Abbas: İki Devletli Çözüm İçin Umutlar Aşınıyor Washıngton

-ABBAS: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN UMUTLAR AŞINIYOR WASHINGTON (A.A) - 11.06.2010 - FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI MAHMUD ABBAS, ORTA DOĞU SORUNUNDA İKİ DEVLET

 

-ABBAS : İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN UMUTLAR AŞINIYOR

WASHINGTON ( A . A ) - 11 . 06 . 2010 - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas , Orta Doğu sorununda iki devletli bir çözüm için umutların aşınmaya başladığını söyledi .

Washington ' daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü ' nde konferans veren Abbas , ' Korkarım ki İsrail ile yan yana barış ve güvenlik içinde bir Filistin devletinin yaşaması konsepti aşınmaya başlıyor . Umudumu koruyacağım ama ne zamana kadar bunu yapabilirim bilmiyorum ' diye konuştu .

' Dünya , bizim bir çözüme varabileceğimize inanmamaya ve güvenmemeye başlıyor ' ifadesini kullanan Abbas , Batı Şeria ' da ' tek devletli ' bir çözüm çağrısı içeren sloganların belirmekte olduğuna işaret ederek , ' Bu , bizim de İsrail ' in de kabul edemeyeceği bir şey ' dedi .

Beyaz Saray ' da dün biraraya geldiği ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail ' in Gazze ' ye giden yardım gemileri filosuna saldırısı ve Gazze ' ye uyguladığı ablukayı da konuştuklarını bildiren Abbas , Başkan Obama ' dan , İsrail ' in gemilere baskını hakkında uluslararası bir soruşturma yürütülmesine destek vermesini istediğini söyledi .

Olaya dair soruşturmanın İsrail ' e bırakılmaması , uluslararası nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Abbas , İsrail ' in , kimseyi öldürme niyeti taşımayan masum insanlara saldırmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti .

Abbas , İsrail ' in ' adil olmayan ' ablukasının da artık kesin olarak sona erdirilmesi gerektiğini söyledi .

- ' DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERE HAZIRIZ ' -

Görüşmede , ABD ' nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ' ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerden doğrudan görüşmelere ne zaman geçileceği konusunu da ele aldıklarını aktaran Abbas , iki tarafın kilit noktalarda ortak zemin bulabilmesi halinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile doğrudan görüşmelere geçmeye hazır olduğunu ifade etti .

Abbas , ' iki başlangıç konusu olarak , sınır ve güvenlik konularında bir çözüme varmayı arzuladıklarını ' belirtti .

Filistin tarafının , bu konulardaki pozisyonlarını , Netanyahu ile ele alması için Mitchell ' a ilettiğini kaydeden Abbas , Netanyahu ' nun , daha önceki İsrail hükümetlerince onaylanan altyapıyı kabul etmesi halinde , kalan konuları tamamlamak için doğrudan görüşmeleri başlatabileceklerini söyledi .

Abbas , ' Diğer konuları da unutmamalıyız . Nihai statü konuları ; yerleşimler , mülteciler , Kudüs , su ve yeni eklediğimiz bir madde olan , İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular ' diye konuştu .

Netanyahu ' yu bu süreçte ' sessiz ' kaldığı gerekçesiyle eleştiren ve konuya ' daha ciddiyetle ' eğilmesini istediklerini ifade eden Abbas , ABD Başkanı Obama ' nın , görüşmelerde yıl sonuna kadar ilerleme işaretlerinin görüleceğinden umutlu olduğunu söylediğini de bildirdi .

11 . 06 . 2010 07 : 21 : 43