liseleriyle hü ; kü ; met tarafından kabul gö ; ren bir yapıydı . Yeni metinlerin bu ç ; elişkiyi gidermeye yö ; nelik olduğu anlaşılıyor .

İRAN EN TEPEDEYDİ

Dış tehditler bö ; lü ; mü ; ise Tü ; rkiye ' nin komşularla &ldquo ; sıfır sorun&rdquo ; politikası ç ; erç ; evesinde yeniden kaleme alınıyor .

Dışişleri ve Başbakanlık tarafından yü ; rü ; tü ; len bu ç ; alışma ç ; erç ; evesinde Irak ve İran ' ın ö ; ncelikli tehdit olmaktan ç ; ıkması bekleniyor . Ancak ü ; st dü ; zey bir hü ; kü ; met yetkilisi , &ldquo ; eksen kayması&rdquo ; tartışmaları arasında Tü ; rkiye ' nin Avrupa Birliği ü ; yelik hedefinin belgede yeniden vurgulanacağını belirtti .

2005 ' te hazırlanan belgede , İran ' ın İstanbul ' u menzili iç ; ine alan Şahab 3 fü ; zeleri ve nü ; kleer programına atıfta bulunulmuş , bu ü ; lke tehdit sıralamasının tepelerinde yer almıştı .

Yeni metnin ise İran , Bağdat ve Barzani ' yle yeni başlayan yeni işbirliği dö ; nemini yansıtması , bu ç ; erç ; evede Tü ; rkiye ' nin bö ; lgesel ittifaklarını yeniden gö ; zden geç ; irmesi bekleniyor .
Tü ; rkiye , İran ' ın nü ; kleer programını hâ ; lâ ; kendisi iç ; in bir tehdit sayıyor ; ancak bu ü ; lkeyle PKK ' ya yö ; nelik artan bir işbirliği var . Ayrıca Ankara , İran ' ı geç ; mişte olduğu oranda gü ; ç ; lü ; bir tehdit olarak gö ; rmü ; yor .

2005 ' te Yunanistan , ö ; ncelikli dış tehdit olmaktan ç ; ıkıp alt sıralara dü ; şmü ; ştü ; . Bu yıl da benzer bir sıralama ö ; ngö ; rü ; lü ; yor .
Ayrıca Tü ; rkiye ' nin PKK ' yla mü ; cadelede Bağdat yö ; netimi ve Kuzey Irak ' taki Barzani yö ; netimini yanına alma ç ; abası ve bu yö ; nde gelişen işbirliğinin de belgeye yansıması bekleniyor .

Buna karşın Ortadoğu ' da savaş ihtimali , Irak ' ın bö ; lü ; nmesi , İran ' ın istikrarsızlaşması , Ankara aç ; ısından sıkıntılı başlıklar yaratıyor .

Kurumlardan alınan gö ; rü ; şler doğrultusunda MGK Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan belgenin 30 Ağustos ' ta TSK komuta kadrosundaki gö ; rev değişimi nedeniyle Ağustos ' ta değil , Ekim ayındaki MGK ' da onaylanması bekleniyor .

SİYASET BELGESİ Ö ; NEMLİ MİDİR?


Geç ; mişte askeri bü ; rokrasinin egemen olduğu bir sü ; reç ; le hazırlanan Milli Gü ; venlik Siyaset Belgesi , &ldquo ; hü ; kü ; metler ü ; stü ; &rdquo ; diye algılanarak mitolojik bir ü ; ne kavuştu ve &ldquo ; Gizli Anayasa&rdquo ; diye tanımlandı . Geç ; mişte siyasiler , askerin bazı tartışmalı uygulamaları bu belgeye dayanarak yapmasından yakınırdı .

Oysa bugü ; n durum ç ; ok farklı . Son 10 yılda Avrupa Birliği sü ; recinde askerin devlet işleyişi iç ; indeki ağırlığının azalmasına paralel olarak MGK Genel Sekreterliği ö ; ncü ; lü ; ğü ; nde hazırlanan siyaset belgesinin ö ; nemini yitirmeye başladı .
Ö ; zellikle Ak Parti hü ; kü ; meti dö ; neminde , sıkç ; a iç ; ve dış politikada siyaset belgesi dışına ç ; ıkan adımlar atıldı .

Ö ; rneğin belge , &ldquo ; tarikatlar&rdquo ; başlığı altında dini cemaatleri &ldquo ; irticai faaliyet&rdquo ; kapsamında tutarken siyasi liderler yurtiç ; inde ve yurtdışında cemaat faaliyetlerine ç ; ekinmeden katıldı .

Belgede olmamasına karşın Ankara , Ermenistan ile yakınlaşma sü ; reci başlattı , Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in &ldquo ; aç ; ılım&rdquo ; politikasına imza attı .

Belgenin yazılımında da durum aynı . Eskiden belgeyi askerler kaleme alırdı . 2010 ' da belgenin gü ; ncellenmesinde de asker kadar hü ; kü ; met de ağırlık sahibi .

Bu yü ; zden de MGK ' nın resmi internet sitesi uzun uzadıya belgenin hü ; kü ; metler ü ; stü ; olmadığını ve Bakanlar Kurulu ' na tavsiye niteliğinde olduğunu vurguluyor :

&ldquo ; Anayasa , normlar hiyerarşisinin en ü ; stü ; ndedir . Kanunlar Anayasa ' ya , tü ; zü ; k ve yö ; netmelikler de kanuna aykırı olamaz . Bakanlar Kurulu kararları ise yö ; netmelik dü ; zeyinde bir idari işlemdir .

O halde , MGK ' nın Bakanlar Kurulu ' na tavsiyesi sonucu Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan Milli Gü ; venlik Siyaseti Belgesi ' nin , normlar hiyerarşisine uygun bir dokü ; man olması tartışma gö ; tü ; rmez bir gerç ; ektir .

Milli Gü ; venlik Siyaseti Belgesi ' ne anayasa benzeri bir ü ; stü ; nlü ; k ve değişmezlik atfedilmesi şeklindeki değerlendirmelerin hukuki temeli bulunmamaktadır . &rdquo ;

Milliyet