Günter Verheugen: Türkiye'nin İran tavrı herkese ders olmalı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun eski genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin İran'a yaptırıma karşı çıkmasına destek verdi. Verheugen, 'Türkiye'...



Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun eski genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye'nin İran'a yaptırıma karşı çıkmasına destek verdi.

Verheugen, "Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki hareketi herkese ders olmalı. Eski meslektaşlarımın buna bakarak ne kadar doğru hareket edildiğini görmesi gerekir." dedi.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Olağanüstü Genel Kurulu'nda konuşan Verhuegen, Türkiye'nin üyeliği konusunun AB'nin cevaplaması gereken en önemli soru olduğunun altını çizdi. "Süreçten biraz endişeliyim. AB içindeki birçok aktör bu sorunun ne kadar önemli olduğunun farkında değil." diyen Verheugen, sürecin ağır aksak gittiğinin altını çizerek şöyle konuştu: "Bu, Avrupa Birliği içindeki bazı aşırı popülist, çıkarcı politikacılardan kaynaklanıyor. Onlar Türkiye'nin AB'ye üye olmasının ne kadar önemli olduğunu kendi kamuoylarına anlatmıyor." dedi. Bir gazetecinin sorusu üzerine Ankara'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylama sırasında İran'a yaptırımlara 'hayır' demesini de değerlendiren Verheugen, "Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki hareketi herkese ders olmalı. Eski meslektaşlarımın buna bakarak ne kadar doğru hareket edildiğini görmesi lazım." cevabını verdi.
Siyasi isimlerin yanı sıra yazar ve düşünürler de Türkiye'nin İran tavrını tartışıyor. Dış İlişkiler Konseyi ve Brookings Enstitüsü üst düzey uzmanları Ray Takeyh ve Suzanne Maloney, Türkiye'nin İran politikasına destek verdi. İki uzman, "Sadece doğrudan diyalog ve stratejik sabrı içeren bir yaklaşım kalıcı başarı sağlar." uyarısında bulundu. New York Times gazetesinin eski Türkiye muhabiri Stephen Kinzer'den ise farklı bir çıkış geldi. Amerikalı yazar ve gazeteci, 21. yüzyılda barışçıl ve demokratik bir Ortadoğu hayalini gerçekleştirmek için "mantıken ABD'nin ortaklarının, Türkiye ve İran olması gerektiğini" söyledi.

Zaman