Yozgat'ta çiftçiler pancarını cep telefonu ile sulayacak

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, çiftçilerin pancar sulamada kullanılan, su motorları ve dalgıç pompalarını cep telefon

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, çiftçilerin pancar sulamada kullanılan, su motorları ve dalgıç pompalarını cep telefonu kullanarak çalıştırabildiklerini söyledi.

Boğazlıyan'da 20 yıldır tarımsal elektrik başta olmak üzere tüm elektrik işlerinde faaliyetini sürdüren Yazgan Elektrik sahibi Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, tarımda öküzle çift sürme döneminin çoktan geride kaldığını belirterek, "Artık çiftçilerimiz su motorlarını ve dalgıç pompaları nerede olurlarsa olsunlar, cep telefonunun çektiği her yerden istedikleri zaman çalıştırıp, istedikleri zaman durdurabilecekler." dedi.

Tarımsal alanda yaşanan bu teknolojik gelişime sayesinde çiftçinin işinin daha da kolaylaşacağını ifade eden Yazgan, "Çiftçimiz tarlasındaki ekili ürününü sulamak için bin bir zahmete giriyordu. Gece yarısı veya gün ışımadan yatağından kalkarak traktörüne binip, kilometrelerce uzaktaki tarlasına gidiyordu. Su motorunu ya da dalgıç pompayı çalıştırarak tarlasındaki pancarını veya başka ürünün suluyordu. Yeni sistem sayesinde çiftçimiz artık, gece yarısı veya gün ışımadan traktöre binip, kilometrelerce uzaktaki tarlaya gidip, su motorunu veya dalgıç pompayı çalıştırmak veya kapatmak zorunda kalmayacak. Çiftçilerimiz ister köyde, ister şehirde isterlerse Türkiye'nin herhangi bir köşesinde olsunlar, cep telefonunun çektiği her noktadan su motorlarını veya dalgıç pompalarını istedikleri zaman çalıştırıp, istedikleri zaman kapatabilecekler." diye konuştu.

Cep telefonunun artık sadece konuşmak veya sms atmak için değil, uzaktan kumanda olarak da kullanılabildiğini belirten Yazgan, "Çiftçilerimiz açısından son derece önemli, çiftçimiz artık cep telefonunu sadece konuşmak yerine tarlasındaki ürününü sulamada kullanacak. Cep telefonu sayesinde uzaktan kumanda sistemi çiftçimize hem zaman hem de ekonomik olarak çok ciddi katkı sağlayacak." dedi.

Trafo hırsızlığını önlemek için de yeni bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Yazgan, "Trafolara kuracağımız güvenlik alarm sistemleriyle trafo hırsızlığının önüne geçmiş olacağız. Trafolardaki güvenlik alarm sistemi de cep telefonu üzerinden işlev görecek. Trafolara herhangi bir müdahale olduğunda güvenlik sisteminin bağlı olduğu cep telefonu çalarak, trafo sahibini uyaracak. Bu sayede trafo hırsızlığı da tarih olacak." diye anlattı.