Sultanların sefer güzergahı yürüyüş parkuru olarak kullanılacak

Osmanlı padişahlarının Avrupa seferlerinde kullandığı yollar turizm amaçlı yürüyüş parkuru olarak değerlendirilecek. Bu kapsamda Viyana ile İstanbul a

  Osmanlı padişahlarının Avrupa seferlerinde kullandığı yollar turizm amaçlı yürüyüş parkuru olarak değerlendirilecek . Bu kapsamda Viyana ile İstanbul arasındaki 2 bin 100 kilometrelik parkurda bu amaçla geçen yıl bir ön çalışma yapıldı .

Hollandalı 7 kişilik bir grup aylar süren yolculuklarında Osmanlı Padişahları ' nın seferlerde kullandığı güzergahın izini sürdü . Viyana ' dan Bulgaristan ' a kadar olan yolu yürüyerek geçen ekip Kapıkule Sınır Kapısı ' ndan Türkiye ' deki etaba geçti .

Geçen yıl yapılan ön çalışma yürüyüşünün ardından bu yıl güzergah üzerinde işaretleme çalışmaları başlatıldı . 10 kişinin katıldığı bu yıl ki yürüyüşteki ekip Kapıkule Sınır Kapısı ' na ulaştı . 330 kilometrelik Kapıkule-İstanbul/Topkapı yolunu 14 günde kat etmeyi hedefleyen grup yol üzerinde işaretleme çalışmaları yapacak .

Bundan sonra Avrupa ülkelerinden Türkiye ' ye , ülkemizden de Avrupa ' ya doğru Sultanlar Yolunu takip etmek isteyen doğa severler fazla zaman kaybetmeden işaretleri takip ederek yollarına devam edecek .

Türkiye ' deki parkur Kapıkule ' den başlayarak , Sırpsındığı , Edirne , Hıdırağa , Karayusuf , Süloğlu , Paşayeri , Koyunbaba , Kırklareli , Kızılcıkdere , Karıncak , Kaynarca , Pınarhisar , Poyralı , Vize , Okcular , Saray , Safaalan , Binkılıç , Aydınlar , Danamandıra , İhsaniye , Akalan , Dağyenice , Boyalık , Dursunköy , Sazlıbosna , Şamlar , Kayabaşı , Eyüp Sultan , Topkapı Sarayı ' nda son bulacak .

Grubun başında Hollanda ' da yaşayan Türk vatandaşı Sedat Çakır bulunuyor . Sultanlar yolu ile ilgili bilgi veren Çakır , geçen yıl Hollanda ' dan İstanbul ' a yaptıkları yürüyüşün devamını devam ettirdiklerini söyledi . Çakır , " Bu yürüyüşün bir parçası olarak da Viyana ile İstanbul arasında Sultanlar Yolu projesini oluşturduk . Bu yürüyüşün amacı Kanuni Sultan Süleyman ' ın Birinci Viyana , Kara Mustafa Paşa ' nın ikinci Viyana seferini takip ederek bir yürüyüş parkurunu oluşturmak . Geçen ilk ön çalışmalarını yapmıştık . Bu yıl Kapıkule ' den itibaren yol işaretleme çalışmaları yapılacak . Bundan sonra gelecek insanların işaretleri takip ederek daha rahat bir şekilde el kitapçıcığı ile birlikte İstanbul ' a kadar yürümelerini sağlamaktır . Bu yol yürüyüş ve bisiklet yolu olarak kullanılacak . Bu doğa turizmini canlandıracak bir turizm hamlesidir . " dedi .