Şiddetli depremlerin yaşandığı Şili, Türk çeliğine talip

Ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Türkiye'de bulunan Latin iş adamları, Türk meslektaşlarıyla bir araya geldi. TUSKON'un davetlisi olarak Tü

Ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Türkiye'de bulunan Latin iş adamları, Türk meslektaşlarıyla bir araya geldi. TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'deki iş olanakları ve yatırım faaliyetleriyle ilgili çalışmalar yapan yabancı iş adamları, birçok şaşırtıcı bilgi verdi. Şili grubu adına Türkiye'de bulunan demir çelik üreticisi iş adamı, ülkelerindeki şiddetli depreme karşı geliştirilen yapı sisteminin ölümleri büyük oranda azalttığını belirtti. Şili'deki işletmelerinde Türk çeliğinin ününü duyduklarını ve bu amaçla Türkiye'ye geldiklerini anlatan iş adamı, Türk firmalarıyla ortaklık yapmayı düşündüklerini ifade etti. İş adamları, dünya kupası yerine Türkiye'de olmayı tercih etmelerini de "İş başka futbol aşkı başka." diyerek değerlendirdi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Türkiye'ye davet edilen Brezilya, Arjantin, Peru, Venezuela, Şili gibi Latin Amerika ülkesi iş adamları, ekonomik bağlantılar kurmak ve Türkiye'deki iş olanaklarından etkin şekilde yararlanmak için Türkiye'ye geldi. Futbolda en ateşli taraftara ve gösterilere sahne olan ülkelerden gelen iş adamları, kupa heyecanını Türkiye'de yaşadı. Ülkelerinin maçlarını otelde televizyondan izleyen iş adamları, gündüz saatlerinde boğaz turu yaparak İstanbul'u yakından tanıma imkanı buldu. 33 ayrı heyetten oluşan iş adamları topluluğunun, konu iş olduğunda gözlerinin başka hiçbir şey görmediğini belirtmeleri dikkat çekti. Dünya Kupası maçlarında taraftarlarının gösterileri ve takımlarını destekleme şekilleriyle adından söz ettiren ülkelerin iş adamları, tribündeki taraftarlar kadar ateşli değil. Futbolun ülkelerinde önemli bir alanı kapsadığını anlatan Şilili iş adamları, ancak önceliğin iş bağlantılarında olduğunu kaydetti. Şilili heyetin, kupa heyecanı yerine iş peşinde koşmayı tercih etmelerini "futbol aşkı başka iş başka" diyerek açıklaması dikkat çekti.

BOĞAZ GEZİSİNDE DEPREMİ KONUŞTULAR

İstanbul'da bulundukları süre içinde TUSKON yetkilileri tarafından ağırlanan iş adamları İstanbul'un keyfini boğaz gezisi yaparak çıkardı. Boğaz turuna katılan Şilili Aguilar Montajes isimli demir-çelik şirketinin sahibi Cristobal Aguilar, ülkelerindeki deprem tekniği ve yasal zorunluluklar hakkında dikkat çeken bilgiler verdi. Ülkesinin 1970'li yıllara kadar şiddetli depremlerden fazlasıyla etkilendiğini ancak uygulanan deprem yönetmeliği ve yapı tekniği sayesinde depremlerin öldürücü etkilerinin en aza indirgendiğini dile getirdi. Aguilar, 9 ve üzeri şiddette bir çok deprem yaşayan Şili'nin en son 27 Şubat 2010 tarihinde 8.8 şiddetinde depreme sahne olduğunu ancak ölen 400 kişinin yüzde 80'ninin tsunami yüzünden hayatını kaybettiğini ifade etti. Çelik ve hazır beton tekniğinin kullanıldığı sistemin ülke genelinde devlet kontrolünde uygulandığını ve bunun çok iyi sonuç verdiğini anlatan Aguilar, "Her inşaatta bir müfettiş bulunuyor. Onlar da bir süpervizöre bağlı çalışıyor. Katı bir kural anlayışı ile depreme dayanıklı binalar yapıyoruz. Son depremdeki tsunami etkisi olmasaydı can kaybımız kesinlikle o kadar olmazdı." dedi. Şirket yetkilisi Jose Luis Aguilar ile birlikte Türk çeliği ve çelik kullanan Türk firmaları ile iş olanaklarını araştırdıklarını söyleyen Aguilar, Türk çeliğinin ününün Şili'ye kadar ulaştığını kendi firmalarının da Türkiye'den sipariş verdiğini söyledi.

ÜRDÜNLÜ MESSİ: "FİNALİ ARJANTİN İLE BREZİLYA OYNAR"

Tekne turunun en dikkat çeken simalarından biri de Ürdün asıllı Arjantinli iş adamı Hatamleh Muhanad oldu. Gezi boyunca Arjantin'in ünlü futbolcusu Messi'nin 10 numaralı formasını sırtından çıkarmayan iş adamı da iş bağlantılarının futbolun önüne geçtiğini savunanlar arasında yer aldı. Sıkı bir Arjantin taraftarı olduğunu ve Dünya kupası finalinin Arjantin ile Brezilya arasında oynanacağını savunan Muhanad, tekstil işiyle ilgilendiğini anlatarak Türk tekstilinin kalitesinin kendilerini buraya çektiğini söyledi.