Diyarbakır'da 99 Stk'dan Basın Açıklaması Diyarbakır

Diyarbakır'da 99 sivil toplum kuruluşu, yaşanan son olaylara ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

  Diyarbakır ' da 99 sivil toplum kuruluşu , yaşanan son olaylara ilişkin ortak basın açıklaması yaptı .
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ( DTSO ) önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu , yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 3-4 gündür bir araya gelerek toplantılar düzenlediklerini söyledi .
Bu süre içerisinde bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamaların tamamen onların düşüncesi olduğunu belirten Ensarioğlu , basında yer alan sivil toplum kuruluşlarının tehdit edildiğine dair haberlerin kesinlikle gerçek dışı olduğunu belirtti .
Ensarioğlu , ' Kürt sorununun , Cumhuriyet ' in kuruluşundan bugüne Türkiye ' nin temel sorunu olduğunu ' savunarak , demokrasi dışı yöntemlerin çözüm aracı olarak kullanılmasının , büyük acıların yanında ekonomik , siyasal ve sosyal krizlere de neden olduğunu ifade etti . Sağduyulu , vicdan sahibi ve akıl tutulması olmayan herkesin tarihsel ve toplumsal bu sorunun yasakçı , baskıcı , inkarcı ve operasyonel politikalarla çözülemeyeceğini , artık yüksek sesle ifade ettiğini bildiren Ensarioğlu , şöyle konuştu :
' Son bir yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen Ergenekoncu ve milliyetçi çevrelerin kışkırtması ile somut adımlar atılamamış ve bu süreç heba edilmiştir . Türkiye , toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmemesi , Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce , ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmaması , seçme ve seçilme sisteminde düzenlemelerin yapılmaması , hazırlanan Anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmaması , Habur ve Mahmur ' dan gelenlerin , çocukların , siyasetçilerin , seçilmişlerin , emekçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkarmıştır .
Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir . Her türlü operasyonlar durmalı , PKK eylemsizlik kararı almalıdır . Kürt sorununun çözüme kavuşması ve ülke insanlarımızın birlikte ve barış ortamında yaşamasını sağlamak için , çözümde etkin rol alacak bütün dinamikler sürece müdahil edilmelidir . Hükümeti , ana muhalefeti , TBMM ' yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya , Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet ediyoruz . Bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak atılacak olan bu adımların Türkiye ' de barışa giden yolu açacağını , kardeşlik duygularını güçlendireceğini , güzel ve aydınlık yarınların yakınlaşacağını düşünüyor , herkesi gerekli duyarlılığa davet ediyoruz . Silahların sustuğu , siyasetin önünün açıldığı ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyururuz . '
Ensarioğlu , açıklamanın ardından gazetecilerin ' tüm dinamiklerden kastının ne olduğu ' yönündeki sorusunu da " Tüm dinamiklerde kastımız MHP ' dir , BDP ' dir de . . . Yani bu sorunun çözümünde etkin rol oynayacağına inandığımız reel olarak inandığımız ne varsa bunu dillendirmek istemiyoruz . Neticede kim neyi niçin yapıyorsa toplum için yapıyor " yanıtını verdi .
28 . 06 . 2010 13 : 11 : 53