Deprem Dede Işıkara Depreme Karşı Ayetlerle Uyardı

Bayraklı Belediyesi'nin misafiri olarak İzmir'e gelecen Deprem Dede Prof

Deprem Dede Işıkara Depreme Karşı Ayetlerle Uyardı
Bayraklı Belediyesi'nin misafiri olarak İzmir'e gelecen Deprem Dede Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İzmirlilere Cuma namazı öncesinde merkezi sistemle depremden korunmanın bilinçli yöntemlerini anlattı. Deprem Dede Işıkara; ayetlerle uyardığı cemaate namaz sırasında olabilecek deprem karşısında Allahın verdiği canı korumanın yükümlülüğünü hatırlatarak; "Günahı ve vebali yoktur. Namazım bozulur diye düşünmeyin canınızı kurtarın" uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara Türk Kızılayı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bayraklı Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle deprem konusunu bu defa İzmir'de Cuma namazı öncesinde verdiği vaaz ile gündemde tuttu.Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan Şadırvanaltı Camisi'ne kurulan sistemle cemaate hitap eden Işıkara aynı zamanda İzmir'deki bütün camilerden de duyulabildi. Depremden korunma bilincinin bireyden başladığına dikkat çeken Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ Deprem Etüt Merkezinde çalışmalarının devam ettiğini ve ilçedeki tüm vatandaşları binalarının depreme dayanıklılık oranının ölçülmesi için Bayraklı Osmangazi'de ki binalarına beklediğini ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara; deprem hakkında yeterli derecede bilgiye sahip olmak için camiye akın eden cemaate Türkiye ve İzmir'in deprem haritası hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İzmir'in birinci dereceden deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlatan Işıkara; " İzmir'de sık aralıklarla depremler oluyor. Olmaya da devam edecek" dedi. Bakara Suresi ve Nisa suresindeki çeşitli ayetlerle cemaate seslenen Işıkara depremin Kuran-ı Kerim'de anlatılış şekillerini yorumlayarak şu açıklamalarda bulundu: "Bakara Suresi'nin 195. ayetinde mallarınızı Allah yolunda harcayın. Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.Her türlü hareketinizde dürüst davranın. Çünkü Allah dürüstleri sever" şeklinde buyurulur. Burada ailemizi, çocuklarımızı ve kendimizi korumamız gerektiği buyurulmaktadır. Peki neyden koruyacağız kendimizi? Evimizden. Dere kenarlarına ev yapmayarak koruyacağız kendimizi. Nisa suresinin 29. ayetinde ise 'Kendinizi ve birbirinizi öldürmeyiniz' şeklinde buyurulmaktadır. Eğer ev yapacaksanız deprem bölgesinden uzak noktalarda ve depreme dayanıklı malzemelerle yapmalısınız.Eğer bu şekilde yapmaz iseniz bunun vebali çok büyük."
"TÜRKİYE'DE SATTE BİR DEPREM OLUYOR"
Türkiye'nin coğrafi yerleşkesinden ötürü deprem konumunu istatistik verilerle açıklayan Ahmet Mete Işıkara; "Türkiye'ye baktığınızda 1.5 ayda 5 ya da 5.9 büyüklüğünde; yılda bir kere 6 ya da 6.9 büyüklüğünde; 8 veya 9 yılda bir ise 7 ya da 7.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmektedir. Bu da Türkiye'de her 1 saate bir depremin meydana geldiğini açıklar. 2009 yılında ülkemizde 9 bin 196 deprem oldu. Günde saatte bir 25 deprem demektir.
"PARA HIRSI MANZARA TUTKUSU DEPREMİ KOLAŞLAŞTIRIYOR"
Deprem anında güvenli davranış hareketlerini cemaate yaptıran Işıkara binaların yapım aşamalarının tercihler dğrultusunda gerçekleştiğini ancak bunun önüne geçilmesi gerektiğini savunarak Nisa suresinin 85. ayetinden örnek sundu. Işıkara: "Para kazanıcam ya da manzara görücem diye kalkıpta kötü bina yaparsanız kötülüğe ve aracılık edersiniz" diye konuştu.
Binaların kolon ve kirişleri, perde duvarları ve binanı geometrik şeklinin önemine dikkat çeken Deprem Dede Işıkara; " Binalardaki taşıma sistemleri insanlardaki iskelet yapısına benzer. Ben ayağımı kesersem dengede durabilir miyim? Manzara görücem diye ye de mekan açıcam diye kolon keserseniz o bina yıkılır" dedi.
Depremin ne zaman nerde olucağının belirsiz olduğunu açıklayar Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara namaz sırasında olabilecek deprem anında cemaati uyararak; " 1894 yılında İstanbul'da ki deprem öğlen namazı sırasında oldu. Bu yüzden öncelikle canınızı kurtaracaksınız. Allahın verdiği canı taşımak ve korumakla yükümlü olduğunuz için; 'Namazım bozulur' diye düşünmeden kurtulmanın çabalarına girişmelisiniz. Evet namazınız bozulur ancak bunun günahı ve vebali yoktur" diye konuştu.
Cuma Namız öncesinde Işıkara'yı dinleyen cemaatten bazı kişiler ise eve gittiklerinde öğrendikleri bilgileri aile ve yakın çevreleri ile paylaşacaklarını ve yerinde bir bilgilendirme olduğunu ifade ettiler.