Denizli'deki Türkçe Şöleni'ni binlerce kişi seyretti
8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye'ye gelen çocuklar, Denizli'de binlerce kişiye Türkçe şarkı, türkü ve halk oyunları ziyafeti sundu. S
Saat 15.30 ve 21.00'de tekrarlanan Türkçe Şöleni'nin her ikisine de binlerce kişi katıldı. Salona giremeyen vatandaşlar, dışarıda kurulan sinevizyondan seyretti. Akşamki programa AK Parti milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Mehmet Salih Erdoğan, Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Başkan Yardımcısı Osman Zolan, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Dinç, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB), Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli Ticaret Borsası (DTB) İbrahim Tefenlili, AK Parti İl Başkanı Bilal Uçar ve çok sayıda davetli de katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Servergazi Eğitim Kurumları Genel Müdürü Zeki Göçer, dünyanın her yerinde insanların mutlu olmak için çaba sarf ettiğini, bu şölenle çocukların biraraya gelerek mutluluğu elde ettiğini söyledi. Program, yurt dışında eğitim veren öğretmenler adına Sezai Akman'a, Türkçe Şöleni Komite Başkanı Dr. Süleyman Deşdemir tarafından plaket verilmesiyle başladı. 17 ülkenden gelen 60 öğrenci, Türkçe şarkı ve şiirler söyleyip Türk halk oyunları oynadı. Binlerce kişi çocukların şarkı ve türkülerine tempo tutarak eşlik ederken hüzünlü şarkılarda bazı seyircilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Programda Taylandlı Ceyt Supa "Sevemedim Kara Gözlüm", Gineli Karimatu "Kilim", Letonyalı Zayga "Hoşgör", Belaruslu Elmira Elieva "Hüzünlü Gurbet", Koarolina Komar, "Beni Köyümün Yağmurlarında Yıkasınlar", İngiltere'den Yasmin "Zeytinyağlı Yiyemem Aman", Kenyalı İsmail "Allah Yar Yar", İskoçyalı Smenta "Berigel", Macaristan'dan Majda Maria "Yalan", Gürcistan'dan Bakur "Efendim", Mozambik'ten İnrareki Khalau "Ben Mozambik, Mozambik Benim", Gine'den İşiyaka "Gelseydin", Litvanya'dan Kristina "Benden Öte, Benden Ziyade", Benin'den Nisefo Paskal Elişa "Garibim Ayna" ve Moğolistan'dan Naran Batar "Ay Yüzlüm" adlı şiir ve şarkıları söyledi. Kenya'dan katılımcılar, "Omuz Omuza" adlı şarkının yanısıra ülkelerine has "Jambo" adlı şarkıyı seslendirirken Gürcistanlı çocuklar ise Türk halk oyunları sergiledi. Ayrıca Türkçe Şöleni'ne sponsor olan kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi.
Program sonunda görüşlerini açıklayan Vali Erkmen, şölende emeği olan herkese teşekkür etti. Erkmen, "Hep birlikte gençlerimizi izledik. Buradaki çocukların yerel kıyafetlerini bir tarafa bırakacak olursak, hiçbir çocuğun birbirinden farkı yok. O güzel Türkçe'leriyle ve mimikleriyle aynı bizim gençlerimiz gibiler. Atatürk'ün, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözüne sadık kalarak bu güzelliğin, dostluğun ve sevgi ortamının dünyaya hâkim olmasını istiyoruz." dedi. Etkinliğe katılan gençlerin gelecekte de bu dostluklarını devam ettirmelerini isteyen Erkmen, "Bu çocuklarımızın dünyadaki barışa katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Çocuklarımızı, gençlerimizi ilimizde görmekten memnuniyet duyduğumuz belirtmek istiyorum." diye konuştu.
Başkan Zeybekci de dünyanın dört bir yanına giderek Türk okullarında eğitim öğretim veren öğretmenlere teşekkür etti. Zeybekci, "Dünyanın her memleketine dağılmış olan, güzel bir şiirde 'Önden giden atlılar' olarak adlandırılan o güzel kardeşlerimizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum." ifadelerini kullandı. DTO Başkanı Özer ise öğretmenlerin, birçok kimsenin adını bile bilmediği ülkelere bir bavulla giderek, uçak dolusu çocukla geldiğini kaydedip emeği olan herkese teşekkür etti.
Türkçe Şöleni, katılan bütün çocukların koro halinde "Biz Dünya Çocuklarıyız" adlı şarkısıyla sona erdi.