Onurumuzu koruduk - POLİTİKA

Erdoğan, Tahran’da nükleer takas anlaşması imzaladıktan sonra BM’de İran’a yaptırıma evet denilmesinin onursuzluk olacağını söyledi ve “Tarih bizi affetmezdi” dedi



Erdoğan, Tahran’da nükleer takas anlaşması imzaladıktan sonra BM’de İran’a yaptırıma evet denilmesinin onursuzluk olacağını söyledi ve “Tarih bizi affetmezdi” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırım kararı almasıyla ilgili olarak “Biz ‘hayır’ dememiş olsaydık, kendimizi inkar etmiş olurduk, imzalarımızı inkar etmiş olurduk, bu onursuz bir davranış olurdu” dedi. Türk-Arap İşbirliği Forumu’nda konuşan Erdoğan Türkiye’nin böyle bir onursuzluğu kabul edemeyeceğini kaydederek şöyle konuştu: “Böyle bir yanlışa ortak olmak istemeyiz. Çünkü tarih bizi affetmez. Onun için ‘Biz duruşumuzu omurgalı sergilemek durumundayız’ dedik ve bu adımı attık. Çabalarımız devam edecek.”

TÜRKİYE’NİN EKSENİ KAYMIYOR

Arap ülkeleriyle sıcak ilişkiler kurulmasının ‘Türkiye’nin ekseni mi değişiyor’ yorumlarına neden olduğunu anlatan Erdoğan “On yıllardır Türkiye’nin Arap dünyasıyla ilişkilerini engelleme çabası içinde olanlar, bir kez daha bu gayretlerine yoğunluk veriyor” dedi. AB içinde Türkiye’yi engellemeye çalışanlar olduğunu ifade eden Erdoğan “Aslında gizli ajandalarının farkındayız ama AB müktesebatının gereği neyse bunu yapmaya devam ediyoruz. Aslında bu bir testtir. AB bir teste tabi olduğunun hala farkında değil” diye konuştu.

BÜTÜN LİDERLERLE TEK TEK KONUŞTUK

BMGK’da İran’a yeni yaptırımlar öngören karar tasarısına Türkiye’nin hayır oyu verdiğini hatırlatan Erdoğan şunları anlattı: “Biz Tahran Anlaşması’na giderken BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin hepsiyle müzakereler yaparak bu adımı attık. Daha detayına girmiyorum, buna gerek yok. Hedefimiz her şeyi masada çözmek. Silahla, ambargoyla neticeye gidilmiyor. Dünya bunun örneklerini gördü. Irak’ta hala bedel ödüyoruz, Afganistan’da bedel ödüyoruz.”

TAHRAN DİPLOMASİ ZAFERİDİR

Erdoğan, Tahran’da atılan imzaların bir diploması zaferi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Anlaşma yapıldı. İlgili ülkeleri aramaya başladık, kendilerini bilgilendirdik. Söyledikleri şu oldu; ‘bu yaptığınız diplomatik bir zaferdir, sizi takdir ve tebrik ediyoruz. ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya hepsi böyle söyledi. Önceki gün ne dediler, ‘hayır’. Niye hayır?.. Tahran Anlaşması’nın   masada kalması için gayret göstereceğiz, çünkü artık dünya diplomasiyle yürütülmeli.”

Artık Araplar da inisiyatif almalı 

Başbakan Erdoğan, Gazze abluka altındayken bölgeye barış ve istikrarın gelmeyeceğini belirterek, “‘Bu noktada Arap ülkelerinin de meselenin barışçıl yollardan çözümü için artık daha fazla inisiyatif almalarını beklediğimizi ifade ediyorum” dedi. “Barış dediğimiz için kıyasıya eleştirilere maruz kalıyoruz. Haksızlığa karşı sesimizi yükselttiğimiz için kasıtlı bir propagandanın hedefi oluyoruz” diyen Erdoğan dünyada ‘medya’ dendiği zaman akla İsrail ve İsrail yönetiminin geldiğini ve bu konuda istedikleri gibi yönlendirme kabiliyetine sahip olduklarını belirtti. Erdoğan, yıllardır uluslararası toplumun, uluslararası örgütlerin bu insanlık dışı uygulamalara göz yumduklarını ve alttan alta da teşvik ettiklerini dile getirerek, “Bu  süreç artık bu şekilde devam edemez, etmemeli” dedi.

 

Star Gazete