Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'ye Gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore'ye gitti. Gül'ün ziyareti, 28 yıl aradan sonra cumhurbaşkanlığı düzeyinde Güney Kore'ye yapılan ilk ziyaret olacak.

  Cumhurbaşkanı Gül , Seul ve Busan ' a yapacağı 3 günlük resmi ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı ' nda basın mensuplarına açıklama yaptı . Ziyaret sırasında kendisine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı , Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Kore gazileri ve iş adamlarının eşlik edeceğini kaydeden Gül , bu ziyaretin Türkiye ' nin Birleşmiş Milletler bayrağı altında katıldığı Kore Savaşı ' nın başlangıcının 60 . yıl dönümü olması nedeniyle önem taşıdığını vurguladı . Gül , Türkiye ' nin savaş döneminde Kore ' ye 55
bin asker gönderdiğini ifade ederek , " Orada 741 şehit , 150 ' ye yakın yaralımız vardı . Tarihimizdeki anıları çok anlamlıdır " dedi .
Seul ' deki resmi temaslarının ardından Busan şehrine geçeceğini aktaran Gül , Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı içinde yer alan Türk Şehitliği ' ni de ziyaret edeceğini söyledi . Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu kaydeden Gül , " Amacımız sağlam temellere dayanan iş birliğine bu ziyaretle yeni ivme kazandırmak " diye konuştu . İlişkilerin siyasi boyutunun iyi durumda olduğunu ifade eden Gül , ekonomi boyutuna da önem verdiklerini belirtti . Gül , " Güney Kore ' nin
dostluk ilişkilerine rağmen Türkiye ' deki yatırımları yüksek değildir . Dolayısıyla bu ziyaretimizde ekonomi boyutunu öne çıkartacağız . Kore firmalarıyla Türkiye ' ye yatırım yapmaları , ticaretimizin o tarafa doğru artması ve turizm konularını konuşacağız " şeklinde konuştu .
Gül , " 30 yıllık bir aradan sonra bine yakın şehit verdiğimiz , 55 bin askerimizin onların bağımsızlığı için savaştığı topraklara yapılacak ziyaret her bakımdan anlamlı olacaktır " dedi .
( AU-ÇK-EA-Y )