İhracatçı, gümrükteki gecikmeden dertli

Bazı gümrüklerde ihracatçıya yönelik uygulanan 'Kırmızı Hat' uygulaması işadamlarını sıkıntıya soktu. Siparişleri zamanında ulaştıramama problemiyle karşı karşıya kalan ...



Bazı gümrüklerde ihracatçıya yönelik uygulanan 'Kırmızı Hat' uygulaması işadamlarını sıkıntıya soktu.

Siparişleri zamanında ulaştıramama problemiyle karşı karşıya kalan Türk müteşebbisler, gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'dan destek istedi. İhracatçı Birlikleri Haziran Ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyümenin lokomotifi ihracatın önünün kesilmesi halinde Türk ekonomisinde de bazı sorunların yaşanabileceği uyarısında bulundu. Son dönemde gümrüklerde bazı sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Büyükekşi, bu tutumun ihracatçılara zaman, maliyet ve ürünlerin alıcı firmalara ulaşmasında sıkıntılar yaşattığının altını çizdi. TİM Başkanı, 'Kırmızı Hat' olarak tabir edilen fiziki muayene uygulamasının bir an önce bitirilmesini istedi. Uygulamaya, 'onaylanmış kişi statü belgesi'ne sahip firmaların da maruz kaldığını hatırlatan Büyükekşi, şunları aktardı: "Sadece küçük ihracatçılar değil, büyük işletmeler de benzer problemler yaşıyor. Bazı sektörlerimizdeki maliyet artışları, rekabet gücümüzü kıracak oranlara ulaştı. Dahilde işleme izin belgesi kapsamında olmayan ihracatlar da sürekli kırmızı hatta düşebiliyor. Böylesi durumlar konteynırlarda 160 ile 230 dolar arasında, TIR'larda günlük 150 Euro'ya kadar ek maliyet çıkarıyor."
Devlet Bakanı Yazıcı ise gümrüklerin sadece kaçakçılığı önlemeye ağırlık vermesi halinde ihracatçının hızının yavaşlayacağını dile getirdi. Amaçlarının gümrüklerde hem kaçakçılığı azaltmak hem de işleyişi hızlandırmak olduğunu söyleyen Yazıcı, bunun için de gerekli tüm altyapıyı oluşturmaya gayret ettiklerini dile getirdi. Daha sonra basına kapatılan toplantıda ihracatçıların sıkıntılarına çözüm için çalışacaklarını dile getiren Bakan Yazıcı ve Gümrük Müsteşarlığı yetkililerinin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat vizyonu için gerekli tüm desteği vereceklerini söyledikleri öğrenildi.

Zaman