Talat: Yılsonuna kadar Kıbrıs'ta çözüm mümkün, önemli olan o vizyona sahip olmak (Özel)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ada'daki kapsamlı çözüm müzakerelerinde yılsonuna kadar anlaşmanın mümkün olduğunu fa

  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2 . Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat , Ada ' daki kapsamlı çözüm müzakerelerinde yılsonuna kadar anlaşmanın mümkün olduğunu fakat bunu için gerekli vizyona sahip olup o maksatla çalışmak gerektiğini söyledi . Müzakerelerin ' oyalayıcı ' olarak nitelendirdiği mülkiyet konusuyla devam etmesini eleştiren Talat , " Oradan başlamak , peşinen , görüşmeleri çıkmaza yakın bir noktaya getirmek demektir . " dedi . Talat , Eroğlu ' nun bu süreçteki samimiyetini şu ifadelerle sorguladı : " Eroğlu ' nun gerçekten samimi isteği yılsonuna kadar çözüm müdür? O da tartışma konusudur . Eroğlu ' nun samimiyetle çözüm istediğini ve bunu yılsonuna kadar istediğini iddia etmek bana göre biraz safdillik olur . "

; Mehmet Ali Talat , kaybettiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk mülakatını Cihana verdi . Mehmet Ali Talat , müzakere sürecini görüşmek için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ' nun Rauf Denktaş ve kendisini davet etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti . Üç cumhurbaşkanının yürütülen müzakere süreciyle alakalı görüş alışverişinde bulunduğunu belirten Talat , " Yapılacak olan önerileri ve önerilerin çerçevesini özel temsilci Kudret Özersay bize aktardı . Geleceğe dair görüşlerimizi ortaya koyduk . " dedi . Üç cumhurbaşkanının görüşmesinin faydalı geçtiğine inandığını belirten Talat , " Uzun görüşmelerin ardından tecrübelerim oldu bunları Sayın Eroğlu ' na aktardım . Sayın Denktaş ' ın da katılmasıyla yaralı bir görüşme gerçekleşti . " diye konuştu . Talat , müzakere döneminde bu tür görüşmelerin yapılmasının Kıbrıslı Türklerin menfaatine olacağını dile getirdi .

;

; " YOĞUN ÇALIŞIRLARSA YILSONUNA ANLAŞMA OLUR "

; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Türkiye ' nin yılsonuna anlaşma hedeflediğinin hatırlatılması üzerine Talat , " Yoğun çalışılırsa yıl sonuna kadar anlaşma olur . Önemli olan o vizyona o isteğe sahip olmaktır o isteklilikte çalışmaktır . Biz o hedefe sahip olduğumuz için oldukça önemli ilerlemeler kat ettik . Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığında çok önemli ilerlemeler kaydettik . En geniş başlıktır Yönetim ve Güç Paylaşımı . O başlığı daha da ilerleterek , daha geniş kapsamlı mutabakat sağlanırsa diğer başlıklarda daha hızlı ilerlemeler sağlanabilirdi . " ifadelerini kullandı .

;

; " MÜZAKERLERE ' MÜLKİYET ' BAŞLIĞIYLA BAŞLAMAK HATAYDI "

; Halefi Eroğlu ' nun müzakerelere ' mülkiyet ' başlığında başlamasını hata olarak değerlendiren Talat , mülkiyet konusunu üzerinde hiç çalışılmamış , en çetrefilli konu olarak nitelendirdi . Görüşmelere mülkiyet konusunda başlayarak Rumların ekmeğine yağ sürüldüğünü vurgulayan Talat , " Bana kalırsa balta taşa vuruldu . " dedi .

; Müzakerelere mülkiyetle başlamanın peşinen görüşmeleri çıkmaza yakın bir yere getirmek anlamı taşıdığını belirten Talat , " Biliyorum bu Rum tarafının önerisidir ama bizim bunu kabul etmemizle Rum tarafının istediği bir göz , biz onlara bir çift göz vermiş oluyoruz . Yani bizi zaten oyalamak istiyorlar , oyalayıcı bir başlığı tartışmaya açarak onlara bir anlamda koz vermiş oluyoruz . Bunu hayati bir yanlışlık anlamında söylemek istemiyorum ama doğru olan yönetim ve güç paylaşımını devam ettirmek ; çünkü epeyce ilerleme var . Ama biliyorsunuz Derviş Bey özellikle tek egemenlik konusuna çok fazla hassasiyet gösterdiği için , ' aman o konuları erteleyelim ' düşüncesiyle o da mülkiyeti tercih etti ama bana kalırsa balta taşa vuruldu . " dedi .

;

; " EROĞLU ' NUN YILSONUNA ÇÖZÜM İSTEDİĞİNİ İDDİA ETMEK SAFDİLLİK OLUR "

; Rum tarafının çözüm istemediğinin değil de çözümü Türkler kadar hızlı arzulamadığının bir gerçek olduğunu vurgulayan Talat , şöyle devam etti : " Sayın Eroğlu ' nun gerçekten samimi görüşü , samimi isteği yılsonuna kadar çözüm müdür o da tartışma konusudur . Eroğlu ' nun yılsonuna kadar çözüm isteği özellikle Türkiye ' nin bu konudaki bizimle birlikte saptanmış politikasına uyum sağlamadır başka bir şey değildir . Sayın Eroğlu ' nun yılsonuna kadar çözüm istediğini iddia etmek bana göre safdillik olur . "

; Rumların da acil bir çözümü istemediğini belirten Talat , " Çünkü diyor ki ben Türkiye ' yi Avrupa Birliği sürecinde ne kadar sıkıştırırsam o kadar avantaj elde ederim . Rum tarafının çıkarına olan ertelemektir , uzatmaktır . O yüzden biz ona rağbet etmemeliyiz ; doğru olan budur . " dedi .

;

; " İSRAİL ' İN TAVRI RUM PROPAGANDASINA ÇANAK TUTMAKTIR "

; Rum Dışişleri Bakanı Kipriyanu ' nun Mavi Marmara gemisinde yaşananların ardından İsrail ' e gidip Kıbrıs ' a ' işgal filosu ' gönderilmesi için çalışmalarda bulunmasını değerlendiren Talat , " Bu tamamen ' düşmanımın düşmanı dostumdur politikasıdır ' ve ilkel bir politikadır . " yorumunu yaptı .

; İsaril ' in gemi göndermekle hiçbir fayda elde demeyeceğine değinen Talat bu sürecin ilişkileri kötüleştirmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti . Talat , " Bu süreç Rum tarafına da bir şey kazandırmaz , çünkü dünya alem biliyor ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir işgal bölgesi değildir . KKTC , Kıbrıs Türk halkının özgür iradesiyle idame ettirdiği bir ülkedir bir devlettir . Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs sorununun da çözümünü istemektedir . Birleşmiş Milletler ' ce öngörülen çözüm planında onaylamıştır . İşgal olsaydı bunların hiç biri olmazdı . O yüzden boşuna bir gayrettir , Rum propagandasına çanak tutmaktır . " dedi .

; İsrail ' in gemi göndermesi durumunda bunun , insanlık dramı yaşanan Gazze ' ye insani yardım malzemesi götürecek olan gemiye Kıbrıs Rum tarafının izin vermemesi nedeniyle İsrail ' in veya İsrailli fanatik çevrelerin Kıbrıs Rum tarafına bir diyet borcu anlamına geleceğini belirten Talat , " Bize bir etkisi asla olamaz . Gelsinler buyursunlar Magosa limanında demirlesinler turizme katkısı olsun , buyursunlar biz onları misafir ederiz . " şeklinde konuştu .

;

; " TÜRKİYE ' NİN İSRAİLE TEPKİSİ GAYET DOĞALDI "

; Türkiye ' nin İsrail ' le yaşadığı gerginliğin ' eksen kayması ' olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Talat , şunları söyledi : " Aklı başında hiçbir ülke İsrail ' in yaptıklarını onaylayamaz . Türkiye ' nin sivil yardım götüren vatandaşlarını sorgusuz sualsiz infaz eden anlayışa Türkiye ' nin tepki göstermesi kadar doğal bir şey yoktur . Bu bir eksen kayması mıdır? İster istemez , bir kavga olduğunda bir sorun bir gerginlik veya yakınlık diğer tarafa doğru yaşanır . Ama sizde biliyorsunuz ki İsrail ' e gösterilen tepki Türkiye ' nin Batı yanlısı olmadığını göstermiyor . "

;