Plastik yüzünden 200 farklı deniz canlısının hayatı tehlikede

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, her geçen gün yaygınlaşan

  Dicle Üniversitesi ( DÜ ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof . Dr . Hamdi Temel , her geçen gün yaygınlaşan plastik kullanımının insan sağlığının yanı sıra bütün canlılara zarar verdiğini söyledi .

Dünyada çıkarılan petrolün yüzde 4 ' ünün plastiğe dönüştürüldüğünü belirten Temel , plastik torbaların kullanımı nedeniyle balina , yunus , fok ve deniz kaplumbağaları gibi 200 farklı deniz canlısının hayatı tehlikeye girdiğini söyledi . Plastik malzemenin hafifliği ve ucuzluğu , metal ve ağaç gibi yapı malzemelerine karşı avantaj doğurduğunu anlatan Temel , dünyada plastik sanayisinin hızla geliştiğini Türkiye ' de de plastik ürün ithalatının giderek arttığını kaydetti .

Temel , " Türkiye ' de neredeyse tüm mağazalarda ve alışveriş alanlarında naylon poşetlerin tüketiciye ücretsiz ve sınırsız olarak verilmektedir . Bir naylon poşet ortalama 12 dakika kullanılıyor . Her hafta milyonlarca poşeti serbest olarak doğaya atıyoruz . Yeryüzüne çıkarılan petrolün yüzde 4 ' lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılır . Dünyada her yıl değişik boyutta 1 trilyonu aşan plastik torba kullanıldığı , bu torbalar için yaklaşık 250 milyon ton plastik kullanıldığı tahmin edildiğinden bahsetmiştir . " diye konuştu .

Plastik ambalajların zararı çevreye yayılarak kirletmek düzeyinde kalmadığını kaydeden Temel , plastik torbaların imhası sırasında çok tehlikeli gazlar açığa çıktığını dile getirdi . Temel şunları söyledi : " Dolayısıyla toprak ve suyumuz zehirlenir . Sonuçta bu mikroskopik zehirli parçacıklar besin zincirine girer . İşte o zaman doğal hayatın geleceği tehlikededir . Çevreye saçtığımız bu atıklarla bilmeden bir veya birçok hayvanın katili olabiliriz . Plastik torbaların çevreye saçılması nedeniyle balina , yunus , fok gibi memeli hayvanların yanı sıra balıklar ve deniz kaplumbağaları gibi 200 farklı deniz canlısının hayatı tehlikeye girmektedir . Çöpten beslenen kara hayvanları veya kuşlar da bu tehlikeden etkilenmektedir . Kanserojen madde içeren siyah poşetler ( hurda poşet ) ise insan sağlığı açısından çok daha ciddi tehdit . Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler , sadece toprağa değil , içine koyduğumuz sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebiliyor . "

Temel , İstanbul Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi ' nde 13 Haziran tarihinde " Plastik Torbaların İnsan ve Çevre sağlığına Zararları " başlıklı seminer vereceğini belirterek , detaylı bilgi sahibi olmak isteyenleri seminere davet etti .