Kızılay, kan ihtiyacını karşılayabilmek için gezici TIR'ları faaliyete geçirdi

Türkiye genelinde yaz döneminde başta trafik olmak üzere çeşitli kazalardan dolayı artan kan ihtiyacının karşılanabilmesi için gezici TIR'larla vatand

  Türkiye genelinde yaz döneminde başta trafik olmak üzere çeşitli kazalardan dolayı artan kan ihtiyacının karşılanabilmesi için gezici TIR ' larla vatandaşlardan kan toplanıyor .

Türkiye genelinde 4 tane olan ve günlük en az 100 ünite kan alması hedeflenen Kızılay Kan Bağış TIR ' ları , illerin büyüklüğüne göre tek tek dolaşarak bir hafta 10 gün süreyle vatandaşların kan bağışlarını topluyor . Kayseri ' de Cumhuriyet Meydanı ' na kurulan kan bağış TIR ' ıyla günlük 100 ünitenin üzerinde bağış alınıyor .

Kayseri Kızılay Kan Merkezi Müdürü Adem Tatar , Türkiye genelinde trafik , ev , iş ve kırsal bölgelerde yaşanan kazalar nedeniyle artan kan ihtiyacını karşılayabilmek için gezici TIR ' ların faaliyete geçtiğini söyledi . Araçların illerde halkın yoğun olduğu bölgelere konuşlanarak bağış aldığını kaydeden Tatar , " Yaz döneminde ülke genelinde kan ihtiyacı yaklaşık yüzde 20 oranında artıyor . Bu ihtiyacı karşılayabilme adına farklı kan toplama organizasyonları gerçekleştiriyoruz . Ayrıca yaz döneminde vatandaşlara ulaşmak ve kan bağışı almak kış ve Ramazan ayı dönemine göre daha kolay oluyor . İnsanlar kan verme adına daha istekli oluyorlar . Bu sayede ihtiyaç duyulan kan fazlasıyla tedarik edilebiliyor . Bu amaçla gezici tırlarla kan topluyoruz . " dedi .

Gezici TIR ' da 2 ' si doktor toplam 9 personelin görev yaptığını aktaran Tatar , vatandaşları bekletmeme adına kesintisiz kan alımı yaptıklarını , yemek veya herhangi bir şekilde ihtiyaç molası dahi verilmediğini söyledi . Görevli personelin dönüşümlü olarak çalıştığını dile getiren Tatar , kan bağışı yapan vatandaşlara şeker ve sıvı dengesinin ayarlanabilmesi adına bağış sonrasında soda ve kek ikramında bulunduklarını dile getirdi . Sıvı alımına devam edilmesi konusunda uyarılarda da bulunulduğunu belirten Tatar , sıcak yaz döneminde vücudun sürekli olarak sıvıya ihtiyaç duyduğunu hatırlattı . Tatar , bir hafta süreyle Kayseri ' de kalacak gezici kan bağış TIR ' ından yaklaşık bin ünite kan almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi .