Kenya'da mahkumlar da anayasa değişikliği için oy kullanacak

Kenya Mahkemesi, ağustosta yeni anayasa için gidilecek referandumda mahkumların da oy kullanmasına karar verdi.

Mahkemenin kararıyla bir Doğ

Kenya Mahkemesi, ağustosta yeni anayasa için gidilecek referandumda mahkumların da oy kullanmasına karar verdi.

Mahkemenin kararıyla bir Doğu Afrika ülkesinde ilk defa cezalılar oy kullanma hakkına sahip oldu. Şimdilik sadece ağustostaki referandum için geçerli olacak kararın, ileride yapılacak seçimlerde de hükmünü sürdürebileceği henüz kesinleşmedi.

Yetkililerin açıklamalarına göre, yaklaşık 50 bin mahkumun anayasa değişikliği için yapılacak referandumda oy kullanabilmesi için yaptıracağı kayıtlarda izdiham yaşanacak.

Kenya'da mahkemenin kararı, bir sahil kasabası olan Mombasa'da ki Shimo La Tewa Hapishanesi'nde yatan bir mahkumun oy hakkı için mahkemeye başvurmasının ardından geldi.

Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

KNCHR yetkilisi Hasan Ömer Hasan, yaptığı açıklamada, "Mahkumiyetler insanları düzeltmek için olmalı, hapsedilenler özgürlüklerini kaybederken diğer haklarından da olmamalı." dedi.

MAHKUMLAR 1 GÜN DE OLSA ÖZGÜRLÜK İSTİYOR

Yetkililer, Kenya'da mahkumların referandumda oy kullanmak için dışarı çıkmak istediklerini; ama, aynı mahkemenin bütün oy işlemleri için her hapishanede sandık kurulması yönünde karar aldığı için bunun mümkün olmayacağını söyledi.

Kenya'da, tartışmalı 2007 seçimlerinde patlak veren karışıklıklardan sonra siyasiler, ülkede şiddet olaylarını durdurmak için iktidarın paylaşılmasının yolunu açacak yeni anayasa için hemfikir olmuşlardı.

Kenya'da hazırlanan anayasa taslağı onaylanması durumunda, cumhurbaşkanının olağanüstü yetkilerine önemli ölçüde sınırlama getirecek, aynı zamanda bölgesel yönetimlerin etkisini güçlendirecek.

Taslak, ayrıca, Birleşmiş Milletler insan hakları kararlarına uyumlu olmasının yanında, ikinci bir senato oluşturuyor.