Uluslararası Su Konferansı, Duşanbe bildirisi ile sona erdi

Tacikistan'ın ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Su Konferansı, Duşanbe bildirisi ile sona erdi. 80 ülke ve 70 uluslararası ve bölgesel örgütlerden t

Tacikistan'ın ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Su Konferansı, Duşanbe bildirisi ile sona erdi. 80 ülke ve 70 uluslararası ve bölgesel örgütlerden toplam 500 katılımcının iştirak ettiği konferansta kabul edilen bildiride, uluslararası toplumu su kaynaklarının kullanımında koordineli hareket etmeye davet edildi.

Konferansın sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, konferans bildirisinin su kaynaklarının kullanımında daha fazla sorumluluk üstlenmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Bildiride, konferansa katılımcılar tarafından su ile elektrik enerjisinin karşılıklı bağlantılı olduğunu benimsenirken, suyun da yenilenebilir enerji kaynaklarının birini teşkil ettiği kaydedildi.

Tacikistan Başbakanı Akilov, Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın 2012 yılını Su Diplomasi yılı olarak ilan edilmesine ilişkin teklifini BM Genel Kurulu'nun 65. Dönem toplantısına taşıyacaklarını belirtti. Ayrıca, konferans sonunda kabul edilen bildiriyi BM Genel Kurulu'nda gündeme getireceklerini belirtti.

Konferansı BM ile birlikte organize ettiklerini belirten Akilov, konferansa 80 ülke ve 70 uluslararası ve bölgesel örgütten toplam 500'den fazla siyasetçi, bilim adamları ve uzmanların katıldığını ifade etti. 2 gün boyunca son yıllarda dünya gündemini sıkça meşgul eden su sorunlarının masaya yatırıldığını ifade eden Akilov, 2 genel toplantı, 6 yuvarlak masa toplantısı, 4 özel toplantıların yapıldığını bildirdi.

Türkiye'den Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı konferansa, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang da iştirak etti.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin mesaj gönderdiği konferansta, uluslararası ve bölge uzmanları tarafından 35 sunum yapıldı.