Dış ticareti 4 ayda yüzde 32 arttı

Türkiye'nin sınır komşularıyla dış ticareti 4 ayda yüzde 32 oranında arttı.

En belirgin artış ise son 10 yılda gerçekleşti. Türkiye’nin 2000-2009 döneminde toplam dış ticaret hacmi yüzde 195 artarken, 7 komşusu ile dış ticaretindeki artış yüzde 445 oldu...

Türkiye sınır komşularıyla ticare tini katladı. Yılın ilk dört ayında Türkiye ’nin 7 sı nır komşusuna ihracatı yüzde 9,6 oranında artarken, dış ticaret hacmindeki artış yüzde 32’yi buldu. Çevre ülkelerle ekonomik, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesine bağlı olarak, komşularla ticaretteki artış, son 10 yıla ilişkin rakamlarda belirgin bir şekilde hissedildi.

Türkiye’nin son 10 yılda toplam dış ticareti yüzde 195 artarken, sınır komşularıyla olan ticaret hacmindeki artış yüzde 445’i buldu. Azerbaycan-Nahçıvan, Gürcistan, Bulgaristan, Irak, İran, Suriye ve Yunanistan ile toplam dış ticaret hacmi 2000-2009 yıl la rı ara sın da yüzde 445 oranında artarak, dönemin toplam dış ticaret artışının önüne geçti. 2000 yılında komşu ülkelere ihracatın, genel ihracat içindeki payı binde 5 iken, 2009 yı lın da bu oran yüz de 13’e yük sel - di. Türkiye ’nin önümüzdeki dönemde coğrafi açıdan yakın ülkelerle ticare tindeki artış eğiliminin devam edeceği öngörülüyor.

İHRACATTA MAMUL, İTHALATTA PETROL

Türkiye, Ortadoğu ve Kafkaslar’daki komşularına mamul ve yarı mamul madde ihracatı gerçekleştirirken, petrol ve doğalgaz re zervi bakımından zen gin olan Irak, İran ve Azer bay ca n’ dan te mel olarak petrol ve doğalgaz, hammadde ve yan ürünleri ithal ediyor. Yu nanistan’a en fazla ihracatın yapıldığı sektörler arasında motorlu kara taşıtı, mineral yakıt, yağ ile demir çelik bulunurken, bu ülkeden pamuk ve plastik ithal ediliyor. Küre sel mali krizin etkisiyle geçen yıl Bulgaristan ile ticaret hacmi azalmasına rağmen, bu yıl toparlanma olması bekleniyor. Bulgaristan’a sebze, plastik ürün ihraç eden Türkiye, Bulgaristan’dan bakır, ayçiçeği, yağ lı to hum ve mi ne ral ya kıt it hal edi yor.

SURİYE’YE ÇİMENTO SATIYORUZ


Demir çubuk, çimento, temel gıda maddeleri ihracatının yapıldığı Irak’ tan da ham petrol ve petrol yağı ithal eden Türkiye, İran’a ise kazan, demir-çelik, ağaç ihracatı gerçekleştirirken, bu ülkeden doğalgaz, plastik ve bakır eşya ithalatı gerçekleştiriyor. Suriye ’ye özellikle çimento ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu ülkeden de ham petrol ithal ediyor. Azerbaycan-Nahçivan’a kazan ihraç edilirken, doğalgaz ithal ediliyor. Gür cistan’a da motorlu kara taşıtı ihraç edilirken, en fazla demir-çelik ithal ediliyor.



Kaynak: Bugüun