Kerevitaş Yeniden Yapılandı

SuperFresh markası ile dondurulmuş gıda pazarının önde gelen isimlerinden Kerevitaş, 2009 yılını 158.8 milyon TL ciro ile kapattı.

Öncü markanın da katkılarıyla evlerde tüketilen dondurulmuş gıda ürünleri pazarı son iki yılda yüzde 47'lik bir büyüme ile 25 bin tondan 37 bin tona çıkarken, ev dışı tüketimle birlikte pazarın büyüklüğü tonajda 250 bin tonu, ciroda ise 700 milyon lirayı buldu.
Geçen yıl 20,6 milyon TL'lik bir yatırım bütçesi oluşturduklarını belirten Kerevitaş Genel Müdürü Ergün Akkaya, "Şirketin her birimini yeniden ele aldık ve önemli değişiklikler yaptık. Bu yıl 15 yeni ürünü daha tüketicilerimizin beğenisine sunmuş olacağız. Yurtdışı pazarlarda da kayda değer artışlar hedefliyoruz" dedi.
Yıldız Holding çatısı altında faaliyet göstermeye başladıkları Kasım 2008'den bu yana çok önemli bir yeniden yapılanma sürecine girdiklerini belirten Akkaya, özellikle üretim alanında ek tesis inşaatları, tesis yenileme ve makine teçhizat alımlarında önemli yatırımlar yapıldığını vurguladı. Dondurulmuş gıda konusunda Türkiye pazarının geçen yılki ekonomik daralmaya rağmen büyüdüğüne işaret eden Akkaya, pazarla ilgili gelişmeleri şöyle sıraladı:
"Yıldız Holding çatısı altına girdiğimizden bu yana Kerevitaş yeniden yapılanma sürecine girdi. 2009'da yaklaşık olarak 20,6 milyon TL'lik bütçe oluşturuldu. Özellikle üretim tarafında ek tesis inşaatı ve tesis yenileme, kalite anlayışındaki pozitif değişim, verimlilik, yeni makine ve techizat alımı konularında önemli yatırımlar yapıldı. Satış ve dağıtım kanalı genişletilerek bu konuda holdingin dağıtım kanallarından önemli destekler alındı. İK alanındaki değişim ve gelişmeler işleyişin hızlanmasında
önemli bir kademe oldu.
2010 yılında tüketicilere sunulmak üzere yaklaşık 15 farklı yeni ürünün AR-GE çalışmalarını yapıldı. Ayrıca son dönemde ambalaj konusunda önemli yenilikler yaptık. Tüm SuperFresh markalı ürünlerimizin ambalajlarını yeni bir kurumsal kimlik çatısı altında yenilendi. Ambalaj teknolojisindeki gelişmeler sayesinde biz de ürünlerimizi oksijen geçirgenliği düşük, tamamı kapalı laminasyonlu ambalajlarla tüketiciye ulaştırmayı sağladık.
Yapılan bu iyileştirmeler pazar payımıza ve dolayısıyla finansal rakamlarımıza da yansıdı. 2009 yılsonu itibariyle konsolide satışlarımız yaklaşık yüzde 25 artarak 158.8 milyon TL'ye ulaştı. Bu süre zarfında maliyetlerimizi de disiplin altına alarak bir önceki yılda 17.1 milyon TL civarındaki zararımız, 2009 yılsonu itibariyle 16.3 milyon TL kar olarak bilançomuza yansıdı.
2010 yılında yurtdışı pazarlarda kayda değer bir artış hedefliyoruz. Halihazırda Azerbaycan, KKTC, Irak, Avusturya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan gibi ülkelere ağırlıklı olarak su ürünleri ihracatımız var. Hedefimiz ihracatta hem ürün çeşidini hem de miktarını artırmak.
Türkiye'de dondurulmuş gıda pazarının gelişim alanı oldukça geniş. Zira Tarımsal Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, ABD'de kişi başına dondurulmuş gıda tüketimi ortalama 50 kilo, AB ülkelerinde ise 23 kilo civarında. Türkiye'de ise yıllık kişi başına tüketim 2 kilo civarında kalıyor. Veriler gösteriyor ki, dondurulmuş gıda alanında daha yolun başındayız. Gelir ve ev dışında çalışan sayısı arttıkça pazar da büyüyecek.
Son yıllardaki gelişim de bunun göstergesi. Özellikel evlerde tüketilen dondurulmuş gıda ürünleri pazarı son iki yılda yüzde 47'lik bir büyüme ile 25 bin tondan 37 bin tona çıkarken, ev dışı tüketimle birlikte pazarın büyüklüğü tonajda 250 bin tonu, ciroda ise 700 milyon lirayı buldu.
Kategori bazında incelediğimizde pazarın yüzde 63'ünü hamur ürünlerinin, yüzde 26'sını patates ve kroket ürünlerinin oluşturduğunu görüyoruz. Bunu yüzde 6 ile et ürünleri, yüzde 4'ünü sebze-meyve, yüzde 1'ini de su ürünleri takip ediyor. Ancak kategorilerin büyüme hızlarını incelediğimizde sebze, meyve ve su ürünleri kategorilerindeki büyüme hızının diğer kategorilere göre çok daha yüksek olduğunu görüyoruz.
Kerevitaş 1970'lerde girdiği dondurulmuş gıda pazarını SuperFresh markası ile neredeyse tek başına oluşturdu ve uzun yıllardır büyütmeye çalışıyor. Son dönemde bu alana yeni yatırımcıların girmesinin de pazarın daha hızlı büyümesi açısından faydalı olacağını düşünüyoruz.
Bu yılın ilk üç aylık verilerine baktığımızda büyüme trendinin artarak devam edeceğini görüyoruz. AC Nielsen verilerine göre dondurulmuş gıda pazarı 2010'un ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktarsal olarak yüzde 19, ciro olarak da yüzde 27 büyüme kaydetti. Özellikle su ürünleri pazarının toplam pazardan daha hızlı büyüdüğü gözlemliyoruz. Burada pazara sunulan yeni ve yenilikçi ürünlerin payı önemli bir yer tutuyor."