Bdp'li Vekillerden Ahmet Türk'e Yumruk Atan Saldırganın Tahliyesine Tepki

BDP İstanbul Milletvekili Akın Birdal, Ahmet Türk'e yumruk atan saldırganın tahliyesinin, Ahmet Türk'e veya BDP'ye yönelik saldırıların cesaretlendirilmesi anlamına geldiğini belirterek, "Örneğin önümüzdeki günlerde Ahmet Türk'e ya da başka birimize bir şey olursa bunun sorumluluğunu bu tahliye kararını veren anlayışta aramak gerekir" dedi

  BDP İstanbul Milletvekili Akın Birdal , Ahmet Türk ' e yumruk atan saldırganın tahliyesinin , Ahmet Türk ' e veya BDP ' ye yönelik saldırıların cesaretlendirilmesi anlamına geldiğini belirterek , " Örneğin önümüzdeki günlerde Ahmet Türk ' e ya da başka birimize bir şey olursa bunun sorumluluğunu bu tahliye kararını veren anlayışta aramak gerekir " dedi .
Samsun ' da kapatılan DTP ' nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ' e yumruklu saldırı gerçekleştiren İsmail Çelik ' in ilk duruşmada tahliye edilmesi , BDP milletvekillerinin tepkisine neden oldu . BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal , " Bence bu , Ahmet Türk ' e ve partimize yönelik saldırıların cesaretlendirilmesidir . Örneğin önümüzdeki günlerde Ahmet Türk ' e ya da başka birimize bir şey olursa bunun sorumluluğunu bu tahliye kararını veren anlayışta aramak gerekir " diye konuştu .
Habur ' dan gelenlerin tutuklanmasına da değinen Birdal , bunun açılım sürecinin işletildiğini değil işletilmediğini gösterdiğini belirtti . Birdal , " Eğer açılım başta niyet edildiği gibi sürüyor olsaydı , silahlarını bırakmış ve bu sürece katkıda bulunan insanların tutuklanmaması gerekirdi " diye konuştu . Birdal , 10 gündür bu sürecin kilitlendiğinin işaretlerinin geldiğini , bu kararın da bunun yeni bir halkası olduğunu savundu .
BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman ise Ahmet Türk ' e saldıran failin tahliye edilmesini , " Türkiye ' den manzaralardır bunlar . Tahliyesinden ziyade yaptığı açıklama çok önemli . Bir takım yerlere sığınarak , bir takım önemli değerleri istismar ederek , bu sorunu çözmeyle yetkili olan kişilerin aylardır pompaladığı bir konuya da gönderme yaparak attığı yumruğun adresini gösterip buna sığınmak , Türkiye ' yi yöneten insanlardan aldığı cesaretin sonucudur . Eğer bir Başbakan , ilgili bakanlar , Türkiye ' nin çok önemli bir
sorununu sadece bir terör sorunu olarak görürlerse , sade vatandaş da bu yaklaşımlara sığınır ve bu ileride toplumun dokusunu bozmaya yönelik , her yerde benzer olayların çıkmasına referans olur . Emsal teşkil eder " sözleriyle değerlendirdi .
Yaman , bundan sonra herkesin sokakta Kürt kimliğiyle özdeşleşen her insana karşı böyle bir saldırı gerçekleştirme tehlikesinin doğduğunu belirterek , Başbakan ve iktidar partisinin yetkililerinin , söylemlerine çok dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı .
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise bu kararın , bu tür olayların önünü açmak anlamına geldiğini söyledi , Geylani , " Bugün Ahmet Türk ' e , yarın Recep Tayyip Erdoğan ' a , öbür gün Sayın Gül ' e benzer saldırılar olabilir . Bu nedenle ceza hukukunda caydırıcılık ilkesi vardır . Özellikle bilerek , isteyerek , taammüden , pusu kurarak ve yönlendirilerek yapılan bu tür saldırıların hukuki anlamda karşılıksız kalmaması gerekir " şeklinde konuştu .
Barış talebinde bulunan ve barış adına Türkiye ' ye giriş yapan insanların , ' Niye Türkiye ' ye geldiniz , gidin çarpışın ' anlamını içerecek bir kararla tutuklandığını ama Ahmet Türk ' e bilerek saldıran bir insanın hemen tahliye edildiğini belirten Geylani , tahliyenin , bu tür eğilimleri taşıyanların önünü açmaya yönelik olduğunu savundu .
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da dün Diyarbakır ' da , Kandil ' den silahlarını bırakarak gelip barış sürecine katkıda bulunanların tutuklandığını ama öbür taraftan şiddeti tetikleyen saldırganların serbest bırakıldığını ifade etti . Sakık , bunun da Türkiye ' de yargının nasıl siyasallaştığının bir göstergesi olduğunu savundu . Sakık , dün kendisinin de HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ' la ilgili konuşması nedeniyle mahkum olduğunu hatırlatarak , " Bize hakaret edenler , hedef gösterenler , bize küfür edenler yargıda
serbest bırakılıyor . Bize saldıranlar serbest ama biz bir eleştiri getirdiğimiz zaman da çok ağır cezalara çarptırılıyoruz . Bu da yargının siyasallaştığının göstergesi . Biz bir gazete tarafından hedef gösterildik , savcı ' burada suç yok ' dedi . Türkiye ' de her şey düzelecekse önce yargının düzelmesi gerekir " şeklinde konuştu .
Kandil ' den gelen insanların bir müzakere sonucunda geldiklerini öne süren Sakık , bunu sonradan duyduklarını ifade etti . Sakık , " Onları serbest bırakan yargıçlar aynı , tutuklayan aynı . Silahları varken , geldiklerinde silahlarını bıraktılar ve serbest bıraktınız . Hiçbir silahlı olaya bulaşmadılar . Peki nasıl barışı sağlayacaksınız , nasıl açılımı gerçekleştireceksiniz? " şeklinde konuştu .