O pastanede eşini bekliyormuş

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Başsavcı Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza'da 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasını beklemeden CD'ler üzerinde inceleme yaparak birleştirme talebini görüşme kararı aldı. Duruşmada stand up şov yapan Cihaner, Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasını deşifre e

'Evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in sözleri şok etti. 'Eğer demokrasi buysa buna müdahale yapılmalıdır' diyen Cihaner, 'Beni suçladıkları gibi bir örgütlenmeyi ben eninde sonunda yapabilirim' dedi.
Daire, 'Terör Örgütü' suçlamasıyla yargılandığı Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı göndermemesi üzerine daha önce gönderilen CD'lerin yazıya dökülerek incelenmesine karar verdi. Daire, ayrıca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve aralarında Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu sanıkların yargılandığı 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' dosyasının da incelenmesine, her iki dosyadaki incelemenin ardından Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla Yargıtay'daki dava dosyasının birleştirilmesi talebinin değerlendirileceğini açıkladı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasını tekrar isteyen Daire, Erzurum'daki dosyaya yapılan itirazlar nedeniyle, itirazları değerlendirmek üzere Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen dosyanın 'itiraz değerlendirildikten sonra başka bir işlem yapılmadan ivedilikle Yargıtay 11. Ceza Dairesine gönderilmesine' karar verdi.
SEZAR'DAN ÖRNEK VERDİ
Avukatlarının kendisinin 'Radikal konuşmasına' izin vermediğini söyleyerek sözlerine başlayan Cihaner, 'Ben hiçbir şey söylemeyi düşünmüyorum. Yasa, mevzuat, doküman getirmedim. Çünkü bir işe yaramadığını düşünüyorum' dedi. Sezar'ın 'İnsanlar eninde sonunda sanıldıkları kişiye dönüşür' sözüne atıf yapan Cihaner, 'Şu andaki korkum o. Suçladıkları gibi bir örgütlenmeyi yapmak zorunda kalabilirim' şeklinde konuştu.
DAVAYI SULANDIRMA GAYRETİ
'Benimle ilgili herkes bu davanın içine çekiliyor' diyen Cihaner, şunları söyledi: 'Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu milletvekilleri davayı takip ediyorlar diye Ergenekonun Meclis ayağı dediler. Eşimi iş çıkışı beklediğim pastaneyle ilgili Ergenekonun Pastane ayağı dediler. Ben yaklaşık 15 yıldır görmediğim bacanağımı gördüm. Şimdi ona da Ergenekon'un bacanak ayağı diyecekler.'
BENİ DURDURACAK SAVCI SUÇ İŞLER
Cihaner, hukuksuz bir şekilde mahkumiyetinin sürdüğünü öne sürerek, 'Ben buradan elini kolunu sallayarak çıkıp gitsem beni durduracak cumhuriyet savcısı suç işler. Benim özgürlüğüm tahdit altına alınması suçunu işler' dedi. Cihaner, davada yaşananların trajediye dönüştüğünü ileri sürdü.

Duruşmadan notlar:
Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, sanık İlhan Cihaner'in duruşma salonuna girerken alkışlanmamasını isteyerek, 'Yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. Heyecanlarınızı avuçlarınıza intikal ettirmeyin' dedi.

Savunmasını yapan Cihaner'i 7 kez uyaran Daire Başkanı Ülker, avukat Turgut Kazan'ı da tekrara girmemesi için uyardı.

Duruşmayı; Sanık İlhan Cihaner'in eşi Muhteber, babası İsmail Hakkı, annesi Zeynep Cihaner, kardeşleri, CHP milletvekilleri Atilla Kart ve Malik Ecder Özdemir, Hüseyin Ünlütepe, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Prof. Dr. Yalçın Küçük, yüksek yargı mensupları izledi.

Halkın Kurtuluşu Partisinden bir grup ellerinde İlhan Cihaner'in resminin de bulunduğu ve 'İlhan Cihaner onurumuzdur' yazılı bez afişlerle Yargıtay önünde gösteri yaptı. Grup duruşmanın ardından Yargıtay'dan Kızılay'a yürüdü.

Duruşmada Kazan'ın Star Gazetesi'nde yayınlanan makalesi sebebiyle Yargıtay 5. Daire Üyesi Nihat Ömeroğlu hakkında suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Ceza muhakemelerine göre kabul edilemez
Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin, 'Dosya gelmeden CD'ler üzerinde yapılacak incelemenin ardından talebin değerlendirilmesi' kararına hukuk çevreleri tepki gösterdi. Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin verdiği kararın Ceza Muhakemelerine göre kabulünün mümkün olmadığını söyledi. Avcı, 'CD'ler üzerinde inceleyip karar vereceğim, demek, tamamen 'ben bu işi kararlaştırdığım amaca ulaşmak için yapıyorum' demenin ötesinde bir şey değildir' dedi. Cihaner'in tutukluluğunun 'Terör' suçlamasıyla olduğunu belirten Avcı, 'Cihaner'in tutukluluğu bahane edilerek CD'ler üzerinden karar vermek hukuki değildir. Her halükarda orjinal dosya ve belgeler üzerinde mahkeme işlem tesis eder' şeklinde konuştu.

Hukuken birleştirme kararı mümkün değil
Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, 11. Ceza Dairesi'nin 'Silahlı Terör Örgütü' konulu bir dosya ile kendi yetkisinde bulunan 'Görevi kötüye kullanma ve sahte evrakta sahtecilik' konulu bir davayla birleştirmesinin, 'Hukuken mümkün' olmadığını söyledi. Gündel, 'Erzurum'daki dosya 'Silahlı terör örgütüne üye olmak ve bazı faaliyetlerde bulunmak' suçlamasıyla hazırlanmış, 11. Ceza Dairesi'ndeki dosya ise 'Görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik' iddiasıyla açılmış. Daha ağırlıklı ve özellikli suç 'Terör Örgütü' suçudur. Bu durumda bu davalar 11. Ceza Dairesi'nde değil, 'Örgütlü terör suçlarına bakılan' 9. Ceza Dairesi'nde birleştirilebilir' dedi.

Yerel hakimlere yüksek yargı baskısı
Yargıtay 5. Daire Üyesi Nihat Ömeroğlu, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli olan savcıların yetkilerini kaldıran HSYK'ya tepki göstermişti. Turgut Kazan'ın kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmasına sebep olan makalesinde Ömeroğlu, yüksek mahkemelerin son dönemdeki tutum ve davranışlarıyla yerel mahkemeleri baskı altına aldığını dile getirmiş, 'Yargıtay 11. Ceza Dairesi anayasal suç işlemektedir. Özel kurye ve Erzurum'un dava dosyasını İstanbul'a göndermeden istemesi gerçek ise usul ve yasaya aykırıdır. Bu, hakimlere emir vermektir. CMK'ya göre yerel mahkemelerin buna itibar etmemeleri gerekir' ifadelerini kullanmıştı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki 3. duruşmada yaşanan alkış skandalını da değerlendiren Ömeroğlu yazısında şunları kaydetti: 'Eğer bunlar gerçekse, başkan ve heyetin açıkça ihsas-ı reyini gösteren bir tablodur.'

İhlal devam ediyor
Mahkeme Başkanı Ersan Ülker tarafından 'Tekrara girmemesi konusunda' uyarılan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, 'İhlal devam ediyor. İhlali olağan saymak boyun eğmek anlamına gelir' dedi. Kazan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin suç işlediğini tekrar ederek, mahkeme hakkında izin almaksızın (Adalet Bakanlığı'ndan) soruşturma açılmasını talep etti. Kazan, 'Ömeroğlu suç işlemeye çağrı yapmıştır' dedi.

Yeni Şafak