Bediüzzaman ve mazlumların avukatı Bekir Berk'e memleketinde duygusal anma

Ordu'nun ve Türkiye'nin ünlü fikir, kültür ve hukuk adamlarından Avukat Bekir Berk memleketi olan Ordu'da anıldı.

Ensar Vakfı Ordu Şubesi'nde haya

Ordu'nun ve Türkiye'nin ünlü fikir, kültür ve hukuk adamlarından Avukat Bekir Berk memleketi olan Ordu'da anıldı.

Ensar Vakfı Ordu Şubesi'nde hayatta iken kendisini de gören ve bazı davalarını da takip eden eğitimci-yazar Ahmet Çakır Bekir Berk'i zaman zaman tutmakta zorlandığı gözyaşları arasında anlattı. Bekir Berk üzerinde annesinin büyük bir tesiri olduğunu ifade eden Çakır, hayatı boyunca bu eğitimin etkisinin görülebileceğini ifade etti. Bekir Berk'in Türkiye genelinde o zaman sayısı 67 olan illerin 66'sında davalara girdiğini aktaran Çakır, bazı büyük ilçeler de davaları takip ettiğini söyledi.

Davasını üstlendiği isimler arasında ismini bilinmeyin pek çok kişi yanında Necip Fazıl, Abdürrahim Karakoç, Peyami Safa, Ahmet Davutoğlu, Bediüzzaman gibi önemli isimlerin de bulunduğunu dile getiren Çakır, "O her zaman mazlumların ve mağdurların avukatı oluyor. Hatta laiklik hakkındaki değerlendirmeleri yurt dışındaki bazı üniversitelerde okutuluyor. O Yassıada duruşmalarında da ihtilal ile görevinden indirilen bazı isimlerin avukatlığını yapıyor. Darbeyi yapan kadrodan bir generalin avukat kızı o duruşmalar ile ilgili analarını aktarırken en güçlü savunmanın ve iz bırakan Bekir Berk'ten geldiğini ifade ediyor. Hayatı boyunca baktığı 2 bin kadar davanın büyük bir kısmını kazanıyor. O en çok Akif'in 'zulmü alkışlayamam zalimi asla sevemem' şiirini seviyor. Bir anlamda hayatı bu mücadele ile geçiyor." dedi.

Bekir Berk'in hukuk adamlığının yanı sıra yayıncı yönü olduğunu da ifade eden Çakır, "Pek çok dergi çıkarıyor, hatta imkansızlıktan annesini o dergilerin yazı işleri müdürü yapıyor. Ancak şöyle de sıra dışı bir durum var annesinin okuma yazması yok. Okuma yazması olmayan annesine çıkış hazırlığı yapan dergilerdeki yazıları okuduğunda annesi bazı yerlere olmamış diye itiraz ediyor. O da biraz daha dikkatlice baktığında annesinin haklı olduğunu görüyor. Bekir Berk'in annesi sahip olduğu Anadolu irfanı ile bu durumu fark edebiliyor. Bunu dışında Kararlar, İthamları Red Ediyorum, Halkın Zaferi İçin gibi pek çok eseri var, Ayrıca Cidde Radyosu'nun Türkçe bölümünde Konu ve Çözüm, Yeni Buluşlar Tarihten Sayfalar gibi programlar hazırlıyor." diye konuştu.

Çakır, son olarak kendisine ait olan Bekir berk tarafından bir radyo programında okunan 'O Gün' adlı şiirini okuyarak sözlerini tamamladı. Anma programının sonunda ise Delikkaya Köyü doğumlu olan Bekir Berk'in hukukçu yönünün Ordu Barosu, yayıncı yönünün ise Ordu Gazetecimler Cemiyeti tarafından ele alınarak işlenebileceği görüşü dile getirildi. Öte yandan hayatı roman olarak da yazılan Bekir Berk, hakkındaki kitap yazan yazarların yanı sıra yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde yapılan çalışmalar ile geniş bir toplantı da doğum yeri olan Ordu'da anılabileceği ifade edildi.