Kısa pist uzatıldı, uçak kuyrukları sona eriyor

Atatürk Havalimanı'ndaki, 'ba-kım-onarım ve uzatma çalışmaları' son aşamaya gelen '06-24 pisti' (kısa pist), 30 Haziran'da hava trafiğine açılıyor. 210 milyon lira...



Atatürk Havalimanı'ndaki, 'ba-kım-onarım ve uzatma çalışmaları' son aşamaya gelen '06-24 pisti' (kısa pist), 30 Haziran'da hava trafiğine açılıyor.

210 milyon liraya mal olan pistin devreye girmesi ve yapılacak bazı düzenlemelerle havalimanındaki yolcu kapasitesi kademeli olarak 50 milyona ulaşacak.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nce, bakım-onarım ve uzatma işlemleri nedeniyle 8 Mart'ta kapatılan 06-24 pisti, 30 Haziran Çarşamba günü saat 09.00'da hizmete girecek. Çalışmalarla ilgili bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, tamamen yenilenerek dolgu malzemeleriyle güçlendirilen pistin, 2 bin 300 metreden 2 bin 600 metreye çıkarıldığını söyledi. Uçakların iniş sonrası pisti daha hızlı terk etmesini sağlayacak taksi yol sayısının 3'ten 5'e çıkarıldığını ifade ederek, uygulamanın saatlik 40 olan uçak iniş-kalkış kapasitesini 45'e çıkaracağını bildirdi. Birdal, diğer pistlere de ilave taksi yollarının yapılacağına dikkat çekerek, "Kısa pist ile diğer pistlerde yapılacak iyileştirmelerin yanı sıra, uçak park sahalarının artırılmasıyla havalimanı kapasitesi azami ölçüye çıkarılacak. Böylece yıllık yolcu kapasitesi 50 milyonu aşacak." dedi.
Birdal, özellikle havayolu şirketlerinin ciddi sıkıntı yaşadığı slot (uçuş izni) konusunda da yeni bir çalışma yürüttüklerini dile getirerek, kısa süre sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) DHMİ'ye geçecek Slot Koordinasyon Merkezi'nin havalimanlarındaki uçuş trafiğini daha da rahatlatacak faaliyette bulunacağını söyledi.
Genel Müdür Birdal, 16 yılda 14 kaza yaşanan kısa piste 'sabıkalı' denmesinin yanlış olduğunu belirterek, buradaki suçun pilotlarda aranması gerektiğini söyledi. Uzatılan pistin, eski haliyle dahi uluslararası standartlarda hizmet sunduğuna dikkat çeken Birdal, kazaların genellikle piste geç teker koyan pilotaj hatalarından kaynaklandığını bildirdi.
Orhan Birdal, Avrupa yakasında yapılması planlanan 3. havalimanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 3. havalimanının yeri konusunda henüz net bir karar alınmadığını anlatan Birdal, bu büyük proje öncesinde İstanbul'daki uçak ve yolcu trafiğini rahatlatmaya yönelik diğer alternatiflerin değerlendirildiğini söyledi. Bu kapsamda Çorlu Havaalanı'nın, İstanbul'daki Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile entegrasyonunun da, 'en kısa ve en pratik çözüm' şeklinde değerlendirildiğini belirten Birdal, bu konuda ciddi çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Zaman