Anlamlı Kahvaltı

Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği, 'Hayat Okulu Üniversiteler' konulu kahvaltı düzenledi.

Anlamlı Kahvaltı
Omtel Otel'de yapılan kahvaltıya Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Aslan, İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen, Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Osman Arı, Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği Samsun Şube Başkanı Murat Albayrak, yüze yakın mimar ve mühendislerden oluşan konuk katıldı.
Samsun'da bulunan mimar ve mühendisleri bir araya getirmek ve kaynaştırmak amacıyla ilk defa düzenlenen kahvaltı, derneğin tanıtımını konu alan kısa bir slayt gösterisiyle başladı. Daha sonra kürsüye gelen Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği Genel Başkan Yardımcısı Osman Arı, yaptığı konuşmada, mimar ve mühendisler grubunun Türkiye'ye ve vatandaşlara hizmet etmeyi gaye edindiğini, memleketin ciddi sıkıntılarından kendilerine düşen payların olduğunu ve bu sorunların çözümü için bir araya gelerek ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Arı, ayrıca, Türkiye'deki akademisyenler ve bürokratlarla birlikte Türkiye için en hayırlı projeler ürettiklerinin altını çizdi.
Genel Başkan Yardımcısı Arı'dan sonra kürsüye davet edilen Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği Samsun Şube Başkanı Murat Albayrak, üniversitelerin felsefi tartışma ortamında akıl sürecini duygusal sürecin önüne alarak kişilerin olayları görerek ve tartışarak farkına varabilirliğini sağlayan ortamlar olduğunu belirtti. Üniversitelerin, ülkelerin bilim yuvaları olduğuna değinen Albayrak, dünya üzerinde her ülkenin kendi imkanlarıyla kurduğu üniversitelerin esas amacının kendi geleceklerini güvence altına alacak insan gücü yetiştirmek olduğunu ifade etti.

"KÜLLERİ ÜFLEYİP, KORLARI ORTAYA ÇIKARTMAYA ÇALIŞTIK"
Son konuşmacı olarak kürsüye gelen ve uzun bir konuşma yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Türkiye'de son yıllarda Ar-Ge'nin yüksek derecede ivme kazandığını, devletin Ar-Ge'ye ayırdığı payın arttığını, özel sektörün bile Ar-Ge'ye yüzde 50 oranında pay ayırdığını ve hedefin yüzde 60 olması gerektiğini söyledi. Akan, üniversitelerde iyileştirmeler yapıldığını belirterek, OMÜ Mühendislik Fakültesi'nin iki yıl önce göreve geldiğinde cılız kaldığını ve bilgisayar laboratuvarlarının bile olmadığını, son 2 yıl içinde Üniversitede 25 civarında laboratuvarların kurulduğunu açıkladı. Göreve geldiklerinde Üniversite'nin şehir ile kopuk ve küs olduğunu gördüklerini, bunu ortadan kaldırmak için sivil toplum kuruluşları ile çalışmalar yaptıklarını, külleri üfleyip altındaki korları ortaya çıkartmaya çalıştıklarını ve öğretim üyelerinin moral motivasyonlarını da üst düzeye taşımak için çaba harcadıklarını belirten Akan, "Üniversitemizin zayıf yönlerini mutlaka güçlendirmemiz şart. TÜBİTAK'tan destek almamız ve öğretim üyelerimizin sayısını arttırmamız gerek. Artık büyük firmalar AR-GE merkezlerini Türkiye'de kuruyor. Üniversitemizde Proje Araştırma Fonumuz var. TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da sözümüz var. Eğer sanayicilerimiz yeni projelerle geldiği takdirde, projenin yarı fiyatını karşılamak adına gerekli desteği sağlayacağız.Üniversite olarak buna hazırız" dedi.
OMÜ'nün en önemli ürününün öğrenciler olduğuna değinen Akan, "Amaç bu öğrencileri en iyi şekilde yöneterek girişimci olmalarını sağlamaktır. Sadece devletten kadro beklemelerinden çok, özel sektörü zorlamalarını ya da kendi şirketlerini kurmalarını sağlayarak girişimci ruhu kazandırmamız gerek. Şunu görmemiz lazım; işsizlik kaçınılmaz. İki durumu düşünmemiz gerek. Birincisi, hizmet sektörü, ikincisi ise ihtiyaç olmayan şeyleri insanlara ihtiyaçları olduğunu hissettirmek ve üreterek pazara sunmak. Sonuç olarak dünyaya açılmamız gerek. Üniversitelerimizde mühendislik fakültelerinin ve sosyal bilimleri güçlendirmenin dışında, Türkiye'ye yabancı öğrenci çekmemiz lazım. Bu sene yabancı öğrenci için üniversitemize 700 kontenjan ayırdık. Şu anda ayırdığımız kontenjan yüzde 1.5. Önümüzdeki dönemde ilk etapta bu oranı yüzde 5'e, daha sonra da yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Yani, öğrenci sayımızın yüzde 10'unu yabancı öğrenciler oluşturacak. Ayrıca 4 bin 200 öğrenciyle uzaktan eğitimimiz var. Amacımız bunu yaygınlaştırmak. Bununla birlikte yüksek lisans, doktora ve araştırma sayısını arttırmaktır. Özellikle sektör bunlara ihtiyaç duyacak. Avrupa'da öğrenci yok. Avrupa'nın da buna ihtiyacı var. Bizden mezun öğrenci istiyor. Bu mezunlarımızın hepsinin Türkiye'de çalışması gerekmiyor" şeklinde konuştu.
Kahvaltının sonunda günün anlam ve önemi doğrultusunda Mimar ve Mühendisler Grubu Derneği adına TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan'a plaket takdim etti.