Güneydoğu'nun genç yetenekleri atölyeye girdi

GAP Kültür Birliği'nin en esaslı projelerinden biri olan Akademi GAP, Güneydoğu'da yaşayan 114 yetenekli genci, edebiyat, güzel sanatlar, müzik, tiyatro ve sinemanın 40 önemli ...

 

GAP Kültür Birliği ' nin en esaslı projelerinden biri olan Akademi GAP , Güneydoğu ' da yaşayan 114 yetenekli genci , edebiyat , güzel sanatlar , müzik , tiyatro ve sinemanın 40 önemli ismiyle buluşturuyor . Açılışı önceki akşam Mardin Sabancı Kent Müzesi ' nde yapılan programın ilk atölye çalışmalarında Ahmet Turan Alkan , Ömer Erdem , Nejat Birecik ve İbrahim Zaman vardı .

Güneydoğu ' nun yedi şehrinden seçilmiş 114 öğrenci için dün yeni bir okul başladı . Zilin , tahtanın , sıraların en güzeli de mecburiyetin olmadığı hatta devam etmenin nimetten sayıldığı bir okul ; Akademi GAP . . .
Merkezi Mardin ' de bulunan ve faaliyete yaklaşık altı ay önce başlayan GAP Kültür Birliği ' nin etkinliklerinden biri olan Akademi GAP ; Mardin , Diyarbakır , Urfa , Adıyaman , Siirt , Şırnak ve Batman ' dan gelen yetenekli öğrencileri , edebiyatın , tiyatronun , sinemanın ve müziğin 40 usta ismiyle buluşturuyor . Amaç belli ; merkezin imkânlarından yoksun hatta dezavantajlı sayılabilecek gençlere belki de hayatları boyu yürüyecekleri yeni bir yol göstermek . . . Önceki akşam Mardin Sabancı Kent Müzesi ' nde yapılan açılış konuşmaları da bu yeni ve ümit verici yolu işaret ediyordu . Edebiyat atölyesinde şiirsever gençlerle buluşmak üzere şehre gelen Ömer Erdem , bir şaire yakışacak biçimde gökyüzünden , bulutlardan , çağıldayan sulardan söz ettikten sonra temennisini açıkladı : " Zihinlerimizi ortak bir teknede yoğurarak yeni yollar bulabiliriz . "
Tiyatro atölyesinde ' rol ' dersleri veren Nejat Birecik de yokluklar içinde okurken kendisine yol gösterecek bir ağabey bulamamanın sıkıntısını iyi bildiğini ve bu yüzden her sene ' kimsesiz ' bir iki genci eğitim alanında desteklediğini söyledi . Yer Mardin olunca , çok kültürlülük ve çok inançlılık hususuna değinmek kaçınılmazdı . Mardin gibi ' fantastik ' bir şehri görmemiş olmayı eksiklik sayan Ahmet Turan Alkan , gençlere şöyle seslendi : " Siz burada yaşadığınız için fark etmeyebilirsiniz . Farklılıklar laboratuvarı diyebileceğimiz bu şehirde yaşamak çok değerli bir tecrübe . Tekillik rezilliktir , hoş değildir . Bir kişinin vasıflarını parıldatan , kendisini çevreleyen diğer vasıfların da parıldamasıdır . "
Mardin Valisi ve GAP Kültür Birliği Başkanı Hasan Duruer ise Akademi GAP ' ın neden Mardin ' de gerçekleştirildiğini açıkladı : " Amerika henüz keşfedilmemişken 25 medeniyet gelip geçmişti Mardin ' den . Bu şehir , kanalizasyon kazılarında kırk haramilerin hazinesi çıkacak kadar zengin bir tarihe sahip . Bizim amacımız , tarihî dönüşüm ile toplumsal dönüşümü yan yana yürütmek ve gençlerde bir farkındalık oluşturmak . "
Büyülü bir Mezopotamya akşamında başlayan ve fotoğraf sanatçısı İbrahim Zaman ' ın 45 yıllık birikimini yansıtan bir fotoğraf gösterisiyle son bulan açılış programı , 15 gün sürecek atölye çalışmalarının , dolayısıyla kulağa çok hoş gelen ' 114 öğrenci 40 sanatçı buluşması ' nın meşalesini yakmış oldu . Ertesi gün edebiyat , düşünce , güzel sanatlar , tiyatro , sinema ve müzikten oluşan altı atölye aynı saatte başlayınca bir tercih yapmamız gerekti ve kendimizi Ahmet Turan Alkan ' ın ' düşünce atölyesi ' nde bulduk . Alkan , en az iki yüz yıllık bir tekkenin havuzlu odalarından birinde etrafını çevreleyen gençlere , su şırıltıları eşliğinde , noktalama işaretlerinden , cümlenin nerede başlayıp nerede bittiğinden , yazma sebeplerinden , okurluk üslubundan ve haliyle düşünce biçimlerinden bahsetti . Yazarın bir sürprizi de vardı gençlere ; tekkeye yakın bir manavdan kendi elleriyle seçtiği karpuzları ders arasında gençlere yine kendi elleriyle ikram etti ki , bu unutulur bir hatıra değildi . O sırada tekkenin üst katında ' tiyatro atölyesi ' vardı ve Nejat Birecik ' in Adıyaman ' dan , Batman ' dan , Diyarbakır ' dan gelen öğrencileri okulda sahneledikleri tiyatro oyunlarından bahsediyorlardı .
Her öğrenci , evine 40 kitapla dönecek
GAP Kültür Birliği Danışmanı Fahri Tuna ' nın organize ettiği Akademi GAP programında Cüneyt Suavi , Mehmet Doğan , Ali Çolak , Mesut Uçakan , Hasibe Eren , Erkan Oğur ve Suavi gibi sanatçılarla buluşmanın öğrencilere neler kazandıracağını 10-15 yıl sonra göreceğiz belki . Ama her öğrencinin evine 40 kitapla dönecek olması ve 114 evde yeni bir kütüphanenin temelinin atılması yeterince heyecan verici .

Zaman