İsrail, kendi soruşturma komisyonunu kuracağını duyurdu

İsrail, iki hafta önce Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi

  İsrail , iki hafta önce Gazze ' ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk ' ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi soruşturma komisyonunu kuracağını bildirdi .

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ' nun ofisinden yapılan resmi açıklamada , komisyonda iki yabancı gözlemci bulunacağı ; bu kişilerin Kuzey İrlandalı Nobel Barış ödülü sahibi Lord David Trimble , diğerinin de Kanadalı askeri hukukçu Ken Watkin olduğu kaydedildi . Soruşturmayı İsrailli emekli hakim Jacop Turkel yürütecek .

Gazze Şeridi ' ne denizden uygulanan ablukanın güvenlik durumunun , uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde soruşturmada yeniden ele alınacağı belirtilen açıklamada , 31 Mayıs ' taki yardım filosunun faaliyetinin yine uluslararası hukuk çerçevesinde gözden geçirileceği vurgulandı .

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu , soruşturmayla ilgili olarak , her şeyden önce İsrail askerlerinin , ordunun bağımsızlığını ve itibarını korumayı amaçladıklarını , uluslararası toplum tarafından gemi saldırısına ilişkin yöneltilen sorulara güvenilir ve bağımsız cevap sağlamayı amaçladıklarını kaydetti .

İsrail ' den yapılan açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun önemli bir adım olduğunu beyan eden Beyaz Saray yetkilileri , Tel Aviv ' in kendi adil soruşturmasını yapabilecek durumda olduğunu savundu . Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs , konuyla ilgili yaptığı açıklamada , " Süreç hakkında ya da sonuçlarıyla ilgili olarak erkenden hüküm vermeyeceğiz . Soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğiz " değerlendirmesinde bulundu .

İsrail , Birleşmiş Milletler ' in , gemi saldırısı hakkında uluslararası bir komisyonun soruşturma yapması önerisini reddetmişti .