'Japon Kuklası' İzmir'de

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ortaklığında hazırlanan "Japon Kuklası" isimli tişatro oyunu, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda sahnelenecek. Odanı

  Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ortaklığında hazırlanan " Japon Kuklası " isimli tişatro oyunu , Tarihi Havagazı Fabrikası ' nda sahnelenecek . Odanın topluluğu olan Kentin Oyuncuları , oyunu 15 Haziran Salı saat 21 . 00 ' de sergileyecek . İtalyan yazar , tiyatro yönetmeni ve oyuncu Dario Fo ' nun eserini , Günay Toprak yönetecek . Halka açık ve ücretsiz olacak etkinliğin müziklerini ise Mert Saraçoğlu ve Cemal Gülyurdu hazırladı .

İŞÇİ MESELELERİNE MİZAHİ BAKIŞ

1973 yılında kaleme alınan Japon Kuklası , İtalya ' da bir fabrikada geçiyor . Çalışma şartlarının ağır olduğu fabrikada üretimi arttırmak için işçilere , insanı rahatlatan ve yorgunluğu gideren haplar veriliyor . İşini kaybetmemek için bu hapları kullanan işçilerden biri olan Armida , akıl sağlığını kaybetmiş ve bir süre akıl hastanesinde kaldıktan sonra fabrikaya dönmüştür . Onunla dalga geçen bir grup işçi , Japonya ' da bazı fabrikalarda müdürlerin kuklaları bulunduğuna , işçilerin bu kuklaya istediği şekilde davranarak içlerini boşalttığına , yakında kendi fabrikalarına da müdüre benzeyen bir kuklanın getirtileceğine Armida ' yı inandırır . Daha sonra olaylar öyle gelişir ki elektrik çarpan fabrika müdürünü kukla sanan Armida , içindeki öfkeyi ondan çıkarırken aslında farkında olmadan müdürün hayatını kurtarır . Oyunda işverenle işçi arasında hakça bir iletişim kurması gereken müdürler ya da şefler , patronların kuklası olmaktan ve ast üst ilişkilerini iktidar gösterisine dönüştürmekten öteye gidememektedir .