Genelkurmay Başkanlığı Bilgilendirme Toplantısı

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, sınırdan giren 100-200 kişilik terörist grupların tespit edilemediğine yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Teröristler 3-5 kişi halinde sızıyor

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, sınırdan giren 100-200 kişilik terörist grupların tespit edilemediğine yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Teröristler 3-5 kişi halinde sızıyor. Daha sonra bunlar 15-20'şer kişilik gruplar halinde bir araya geliyorlar. Saldırıdan hemen önce de hedef bölgesinde bir araya geliyorlar. Yani 100-200 kişinin tespit edilemediği gibi bir durum ortada yoktur" dedi.
Genelkurmay Karargahında, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Fahri Kır ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak tarafından basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tümgeneral Güler, teröristlerin Kuzey Irak'tan sızmalarıyla ilgili zafiyet eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, 'bu konuda bilgisi olmayanların' söylediği gibi 100-200
kişinin 'tören geçidi' gibi huduttan geçmediğini söyledi. Tümgeneral Güler, teröristlerin 3-5 kişi halinde sızdığını, bunların 15-20'şer kişilik gruplar halinde bir araya geldiklerini ve bunların da saldırıdan hemen önce hedef bölgesinde bir araya geldiklerini bildirdi. Tümgeneral Güler, "100-200 kişinin tespit edilemediği gibi bir durum ortada yoktur" dedi.
Komando tugaylarının profesyonelleştirilmesiyle ilgili olarak da Tümgeneral Güler, burada yanlış bilgiler olduğunu, birliklerdeki sadece operasyonel unsurların profesyonelleştirileceğini kaydetti. Operasyon dışında destek birimleri ve şoför gibi unsurların yine er ve erbaşlardan oluşacağını belirten Tümgeneral Güler, "Hudut birliklerinin profesyonelleştirilmesi için ön çalışma başladı. Elbette Irak sınırından başlamak üzere" diye konuştu.
Bir tugayın tümünün profesyonelleştirilmesinin zaman gerektirdiğine de işaret eden Tümgeneral Güler, çalışma netleştiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Terör olaylarının yayınıyla ilgili medyaya yönelik eleştirilerin hatırlatılması ve Genelkurmay'ın bu konudaki görüşünün sorulması üzerine Tümgeneral Güler, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un önceki bir toplantıda söylediği sözleri hatırlattı. Terör örgütünün en büyük hedefinin olumlu ya da olumsuz medyada görünmek olduğunu
belirten Tümgeneral Güler, şiddet görüntülerinin verilmemesi, sürelerin kısa olması ve fazla tekrarın yapılmamasının önemine işaret etti.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, 'son saldırılarla ilgili Genelkurmay'dan tatmin edici bir açıklama bekledikleri' yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine Güler, "Değerlendirme olacak mı diye soruldu. Cevabım hayır" karşılığını verdi.
Tümgeneral Güler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın 'sınırda değişiklik' ile ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine de, "Bu konu hep tartışılıyor. Türkiye-Irak sınırının zor bir coğrafya olduğu gerçek. Şu aşamada bir şey söylememiz uygun değildir" yanıtını verdi.
Öte yandan, toplantının sonunda basın mensuplarına, Şırnak Uludere ve Diyarbakır Silvan Bağdere'de yaşanan son olaylarda etkisiz hale getirilen çok sayıda terörist ile ele geçirilen silah ve mühimmatın fotoğrafları gösterildi.