TUSKON Ticaret Köprüsü, KOBİ'lere yeni ihracat kapıları araladı
Türk KOBİ'lerini dünya pazarına taşımak için düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü bu yıl da pek çok firmaya yurt dışı kapısını araladı. Daha önceki 'köprü' buluşmasında Yemen...
Türk KOBİ'lerini dünya pazarına taşımak için düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü bu yıl da pek çok firmaya yurt dışı kapısını araladı. Daha önceki 'köprü' buluşmasında Yemen'e mağaza açmaya karar veren erkek giyim markası Süvari, bu kez Uganda, Kongo ve Fas'a uzanmak için harekete geçti. Mobilyacı Alfemo, Madagaskar, ABD, Kolombiya, Lübnan ve Nijerya'ya dönük somut adımlar attı. Uğur Mondial, Moritanya ve Kamerun'a motosiklet göndermek için anlaşmaya varırken, elektronik ev aletleri şirketi Sinbo, Angola ve Madagaskar ile temasa geçti.
Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON)'nun, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve TİM'in destegiyle İstanbul'da düzenlediği Türkiye- Dünya Ticaret Köprüsü, şirketlere başta Afrika olmak üzere pek çok ülkede yeni iş kapıları araladı. Türk işadamları, özellikle Afrikalıların yoğun ilgisinden memnun kalırken, mağaza, bayilik ve fabrika açma konularını masaya yatırdı. Organizasyonda 7 kıtadan toplam 4 bin 500 yatırımcıyı bir araya geldi.
İlk ayağı İstanbul'da yapılan organizasyonda yerini alan erkek giyim markalarından Süvari'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, Ticaret Köprüsü'nün önemli yatırımlara zemin hazırladığını vurguladı. Coşkun, "Buraya seçkin müşteriler geliyor. Yatırımcıların tamamı organizasyona ekonomik bağlantı yapmak için geliyor. Burada hem Ortadoğu ülkelerinden hem de Asya ve Avrupa kıtasından iş adamlarıyla buluştuk. Ancak kara kıtanın ilgisinin daha fazla olduğunu gözlemledik. Görüşmelerimizden somut yatırım planları çıktı. Uganda, Kongo ve Fas'ta mağaza açma kararı aldık." dedi.
Ticaret Köprüsü sayesinde Yemen'e daha önce 3 mağaza açtıklarını, açmaya da devam edeceklerini kaydeden Ahmet Coşkun, Türk ürünlerinin Çin ürünlerine oranla daha kaliteli olduğuna işaret ederek, dışa açılmanın önemine vurgu yaptı. Kıtalara ve ülkelere ticari anlamda giden yolun da fuarlardan geçtiğini de kaydetti.
"ORGANİZASYONUN BÜYÜYEREK DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ"
Organizasyonun önemli aktörlerinden mobilyacı Alfemo'nun Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu da organizasyonun giderek büyümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davulcuoğlu, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nde Türkiye'nin ihracat yapmadığı ülkelerde çok sayıda alıcının katıldığını belirtirken, şunları söyledi:
"Organizasyona ilgi fazla. Gelen ve gidenlerimiz çok. Madagaskar, ABD, Kolombiya, Lübnan, Nijerya gibi birçok ülkelerden yatırımcılarla bir araya geldik. Somut olarak anlaşma yaptığımız müşterilerimiz var. Bereketli, somut işlerin olduğu bir organizasyon olarak devam ediyor. İnşaat ve gıda sektöründe yatırımı olan konuk işadamları mağaza açma, bayilik yapma talebini bize iletti. Organizasyonun daha büyüyüp gelişerek, büyüyerek devam etmesini istiyoruz."
Motosiklet ticaretiyle uğraşan Uğur Grubu da organizasyonun gördüğü ilgiden oldukça memnun kaldı. Ağırlıklı olarak Afrikalı iş adamlarıyla görüştüklerini aktaran Uğur Grubu'nun İhracat Müdürü Burak Türk, "Bu etkinliğe katılımın firmalarımıza olumlu getirileri söz konusu. Moritanya ile bağlantı yaptık. Kamerun'dan somut bir hal alan anlaşmalarımız oldu. Burkino Fasolu dostlarımızla görüştük. Birkaç hafta içinde siparişe dönüşecek bağlantılarımız var." bilgisini verdi.
Elektronik ev aletleri firması Sinbo'nun İhracat Asistanı Gözde Razlıklı da organizasyonun beklentilerini ziyadesiyle karşıladığını belirtti. Görüşmelerden olumlu sonuçlar aldıklarını aktaran Razlıklı, bu kapsamda Angola ile Madagaskar gibi Afrika ülkelerinden çok sayıda yatırımcıyla görüşme imkânı elde ettiklerini bildirdi.
(CİHAN)
Zaman